Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Συναντήσεις Αμερικανών γερουσιαστών

ΑΒΑΝΑ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσημη επίσκεψη των Αμερικανών γερουσιαστών - μελών του λεγόμενου «Μαύρου Διαβούλιου του Κογκρέσου» (ιδρύθηκε το 1969 από Αφροαμερικάνους). Η επικεφαλής της ομάδας 7 γερουσιαστών του «Δημοκρατικού Κόμματος», Μπάρμπαρα Λι, υπογράμμισε την ανάγκη της άρσης του αποκλεισμού από την πλευρά των ΗΠΑ και της εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ομάδα αυτή και παλιότερα σε άλλα ταξίδια στο Νησί της Επανάστασης είχε εκφράσει παρόμοια θέση. Τα κίνητρα, ωστόσο, αυτής της τακτικής είναι πολύμορφα. Ξεκινούν από τον πραγματισμό για προώθηση των αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ στην Κούβα, και φτάνουν μέχρι και σε μύχιους πόθους τμημάτων της αστικής τάξης των ΗΠΑ για ανατροπή του σοσιαλισμού. Από τη μεριά της, η κουβανική κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «ευρεία ανταλλαγή απόψεων σε πολλά ζητήματα, με έμφαση στις μελλοντικές εξελίξεις των διμερών σχέσεων και των οικονομικών δεσμών μετά την ανάληψη της εξουσίας της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ». Υπογράμμισε, επίσης, πως είναι «έτοιμη για διάλογο για οποιοδήποτε θέμα, αρκεί να υπάρχει ισότητα ανάμεσα στις χώρες, πλήρης σεβασμός στην εθνική κυριαρχία και το αναφαίρετο δικαίωμα για αυτοδιάθεση της κάθε χώρας».

Η Μπάρμπαρα Λι, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, είχε επίσης συνάντηση, μαζί με δύο ακόμα γερουσιαστές, και με τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος χαρακτήρισε τον αποκλεισμό «πλήρη αποτυχία» και τάχθηκε υπέρ της πρότασης του γερουσιαστή Ρίτσαρντ Λούγκαρ να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα για την αναθεώρηση των διμερών σχέσεων. Νωρίτερα, ο Φιντέλ Κάστρο είχε σημειώσει μεταξύ άλλων σε άρθρο του στους «Στοχασμούς»: «Δεν φοβόμαστε το διάλογο με τις ΗΠΑ (...) ούτε χρειαζόμαστε να είμαστε επικριτικοί, όπως ορισμένοι ανόητοι πιστεύουν. Υπάρχουμε ακριβώς επειδή πιστεύουμε στις ιδέες μας και ποτέ δεν φοβηθήκαμε το διάλογο με τον εχθρό».

Οι συναντήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο φόντο της επερχόμενης Συνόδου των κρατών της Αμερικής, στο Τρινιδάδ στις 17-19 Απρίλη, όπου θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και που απ' ό,τι φαίνεται εκεί θα προβληθεί η «νέα τακτική» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Πρεσβεία της Κούβας: «Διάλογος χωρίς επιβολή όρων»

Ευρεία συζήτηση για θέματα που ενδιαφέρουν την Κούβα είχε χθες ο Κουβανός πρέσβης στη χώρα, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, με δημοσιογράφους στην έδρα της πρεσβείας στην Αθήνα. Απαντώντας σε ερωτήσεις σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, επανέλαβε την πάγια θέση της Κούβας για διάλογο «χωρίς επιβολή όρων» με άρση του αποκλεισμού. Επίσης, χαρακτήρισε τη συνεργασία χωρών της Λατινικής Αμερικής «θετική κίνηση», παρά το ότι συμβάλλουν χώρες με διαφορετικό κοινωνικο-πολιτικό σύστημα και σημείωσε ότι «αυτές οι ολοκληρώσεις εφόσον δεν μπαίνουν στην λογική παραχωρήσεων και σε ό,τι αφορά την Κούβα, των αρχών και των κατακτήσεών μας, συμβάλλουν στο αμοιβαίο όφελος ανάμεσα στις χώρες». Επίσης, σημειώθηκε η πρόοδος της Κούβας στον τομέα του τουρισμού, όπου αυξάνεται και ο αριθμός των Ελλήνων που την επισκέπτονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ