Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος

ΛΑ ΠΑΣ.--

Το Κογκρέσο της Βολιβίας υιοθέτησε το βράδυ της Δευτέρας - τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας χτες - το νέο εκλογικό νόμο που συνάδει με το νέο Σύνταγμα και ανοίγει το δρόμο για την ομαλή διεξαγωγή των γενικών εκλογών αλλά και των δημοψηφισμάτων για την αυτονομία, στις 6 Δεκέμβρη, όπως ορίζει το Σύνταγμα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το λαό της Βολιβίας κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα, σύμφωνα με το ΑΒΙ.

Εντούτοις, η έγκριση δεν επιτεύχθηκε απρόσκοπτα... Χρειάστηκαν 6 ημέρες απεργίας πείνας εκ μέρους του προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, 14 ηγετικών στελεχών συνδικαλιστικών, ιθαγενικών και αγροτικών οργανώσεων καθώς και 300 εργαζομένων. Χρειάστηκε η περικύκλωση και ο αποκλεισμός από το πρωί της Δευτέρας του Κογκρέσου από δεκάδες χιλιάδες εργάτες, αγρότες, ιθαγενείς. Χρειάστηκε η απόλυτη στήριξη από όλους τους ηγέτες της περιοχής και τη διεθνή κοινότητα προς την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Μοράλες.

Χρειάστηκε μία εβδομάδα έντονων αντιπαραθέσεων εντός του Κογκρέσου. Το κυριότερο δε, χρειάστηκαν «συμβιβασμοί» σε 13 σημεία του νέου εκλογικού νόμου. Ο κυριότερος εξ αυτών προβλέπει ιδιαίτερα τη δημιουργία νέων, ενημερωμένων και βιομετρικών εκλογικών καταλόγων, με δακτυλικά αποτυπώματα, που θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά. Η εφαρμογή των βιομετρικών καταλόγων θα κοστίσει 35 εκατομμύρια δολάρια σε μία εποχή παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης όπως αναφέρει το «Bolpress».

Από την άλλη πλευρά, κατά το ΑΒΙ, ο νέος εκλογικός νόμος, που αποτελείται από 76 άρθρα, δίνει για πρώτη φορά το δικαίωμα εκλογής και αντιπροσώπευσης στο Κοινοβούλιο των ιθαγενικών μειονοτήτων, καθώς και το δικαίωμα ψήφου των Βολιβιανών που ζουν στο εξωτερικό.

Η ψήφιση του εκλογικού νόμου έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς και διαδηλώσεις στη Βολιβία, ενώ η λήξη της απεργίας πείνας σημαίνει και ότι ο πρόεδρος Μοράλες θα παρευρεθεί τελικά στη διήμερη Σύνοδο της Εναλλακτικής Λύσης για την Αμερική (ALBA), που θα ξεκινήσει σήμερα στο Καράκας, όπως δήλωσε χτες ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Ούγο Τσάβες. Στη Σύνοδο θα παρευρεθεί επίσης ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, καθώς και οι πρόεδροι των υπολοίπων μελών: της Νικαράγουας - Ντανιέλ Ορτέγκα, της Ονδούρας - Μανουέλ Σελάγια και ο πρωθυπουργός της Ντομινίκα Ρούζεβελτ Σκέριτ. Ως παρατηρητές θα παρευρεθούν οι πρόεδροι της Παραγουάης Φερνάντο Λούγκο και του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα. Η Σύνοδος της ALBA γίνεται τις παραμονές της Συνόδου της Αμερικής.

  • Διμερή συνάντηση είχε χτες στο Καράκας ο πρόεδρος Τσάβες με τον Κολομβιανό ομόλογό του Αλβαρο Ουρίμπε, με ατζέντα κυρίως τη συνεργασία σε οικονομικά θέματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ