Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες μαζικές συλλήψεις με αφορμή το Κουρδικό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα επιχείρηση μαζικών συλλήψεων εναντίον στελεχών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας - αυτή τη φορά - πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία σε 10 κουρδικές επαρχίες της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν 40 άνθρωποι, με δήθεν στόχο την εξάρθρωση κλάδων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στους κόλπους κουρδικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), όπως υποστηρίζουν πηγές της τουρκικής αστυνομίας. Κινήσεις που επιβεβαιώνουν ότι η «χείρα φιλίας» την οποία υποτίθεται ότι έτεινε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Τ. Ερντογάν, στην κουρδική κοινότητα, πριν τις τοπικές εκλογές, ήταν καθαρά ψηφοθηρικού χαρακτήρα.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο αντιπρόεδροι του DTP, ενώ το κόμμα απειλείται με απαγόρευση για «συνωμοσία με το ΡΚΚ». Η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης έρευνες σε εγκαταστάσεις κουρδικού τοπικού τηλεοπτικού δικτύου στο Ντιγιάρμπακιρ.

Παράλληλα, χτες, ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ιλκέρ Μπασμπούγ, κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή τις απαραίτητες διατάξεις για να πετύχει την παράδοση των ανταρτών του PKK, «μιας οργάνωσης που αιμορραγεί», υποστηρίζοντας ότι ο «αντιτρομοκρατικός αγώνας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στρατιωτικά».

Δίκη για δολοφονία αγωνιστή από βασανιστήρια

Σήμερα επίσης στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται στο Κακουργιοδικείο του Μπακίρκιοϊ η δίκη για τον άγριο βασανισμό, δολοφονία και απόκρυψη του θανάτου του Ενγκίν Τζεμπέρ. Ο αγωνιστής συμμετείχε σε μία συνέντευξη Τύπου και διένειμε το περιοδικό «ΠΟΡΕΙΑ» στην Κωνσταντινούπολη. Εγινε αντικείμενο βασανιστηρίων και συνελήφθη για «αντίσταση κατά των αστυνομικών αρχών». Το γεγονός συνέβη το Σεπτέμβρη του 2008, ενώ από τα άγρια βασανιστήρια κατέληξε τον Οκτώβρη χωρίς να ενημερωθούν οι οικείοι του.

Ο Σύλλογος Σύγχρονων Δικηγόρων της Κωνσταντινούπολης καλεί τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τις οργανώσεις νομικών, όλους τους δικηγόρους, τις μαζικές δημοκρατικές οργανώσεις και όσους είναι ενάντια στα βασανιστήρια, τα οποία αποτελούν καθεστώς στην Τουρκία, παρά την υπάρχουσα νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, να παρακολουθήσουν τη δίκη και να δείξουν τη συμπαράστασή τους. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας δήλωσε ότι θα εκπροσωπηθεί από τον Κώστα Παπλωματά, μέλος του ΔΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ