Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σχέδια ... ανοικοδόμησης στη Μιτρόβιτσα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τις έντονες διαμαρτυρίες της σερβικής κοινότητας στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα προκαλούν σχέδια της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι για τη διά της βίας ανακατασκευή πέντε σπιτιών αλβανικής ιδιοκτησίας στο χωριό Μπρντάνι. Τα σπίτια είχαν καταστραφεί απ' τους προ δεκαετίας ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους απ' το 1999.

Ο Σίνιτσα Λάζιτς, εκπρόσωπος των Σέρβων της περιοχής, κατέκρινε το σχέδιο λέγοντας πως τα κίνητρα ήταν υστερόβουλα (δηλαδή η ανάπτυξη αλβανικού πληθυσμού σε μία απ' τις ελάχιστες περιοχές του προτεκτοράτου με υπεράριθμη σερβική κοινότητα) και όχι η απλή ανακατασκευή των σπιτιών. Τελικώς, για να εκτονωθεί προσωρινά η ένταση, η αστυνομική δύναμη των Κοσσοβάρων Αλβανών ανακοίνωσε πως αναβλήθηκαν για μια βδομάδα οι εργασίες ανοικοδόμησης.

Το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι Κάμερον Μάντερ, χαρακτήρισε «πολύ καλές και σε ανοδική τροχιά» τις σχέσεις ΗΠΑ - Σερβίας, που δείχνουν και την προοπτική στα Βαλκάνια. Δηλαδή νέες πιέσεις με άλλη ...μέθοδο.

  • Πρόσκληση για επενδύσεις στο υπό ΝΑΤΟική κατοχή Κοσσυφοπέδιο έδωσε χτες η ηγεσία των Κοσσοβάρων σε μερικές δεκάδες Ελληνες επιχειρηματίες απ' τη βόρεια Ελλάδα, που τον επισκέφθηκαν στην Πρίστινα, με την κάλυψη αρμόδιου γενικού γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του προέδρου του ΣΕΒΕ... Στοιχεία του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι το 2008 ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών Ελλάδας - Κοσσυφοπεδίου διαμορφώθηκε σε 64,44 εκ. ευρώ, με τον όγκο των ελληνικών «εξαγωγών» στα 64,20 εκ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ