Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΟΗΕ
Καταγγέλλει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Την έντονη αντίδραση της ΛΔ Κορέας προκάλεσε η προχτεσινοβραδινή καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόσφατη βορειοκορεατική εκτόξευση δορυφόρου. Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας θεωρεί την εκτόξευση του δορυφόρου πυραυλική δοκιμή, ζητεί τον τερματισμό άλλων παρόμοιων στο μέλλον, προτείνει τη διεύρυνση των κυρώσεων κατά της ΛΔ Κορέας και την καλεί να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

Η ΛΔ Κορέας την απέρριψε ως «άδικη και εχθρική ενέργεια που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Σημείωσαν ότι θα μποϋκοτάρουν εφεξής τη συμμετοχή τους στις εξαμερείς συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και ότι θα αρχίσουν άμεσα την επανασυναρμολόγηση και λειτουργία του πυρηνικού τους αντιδραστήρα στο ενεργειακό συγκρότημα της Γιονγκμπιόν. Οπως δηλώνει, θα υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην πυρηνική ενέργεια.

Η Ρωσία και η Κίνα ζήτησαν απ' την Πιονγιάνγκ να συνεχίσει τις συνομιλίες, με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, να χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του ΣΑ του ΟΗΕ «νομότυπη και καλά ισορροπημένη». Επί του παρόντος η ρωσοκινεζική απαίτηση θεωρείται δύσκολο να εισακουστεί απ' τις βορειοκορεατικές αρχές, που αιφνιδιάστηκαν απ' την τελική στάση Πεκίνου και Μόσχας στο ΣΑ. Ως γνωστόν, Ρωσία και Κίνα αρχικά δεν επέκριναν την εκτόξευση του δορυφόρου αλλά μετά έκαναν στροφή 180 μοιρών προσυπογράφοντας την καταδικαστική ανακοίνωση του ΣΑ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ