ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΟΗΕ
Καταγγέλλει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Την έντονη αντίδραση της ΛΔ Κορέας προκάλεσε η προχτεσινοβραδινή καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόσφατη βορειοκορεατική εκτόξευση δορυφόρου. Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας θεωρεί την εκτόξευση του δορυφόρου πυραυλική δοκιμή, ζητεί τον τερματισμό άλλων παρόμοιων στο μέλλον, προτείνει τη διεύρυνση των κυρώσεων κατά της ΛΔ Κορέας και την καλεί να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

Η ΛΔ Κορέας την απέρριψε ως «άδικη και εχθρική ενέργεια που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Σημείωσαν ότι θα μποϋκοτάρουν εφεξής τη συμμετοχή τους στις εξαμερείς συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και ότι θα αρχίσουν άμεσα την επανασυναρμολόγηση και λειτουργία του πυρηνικού τους αντιδραστήρα στο ενεργειακό συγκρότημα της Γιονγκμπιόν. Οπως δηλώνει, θα υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην πυρηνική ενέργεια.

Η Ρωσία και η Κίνα ζήτησαν απ' την Πιονγιάνγκ να συνεχίσει τις συνομιλίες, με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, να χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του ΣΑ του ΟΗΕ «νομότυπη και καλά ισορροπημένη». Επί του παρόντος η ρωσοκινεζική απαίτηση θεωρείται δύσκολο να εισακουστεί απ' τις βορειοκορεατικές αρχές, που αιφνιδιάστηκαν απ' την τελική στάση Πεκίνου και Μόσχας στο ΣΑ. Ως γνωστόν, Ρωσία και Κίνα αρχικά δεν επέκριναν την εκτόξευση του δορυφόρου αλλά μετά έκαναν στροφή 180 μοιρών προσυπογράφοντας την καταδικαστική ανακοίνωση του ΣΑ...

ΗΠΑ - ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ
Τακτικός ελιγμός με στόχο τη σοσιαλιστική Κούβα

Ο κουβανικός λαός υπερασπίζεται τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης

Associated Press

Ο κουβανικός λαός υπερασπίζεται τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανακοινώθηκε και επίσημα τη Δευτέρα το βράδυ το μέτρο της «χαλάρωσης των ταξιδιωτικών και οικονομικών περιορισμών για τους Κουβανοαμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στην Κούβα», όπως αποφάσισε η κυβέρνηση του Μπ. Ομπάμα, στο πλαίσιο της ξεκάθαρης τακτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να παρέμβει στα εσωτερικά της Κούβας. Το μέτρο εκτός των άλλων αποσκοπεί στο να δημιουργήσει πίεση στον ίδιο τον κουβανικό λαό ενώ ο ιμπεριαλισμός θα συνεχίσει την πολιτική του πολύμορφου αποκλεισμού.

Αλλωστε, ο νέος φέρελπις Πρόεδρος, επικεφαλής της αστικής τάξης των ΗΠΑ, δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του. Και προεκλογικά έχει προκλητικά πει: «Ολα αυτά τα χρόνια που ζω ο λαός της Κούβας δεν έχει γνωρίσει την ελευθερία. Ποτέ, τις τελευταίες δύο γενεές, οι Κουβανοί δεν έχουν γνωρίσει τη δημοκρατία», προσθέτοντας τα γνωστά περί «ανελεύθερων εκλογών», «αντικαθεστωτικών κλεισμένων σε σκοτεινά κελιά επειδή είπαν την αλήθεια»...

Σε αυτή τη νέα πρόκληση η Κούβα απάντησε άμεσα. Με άρθρο του ο ηγέτης της, Φιντέλ Κάστρο, με τον τίτλο «Ούτε λέξη για τον αποκλεισμό», σημειώνει ότι αυτός «έχει βλάψει όχι μόνο οικονομικά τη χώρα αλλά έχει προκαλέσει οδύνη και πολλά θύματα». Προσθέτει επίσης πως όπως έχει πρόσφατα δηλώσει και ο Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, υπάρχει η προθυμία για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες «στη βάση του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας της χώρας μας».

Καταλήγοντας, ο Κουβανός ηγέτης σημειώνει πως «η Κούβα αντιστάθηκε και αντιστέκεται ακόμα. Δε θα απλώσει ποτέ το χέρι να ζητήσει ελεημοσύνη. Θα συνεχίσει να προχωρά με το κεφάλι ψηλά και θα συνεργάζεται με τους αδελφικούς λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με ή χωρίς τις Συνόδους της Αμερικής, είτε Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Ομπάμα, είτε Πρόεδρος είναι άνδρας, γυναίκα, μαύρος ή λευκός».

Σε ό,τι αφορά στις νέες ρυθμίσεις για τα ταξίδια (που αίρουν περιορισμούς τις οποίες είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση Μπους), από δω και πέρα θα επιτρέπεται στους Κουβανοαμερικανούς να ταξιδεύουν όποτε θέλουν στην Κούβα και να μεταφέρουν χρήματα χωρίς περιορισμό. Ενώ ανακοινώθηκε ότι θα επιτραπεί σε αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου να δραστηριοποιηθούν στην Κούβα, ευελπιστώντας ότι έτσι θα χειραγωγήσουν την ενημέρωση του κουβανικού λαού.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες μαζικές συλλήψεις με αφορμή το Κουρδικό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα επιχείρηση μαζικών συλλήψεων εναντίον στελεχών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας - αυτή τη φορά - πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία σε 10 κουρδικές επαρχίες της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν 40 άνθρωποι, με δήθεν στόχο την εξάρθρωση κλάδων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στους κόλπους κουρδικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), όπως υποστηρίζουν πηγές της τουρκικής αστυνομίας. Κινήσεις που επιβεβαιώνουν ότι η «χείρα φιλίας» την οποία υποτίθεται ότι έτεινε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Τ. Ερντογάν, στην κουρδική κοινότητα, πριν τις τοπικές εκλογές, ήταν καθαρά ψηφοθηρικού χαρακτήρα.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο αντιπρόεδροι του DTP, ενώ το κόμμα απειλείται με απαγόρευση για «συνωμοσία με το ΡΚΚ». Η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης έρευνες σε εγκαταστάσεις κουρδικού τοπικού τηλεοπτικού δικτύου στο Ντιγιάρμπακιρ.

Παράλληλα, χτες, ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ιλκέρ Μπασμπούγ, κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή τις απαραίτητες διατάξεις για να πετύχει την παράδοση των ανταρτών του PKK, «μιας οργάνωσης που αιμορραγεί», υποστηρίζοντας ότι ο «αντιτρομοκρατικός αγώνας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στρατιωτικά».

Δίκη για δολοφονία αγωνιστή από βασανιστήρια

Σήμερα επίσης στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται στο Κακουργιοδικείο του Μπακίρκιοϊ η δίκη για τον άγριο βασανισμό, δολοφονία και απόκρυψη του θανάτου του Ενγκίν Τζεμπέρ. Ο αγωνιστής συμμετείχε σε μία συνέντευξη Τύπου και διένειμε το περιοδικό «ΠΟΡΕΙΑ» στην Κωνσταντινούπολη. Εγινε αντικείμενο βασανιστηρίων και συνελήφθη για «αντίσταση κατά των αστυνομικών αρχών». Το γεγονός συνέβη το Σεπτέμβρη του 2008, ενώ από τα άγρια βασανιστήρια κατέληξε τον Οκτώβρη χωρίς να ενημερωθούν οι οικείοι του.

Ο Σύλλογος Σύγχρονων Δικηγόρων της Κωνσταντινούπολης καλεί τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τις οργανώσεις νομικών, όλους τους δικηγόρους, τις μαζικές δημοκρατικές οργανώσεις και όσους είναι ενάντια στα βασανιστήρια, τα οποία αποτελούν καθεστώς στην Τουρκία, παρά την υπάρχουσα νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, να παρακολουθήσουν τη δίκη και να δείξουν τη συμπαράστασή τους. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας δήλωσε ότι θα εκπροσωπηθεί από τον Κώστα Παπλωματά, μέλος του ΔΣ.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος

ΛΑ ΠΑΣ.--

Το Κογκρέσο της Βολιβίας υιοθέτησε το βράδυ της Δευτέρας - τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας χτες - το νέο εκλογικό νόμο που συνάδει με το νέο Σύνταγμα και ανοίγει το δρόμο για την ομαλή διεξαγωγή των γενικών εκλογών αλλά και των δημοψηφισμάτων για την αυτονομία, στις 6 Δεκέμβρη, όπως ορίζει το Σύνταγμα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το λαό της Βολιβίας κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα, σύμφωνα με το ΑΒΙ.

Εντούτοις, η έγκριση δεν επιτεύχθηκε απρόσκοπτα... Χρειάστηκαν 6 ημέρες απεργίας πείνας εκ μέρους του προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, 14 ηγετικών στελεχών συνδικαλιστικών, ιθαγενικών και αγροτικών οργανώσεων καθώς και 300 εργαζομένων. Χρειάστηκε η περικύκλωση και ο αποκλεισμός από το πρωί της Δευτέρας του Κογκρέσου από δεκάδες χιλιάδες εργάτες, αγρότες, ιθαγενείς. Χρειάστηκε η απόλυτη στήριξη από όλους τους ηγέτες της περιοχής και τη διεθνή κοινότητα προς την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Μοράλες.

Χρειάστηκε μία εβδομάδα έντονων αντιπαραθέσεων εντός του Κογκρέσου. Το κυριότερο δε, χρειάστηκαν «συμβιβασμοί» σε 13 σημεία του νέου εκλογικού νόμου. Ο κυριότερος εξ αυτών προβλέπει ιδιαίτερα τη δημιουργία νέων, ενημερωμένων και βιομετρικών εκλογικών καταλόγων, με δακτυλικά αποτυπώματα, που θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά. Η εφαρμογή των βιομετρικών καταλόγων θα κοστίσει 35 εκατομμύρια δολάρια σε μία εποχή παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης όπως αναφέρει το «Bolpress».

Από την άλλη πλευρά, κατά το ΑΒΙ, ο νέος εκλογικός νόμος, που αποτελείται από 76 άρθρα, δίνει για πρώτη φορά το δικαίωμα εκλογής και αντιπροσώπευσης στο Κοινοβούλιο των ιθαγενικών μειονοτήτων, καθώς και το δικαίωμα ψήφου των Βολιβιανών που ζουν στο εξωτερικό.

Η ψήφιση του εκλογικού νόμου έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς και διαδηλώσεις στη Βολιβία, ενώ η λήξη της απεργίας πείνας σημαίνει και ότι ο πρόεδρος Μοράλες θα παρευρεθεί τελικά στη διήμερη Σύνοδο της Εναλλακτικής Λύσης για την Αμερική (ALBA), που θα ξεκινήσει σήμερα στο Καράκας, όπως δήλωσε χτες ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Ούγο Τσάβες. Στη Σύνοδο θα παρευρεθεί επίσης ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, καθώς και οι πρόεδροι των υπολοίπων μελών: της Νικαράγουας - Ντανιέλ Ορτέγκα, της Ονδούρας - Μανουέλ Σελάγια και ο πρωθυπουργός της Ντομινίκα Ρούζεβελτ Σκέριτ. Ως παρατηρητές θα παρευρεθούν οι πρόεδροι της Παραγουάης Φερνάντο Λούγκο και του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα. Η Σύνοδος της ALBA γίνεται τις παραμονές της Συνόδου της Αμερικής.

  • Διμερή συνάντηση είχε χτες στο Καράκας ο πρόεδρος Τσάβες με τον Κολομβιανό ομόλογό του Αλβαρο Ουρίμπε, με ατζέντα κυρίως τη συνεργασία σε οικονομικά θέματα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ