Τρίτη 12 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στο ναδίρ οι κρατικές δαπάνες στη χώρα μας

Ανέρχονται σε 13,3% των συνολικών δαπανών όταν ο Μέσος Ορος στον ΟΟΣΑ είναι 15,4%

Στην προτελευταία θέση των χωρών του ΟΟΣΑ βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά τις δαπάνες υγείας ως ποσοστό επί των συνολικών κρατικών δαπανών, με αποτέλεσμα ένας στους τέσσερις κατοίκους της χώρας να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη την ώρα της ανάγκης.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στο 35ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, που οργάνωσε στην Αθήνα η Ιατρική Εταιρεία. Το 2006 - σύμφωνα με τα στοιχεία - οι δαπάνες υγείας αποτελούσαν το 13,3% των συνολικών κυβερνητικών δαπανών, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ήταν 15,4%. Ετσι η δαπάνη των νοικοκυριών για υπηρεσίες υγείας απορροφά, σταθερά τα τελευταία χρόνια, ποσοστό μεγαλύτερο από το 7% των μηνιαίων δαπανών! Στην τελευταία θέση του ΟΟΣΑ είναι - παρά τους κατά καιρούς ύμνους για το «σκανδιναβικό σοσιαλδημοκρατικό πρότυπο» - η Φινλανδία με 12,7%, ενώ κάτω απ' το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ είναι και η Σουηδία με 13,8% - όπως και η Ιταλία με 13,9%. Το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών το κατέχουν οι ΗΠΑ με 19,1%.

Κι ενώ οι δαπάνες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων διατίθενται για φάρμακα σε ποσοστό 42%, η χτεσινή ομιλία του υπουργού Υγείας στο 14ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο αποτέλεσε μία ακόμα - αυτή τη φορά προεκλογική - υπόκλιση στη φαρμακοβιομηχανία.

Παρά τους λεονταρισμούς ότι «όσοι προσπαθήσουν να παίξουν με την υγεία των πολιτών, να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων και του Ελληνα φορολογούμενου, θα βρουν την πόρτα κλειστή», ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν είπε κουβέντα για τη διαβόητη επιστροφή της φαρμακοβιομηχανίας προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θεσμοθέτησαν δυο φορές (με 4% και 3%) απ' τις κυβερνήσεις της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ