Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρά επεισόδια με εποίκους στη Δ. Οχθη

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΙΑΝΤ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας των ισραηλινών αρχών ενόψει του εβραϊκού Πάσχα, που αρχίζει σήμερα, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Δυτική Οχθη όταν έποικοι από τον εποικισμό Μπατ Αγίν επιτέθηκαν σε κατοίκους του γειτονικού παλαιστινιακού χωριού Σάφα, οι οποίοι αντέδρασαν και σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια. Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού παρενέβησαν βάλλοντας με δακρυγόνα, λαστιχένιες και αληθινές σφαίρες, κυρίως κατά των Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα να τρυαματιστούν 15, ο ένας σοβαρά.

Οι κάτοικοι του Μπατ Αγίν θεωρούνται από τους σκληρότερους του εποικιστικού κινήματος και μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι πρωτεργάτες εξτρεμιστικής οργάνωσης που αναμίχθηκε σε βομβιστικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών Αράβων στην Ιερουσαλήμ, το 2002. Τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης βρίσκονται στη φυλακή. Την περασμένη εβδομάδα ο 13χρονος γιος ενός από τους φυλακισμένους εξτρεμιστές σκοτώθηκε στο Μπατ Αγίν και ένας 7χρονος τραυματίστηκε όταν Παλαιστίνιος επιτέθηκε εναντίον τους στην περίμετρο του εποικισμού.

Νέοι αφορισμοί από Λίμπερμαν

«Οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις είναι σε αδιέξοδο» εκτίμησε ο νέος Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών. Ο Λίμπερμαν, απαντώντας εμμέσως και στις κλιμακούμενες πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση Νετανιάχου για να επαναλάβει τις συνομιλίες, υποστήριξε ότι «το Ισραήλ δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών και με την ίδια λογική δε θα έπρεπε να το πράττουν οι άλλοι με το Ισραήλ». Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, από την πλευρά του, κάλεσε τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει σημαντικές πιέσεις στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Τζέρι Ανταμς στη Γάζα

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου περιόδευσε σε πληγέντα σημεία και συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, βρέθηκε, χτες, ο επικεφαλής του ιρλανδικού κόμματος «Σιν Φέιν». Ο Τζέρι Ανταμς, νωρίτερα, είχε επισκεφτεί και τις ισραηλινές πόλεις που έγιναν στόχος επιθέσεων με ρουκέτες. Ο Ανταμς καταδίκασε την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τέτοιες ενέργειες και τάχθηκε υπέρ του άμεσου διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ως μοναδικού δρόμου προς την επίτευξη ειρήνης. Ο Ανταμς δεν έγινε δεκτός από την ισραηλινή ηγεσία επειδή αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι δε θα συναντηθεί με τη «Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ