ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΙΚΑΡΙΑ - ΦΟΥΡΝΟΥΣ
Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής

Μαζική κινητοποίηση χτες στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού που έχουν συστήσει σωματεία και φορείς

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Αμεσα μέτρα, για να σταματήσουν να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από τις τεράστιες ελλείψεις και τις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος Υγείας στην Ικαρία και τους Φούρνους, για να σταματήσουν οι νησιώτες να πληρώνουν άγρια χαράτσια για την υγεία τους την ώρα της ανάγκης, απαίτησαν Ικαριώτες και Φουρνιώτες, μέλη της Ικαριώτικης και Φουρνιώτικης παροικίας στην Αθήνα, με κινητοποίηση χτες το απόγευμα στην Αθήνα.

Στις 6 το απόγευμα, Ικαριώτες και Φουρνιώτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Φορέων για την Υγεία στην Ικαρία και στους Φούρνους, συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο, ξεδίπλωσαν τα πανό τους και απαίτησαν: «Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, χωρίς γιατρούς μη μένουμε ούτε ένα λεπτό», «Εξω οι επιχειρήσεις απ' την Υγεία». Για να νιώθει ο καθένας από άκρη σε άκρη στα νησιά ασφαλής, για να πάψουν οι ιστορίες καθημερινού πόνου: Της εγκύου που κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της ίδιας και του αγέννητου παιδιού της γιατί στο νοσοκομείο δεν υπήρχε γιατρός, των Φουρνιωτών που δεν είχαν ποτέ ειδικευμένο γιατρό, των ασθενοφόρων που δεν έχουν καν οδηγούς για να βγουν οι βάρδιες, των υποστελεχωμένων Κέντρων Υγείας και ιατρείων, αλλά και του νοσοκομείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

Στο πλευρό των νησιωτών που παλεύουν για το αυτονόητο δικαίωμά τους στην Υγεία, βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, μεταφέροντας την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ. Ακόμα, ο νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας και ο νομαρχιακός σύμβουλος Σάμου της ΝΑΣ Γιώργος Τσακαλίας.

«Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο δρόμο του αγώνα για το πανάκριβο αγαθό της Υγείας», υπογράμμισε, μιλώντας στη συγκέντρωση, ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου Λεωνίδας Καρούτσος. Τόνισε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας υποβαθμίζονται και ιδιωτικοποιούνται, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, ότι η υγεία δεν αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό δικαίωμα, αλλά σαν εμπόρευμα, που αξιοποιείται για να πλουτίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο χώρο.

Ξεκαθάρισε ότι η Υγεία είναι υπόθεση, πρώτα και κύρια, της εργατικής τάξης, κάλεσε στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, για Κέντρο Υγείας σε κάθε δήμο της Ικαρίας και των Φούρνων, για επαρκές και μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες Υγείας όλες τις μέρες συνεχώς κ.ά.

Με προπομπό τα πανό τους και φωνάζοντας συνθήματα, οι νησιώτες πορεύτηκαν στο υπουργείο Υγείας, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα, καταγγέλλοντας την απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στο ναδίρ οι κρατικές δαπάνες στη χώρα μας

Ανέρχονται σε 13,3% των συνολικών δαπανών όταν ο Μέσος Ορος στον ΟΟΣΑ είναι 15,4%

Στην προτελευταία θέση των χωρών του ΟΟΣΑ βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά τις δαπάνες υγείας ως ποσοστό επί των συνολικών κρατικών δαπανών, με αποτέλεσμα ένας στους τέσσερις κατοίκους της χώρας να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη την ώρα της ανάγκης.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στο 35ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, που οργάνωσε στην Αθήνα η Ιατρική Εταιρεία. Το 2006 - σύμφωνα με τα στοιχεία - οι δαπάνες υγείας αποτελούσαν το 13,3% των συνολικών κυβερνητικών δαπανών, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ήταν 15,4%. Ετσι η δαπάνη των νοικοκυριών για υπηρεσίες υγείας απορροφά, σταθερά τα τελευταία χρόνια, ποσοστό μεγαλύτερο από το 7% των μηνιαίων δαπανών! Στην τελευταία θέση του ΟΟΣΑ είναι - παρά τους κατά καιρούς ύμνους για το «σκανδιναβικό σοσιαλδημοκρατικό πρότυπο» - η Φινλανδία με 12,7%, ενώ κάτω απ' το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ είναι και η Σουηδία με 13,8% - όπως και η Ιταλία με 13,9%. Το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών το κατέχουν οι ΗΠΑ με 19,1%.

Κι ενώ οι δαπάνες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων διατίθενται για φάρμακα σε ποσοστό 42%, η χτεσινή ομιλία του υπουργού Υγείας στο 14ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο αποτέλεσε μία ακόμα - αυτή τη φορά προεκλογική - υπόκλιση στη φαρμακοβιομηχανία.

Παρά τους λεονταρισμούς ότι «όσοι προσπαθήσουν να παίξουν με την υγεία των πολιτών, να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων και του Ελληνα φορολογούμενου, θα βρουν την πόρτα κλειστή», ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν είπε κουβέντα για τη διαβόητη επιστροφή της φαρμακοβιομηχανίας προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θεσμοθέτησαν δυο φορές (με 4% και 3%) απ' τις κυβερνήσεις της ΝΔ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Διαμαρτυρία χτες στο Μαξίμου

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησαν χτες οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού μαζικών φορέων για την Υγεία που έχει συγκροτηθεί, των περιοχών Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Περάματος και Σαλαμίνας, διεκδικώντας απάντηση από τον πρωθυπουργό στα αιτήματα που έχουν θέσει για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή, την κατασκευή Παιδιατρικού νοσοκομείου κ.ά.

Ο πρωθυπουργός απουσίαζε και κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων, αντιπροσωπεία του Συντονιστικού συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου. Κατά τη συνάντηση, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε πως προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου και πως θα γίνουν ενέργειες για την μετατροπή του Σταθμού Α' Βοηθειών του ΙΚΑ στη Ζώνη Περάματος, σε Κέντρο Υγείας. Αναφερόμενος στο αίτημα κατασκευής Παιδιατρικού νοσοκομείου στη Δραπετσώνα και νοσοκομείου στη Σαλαμίνα, ανέφερε πως προέχουν άλλες ανάγκες και πως σήμερα δεν υπάρχει τέτοια προοπτική.

Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να μη σταθούν σε υποσχέσεις και να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους και για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Σύντομα θα συνεδριάσει το Συντονιστικό, προκειμένου να αποφασίσει τις παραπέρα μορφές δράσης του.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΒΟΛΟΣ - ΟΣΕ: Αγωνιστική συγκέντρωση στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Βόλο, πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι του ΟΣΕ, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, απαιτώντας να παρθεί πίσω το κατάπτυστο νομοσχέδιο που προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Οπως ανακοίνωσαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, το διάστημα από 18 έως 22 Μάη θα γίνουν στο σταθμό του ΟΣΕ πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις.

«ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ»: Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα με απόφαση της ΟΤΟΕ. Την απεργία είχε κηρύξει το επιχειρησιακό σωματείο, όμως η διοίκηση της Αγροτικής προσέφυγε στα δικαστήρια - χθες Δευτέρα - προκειμένου να χαρακτηριστεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική, για τέταρτη φορά σε ένα μήνα.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Καθημερινές συγκεντρώσεις 7-11 π.μ. ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με μισθολογικά αιτήματα και για προσλήψεις προσωπικού. Τα μισθολογικά αιτήματα, με ευθύνη της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, έχουν, κυρίως, επιδοματικό χαρακτήρα, ενώ το εξώδικο που έστειλαν στον υπουργό Υγείας, όπως και η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις παραβιάσεις της Εργατικής Νομοθεσίας (πενθήμερη, 12ωρη ανάπαυση, μία νύχτα εβδομαδιαία) οδηγούν στην ευρωενωσιακή διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σε επίσχεση εργασίας με τη στήριξη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων βρίσκονται οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών φύλαξης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, διεκδικώντας από τον εργολάβο την καταβολή δεδουλευμένων δυο μηνών. Για το θέμα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου.

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ: Η συνειδητή υποβάθμιση και απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο στο Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) Αμφιλοχίας, το οποίο εδώ και δυο σχεδόν δεκαετίες λειτουργεί χωρίς οργανόγραμμα. Οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι τεράστιες και η μη σύσταση οργανογράμματος των προβλεπόμενων θέσεων σμπαραλιάζει τα εργασιακά δικαιώματα, με χαρακτηριστική περίπτωση την πρόσληψη εργαζομένων με δελτία παροχής υπηρεσιών μέσα από επιχορηγήσεις του ΟΠΑΠ, που δόθηκαν στον τοπικό σύλλογο Αναπήρων.

«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ»: Με αιτήματα την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και να μην κάνουν οι νοσηλεύτριες διαλύσεις κυτταροστατικών φαρμάκων, οι εργαζόμενοι του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αρχίζουν από σήμερα σειρά κινητοποιήσεων.

ΕΚΑΒ: Το ΔΣ των εργαζομένων ΕΚΑΒ κήρυξε στάση εργασίας για σήμερα 10 π.μ. - 2 μ.μ., στη διάρκεια της οποίας θα γίνει εκλογοαπολογιστική συνέλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ