Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΗΕ
«Πρόσκληση διαλόγου» στο Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μια νέα «πρόταση» προς το Ιράν έχουν να παρουσιάσουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - οι Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ - και η Γερμανία, με στόχο, όπως υποστήριζαν διπλωματικές πηγές, ν' αρχίσει ένας «ειλικρινής διάλογος για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα». Οι «6», που κάλεσαν τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, να προσκαλέσει εκ μέρους τους την ιρανική ηγεσία σ' ένα νέο γύρο διαλόγου, υπογραμμίζουν ότι στόχος είναι «να υπάρξει διπλωματική λύση» και το Ιράν «να εμπλακεί σοβαρά σε διαπραγματεύσεις στο πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού».

Στην αντιπροσωπεία των «6», που σκοπεύει να συνδιαλλαγεί με την ιρανική ηγεσία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, θα συμμετάσχει, όπως έγινε γνωστό, και απεσταλμένος της Ουάσιγκτον. Αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά και, όπως σχολίαζαν αναλυτές, με τον τρόπο αυτό η προεδρία Ομπάμα επιβεβαιώνει το «άνοιγμα» προς το Ιράν. Το «καλό κλίμα» που αρχίζει να αχνοφαίνεται μεταξύ Ιράν - ΗΠΑ ενισχύθηκε και από τις χτεσινές δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου, Αχμαντινετζάντ, ο οποίος τόνισε ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι ευπρόσδεκτες εφόσον ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι ειλικρινής ως προς τη διατυπωμένη πρόθεσή του για «ειλικρινή διάλογο με αλληλοσεβασμό».

Την ίδια ώρα, νέο σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών προκλήθηκε, χτες, όταν ανακοινώθηκε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ σε βάρος της Ιρανο-αμερικανίδας δημοσιογράφου Ροξάνα Σάμπερι, που κρατείται σε ιρανική φυλακή από το Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ