Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στον ορίζοντα ... μόνο απολύσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΣΙΔΝΕΫ.--

«Υπάρχουν στον ορίζοντα σημεία εξασθένισης της οικονομικής κρίσης» δήλωσε χτες ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, συμβάλλοντας και αυτός μετά τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη δημιουργία τεχνητού κλίματος αισιοδοξίας και αποπροσανατολισμού του αμερικανικού λαού από το μείζον: Τη θυσία χιλιάδων θέσεων εργασίας ακόμη και των ίδιων των εργαζομένων στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ σκληρή και δεν μπορεί να αποκρυφτεί. Εξάλλου η επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκο, Κριστίνα Ρόμερ, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στην εκπομπή του NBC «The Today Show» ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας και η μείωση του ΑΕΠ θα συνεχιστούν...

Σε παύση παραγωγής στη μονάδα «Indiana Harbor» στο Ανατολικό Σικάγο - τη μεγαλύτερη στη Βόρεια Αμερική με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 10 εκατ. τόνους χάλυβα - θα προχωρήσει η «ArcelorMittal», προβαίνοντας έτσι σε περικοπές 400 θέσεων εργασίας ή το 8% του εργατικού δυναμικού της, σύμφωνα με την εφημερίδα «Chicago Tribune». Επίσης, η «Discover Financial Services» (DFS) επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε νέες περικοπές περίπου 500 θέσεων εργασίας κυρίως στα κεντρικά της γραφεία. Η αμερικανική θυγατρική εταιρεία του γαλλικού ομίλου κατασκευής ελαστικών «Michelin» ανακοίνωσε πως έως τις 31 Οκτώβρη θα έχει κλείσει ένα από τα εργοστάσια της «BF Goodrich» στην Αλαμπάμα, που απασχολεί χίλιους εργαζόμενους, εξαιτίας της «άνευ προηγουμένου πτώσης» της ζήτησης.

Στην Αυστραλία, η αεροπορική εταιρεία «Qantas» ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει περισσότερες από 1.750 θέσεις εργασίας και αναβάλλει τις παραγγελίες για τέσσερα «Airbus A380» και δώδεκα «Boeing 737-800», λόγω της «τάχιστης και σημαντικής επιδείνωσης» της αγοράς.

Τέλος, στη Ρωσία, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χτες ότι ανησυχεί πολύ από το γεγονός ότι η ανεργία αυξάνεται γρηγορότερα από τις προβλέψεις, ενώ πρόσθεσε ότι επισήμως οι άνεργοι ανέρχονται στα 2,2 εκατομμύρια ή το 8,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Εξαιρετικά απαισιόδοξος όσον αφορά τη διάρκεια της κρίσης εμφανίστηκε και ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, προειδοποιώντας τους συμπατριώτες του ότι οι ευνοϊκές εποχές, που έζησε η Ρωσία μεταξύ 2004-2008, δε θα επαναληφθούν «τα επόμενα 10-20-50 χρόνια». Σύμφωνα με τον Κούντριν, οι περικοπές των δημοσίων εξόδων στη Ρωσία κατά το επόμενο έτος θα πρέπει να πλησιάσουν τα 30 δισ. ευρώ, ενώ το 2010 η Ρωσία ίσως υποχρεωθεί να καταφύγει ξανά στον εξωτερικό δανεισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ