Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η απρόκλητη αστυνομική βία αιτία θανάτου

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τον Ιούλη του 2005 και «κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων», η βρετανική αστυνομία σκοτώνει εν ψυχρώ τον Βραζιλιάνο υδραυλικό Ζαν Σαρλ ντε Μενέσες. Αρχικά, κάνει λόγο για «τρομοκράτη». Κατόπιν, αρνείται ότι πρόκειται για δολοφονία και διατάζει «έρευνα». Βίντεο, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας λίγες μέρες μετά, διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα λεγόμενα της μητροπολιτικής αστυνομίας, καθώς έδειχνε μυστικούς αστυνομικούς με πολιτικά να σκοτώνουν εν ψυχρώ μέσα στο μετρό τον ντε Μενέσες με 7 σφαίρες στο κεφάλι και μία στο σώμα....

Η ιστορία επαναλαμβάνεται στις 2 Απρίλη 2009. Ενας άνθρωπος χάνει τη ζωή του «από φυσικά αίτια», κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στη Σύνοδο της G20. «Δεν ξέρω δεν είδα», δήλωσε αρχικά η μητροπολιτική αστυνομία. Κατόπιν έριξε το βάρος στους διαδηλωτές ότι «την ώρα που κατέρρευσε ο άνθρωπος, αστυνομικοί προσπάθησαν να τον βοηθήσουν, αλλά δε στάθηκε δυνατόν, καθώς οι διαδηλωτές επιτίθενται με ξύλα και πέτρες». Μερικές μέρες μετά, βίντεο, που δημοσιοποιήθηκε από τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», δείχνει απρόκλητη επίθεση αστυνομικού με γκλομπ εναντίον 47χρονου άνδρα, ο οποίος περνούσε μπροστά από παραταγμένη αστυνομική δύναμη στο κέντρο του Λονδίνου κατά τις συγκεντρώσεις κατά της G20.

Το βίντεο δείχνει τον 47χρονο εφημεριδοπώλη Ιαν Τόμλινσον να περπατά με τα χέρια στις τσέπες μπροστά σε παραταγμένη αστυνομική δύναμη κοντά στην Τράπεζα της Αγγλίας. Επιστρέφει στο σπίτι του. Οι αστυνομικοί μοιάζουν να τον καλούν να επιταχύνει το βήμα του, όταν ένας εξ αυτών ξαφνικά τον χτυπά από πίσω με γκλομπ ψηλά στο πόδι. Στη συνέχεια, τον σπρώχνει με τα δύο χέρια στην πλάτη και τον ρίχνει στο έδαφος. Περαστικοί βοηθούν τον 47χρονο να σηκωθεί, λίγα λεπτά αργότερα ο Τόμλινσον λιποθυμά και πεθαίνει από καρδιακή προσβολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ