ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑ ΕΚΒΑΘΥΝΣΗΣ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Σκοτώθηκε 50χρονος χειριστής ρυμουλκού

Χωρίς σταματημό τα φονικά στους τόπους δουλειάς

Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα, αυτή τη φορά στο λιμάνι του Ηρακλείου, με θύμα έναν 50χρονο χειριστή ρυμουλκού, που δούλευε στα έργα εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης στον παλιό μόλο. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και ενώ οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί, ο 50χρονος, στην προσπάθεια του να μεταβεί από το ρυμουλκό στη βάρκα που θα τους μετέφερε στη στεριά, χτυπήθηκε βαριά από το γερανό ο οποίος ακόμα κινούνταν. Το ρυμουλκό, το οποίο χειριζόταν το θύμα χρησιμοποιείται για να μετακινεί τον πλωτό γερανό εκβάθυνσης.

Ο 50χρονος άνδρας, σύμφωνα με πληροφορίες, Ρεθυμνιώτικης καταγωγής και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, μεταφέρθηκε αμέσως με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα. Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που αυξάνει, όπως σημειώνει, δραματικά τον κατάλογο των νεκρών της εργατικής τάξης και στο νομό Ηρακλείου.

«Ηρθε η ώρα η εργατική τάξη να βάλει φραγμό στην ασυδοσία του κεφαλαίου, να γυρίσει την πλάτη της σε όλους όσοι με τις πολιτικές τους είτε τις εφαρμόζουν ως κυβερνήσεις είτε τις στηρίζουν, παίρνουν νέα αντεργατικά μέτρα σε βάρος της, καταργώντας δικαιώματα και κατακτήσεις, αυξάνοντας την εντατικοποίηση της εργασίας και επιτρέποντας στους εργοδότες να θυσιάζουν ασύστολα ανθρώπινες ζωές με μόνο σκοπό την αύξηση του κέρδους τους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Αποφασισμένοι να επιβάλουν την ενιαία πάλη

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες για τις ελλείψεις. Διαιρεμένους θέλουν τους εργαζόμενους ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Αμεσες λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «Ευαγγελισμός» απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι και γιατροί του νοσοκομείου με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα και παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα που συστάθηκε με πρωτοβουλία της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ).

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Ηλίας Σιώρας, απερχόμενος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ευαγγελισμού (ΣΕΝΕ), υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν 1.380 κενές οργανικές θέσεις, η εντατικοποίηση της δουλειάς έχει οδηγήσει στα όρια της εξάντλησης το προσωπικό, οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για μια σειρά αναγκαίες εξετάσεις, οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί εφημερίες απ' το Γενάρη. Αναφέρθηκε ακόμα στο πραξικόπημα των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που ακύρωσαν τις εκλογές και διέλυσαν το ΣΕΝΕ, που είναι υπερδραστήριοι στη διάσπαση των εργαζομένων, αλλά δεν κάνουν το παραμικρό για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του νοσοκομείου, για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των εργαζομένων στα χειρουργεία, που διαμαρτυρήθηκαν για την πρόθεση της διοίκησης να ανοίξει ένα ακόμα χειρουργικό κρεβάτι σε μια παλιά αίθουσα, που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος, χωρίς να έχει εξασφαλίσει το προσωπικό για τη λειτουργία του και ενώ ήδη οι ελλείψεις προσωπικού στα χειρουργεία είναι εκρηκτικές.

Απ' την πλευρά του ο διοικητής Γ. Μυλωνάκης δε δεσμεύτηκε για την επίλυση των προβλημάτων. Συγκεκριμένα, υποσχέθηκε ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν πληρωθεί οι γιατροί τουλάχιστον τις εφημερίες δυο μηνών, ότι έρχονται στο νοσοκομείο δέκα (!) έκτακτοι εργαζόμενοι και εργαζόμενοι με STAGE και ότι θα πιέσει το υπουργείο Υγείας για προσλήψεις.

Να καταδικαστούν οι διασπαστές

Στο μεταξύ η ΕΣΑΚ πήρε νέα πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών, προκειμένου να συγκληθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων την ερχόμενη Τρίτη, 19 Μάη, στη 1 μ.μ., στο Δώμα του νοσοκομείου, προκειμένου να συντονιστεί η δράση των εργαζομένων για τη διασφάλιση Ενιαίου Σωματείου όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.

Στο κείμενο των υπογραφών η ΕΣΑΚ τονίζει: «Αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν οι εκφραστές κι υπηρέτες της πολιτικής που ισοπεδώνει τη ζωή μας, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, μ' ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο, ακύρωσαν τις εκλογές - διέλυσαν το σωματείο. Πήραν όλα τα μέτρα για να διασπάσουν τους εργαζόμενους στην πράξη, βοηθούμενοι αποφασιστικά από τη διπρόσωπη στάση της "Αυτονομίας", που ενώ στα λόγια "διεκδικούσε" να ψηφίσουν όλοι οι εργαζόμενοι, την κρίσιμη στιγμή κατέθεσε γραπτή δήλωσή της στην εφορευτική επιτροπή σύμφωνα με την οποία ζητάει να ψηφίσουν "μόνο όσοι έχουν δημοσιοϋπαλληλική σχέση"!».

Και το κείμενο συνεχίζει: «Ποια λύση προτείνουν οι παραπάνω παρατάξεις; Θα προχωρήσουν στο διορισμό προσωρινής διοίκησης στο σωματείο, ώστε και με τη βούλα των δικαστηρίων ν' αποκλείσουν εκατοντάδες νέους συναδέλφους (ειδικευόμενους γιατρούς, επικουρικούς, αλλά και μόνιμους απ' το 2006 και μετά); Θα κλείσουν την πόρτα του σωματείου για όλους αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή του νοσοκομείου; Μόνο η αποφασιστική συμμετοχή του καθένα μας σε κάθε συλλογική διαδικασία μπορεί να βάλει φρένο στην επικίνδυνη αυτή τακτική της διάσπασης των εργαζομένων. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!».

ΝΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση για την Υγεία

Σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., έξω απ' το νοσοκομείο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' το νοσοκομείο, στις 8 μ.μ., οργανώνει σήμερα η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ για τη δραματική κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας στο νησί. Η εμπορευματοποίηση και η μείωση των κοινωνικών δαπανών, που ακολουθούν διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό σε όλες τις μονάδες Υγείας.

Στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ζακύνθου, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού - με 10 μηχανήματα - λειτουργεί μόνο μία βάρδια, γιατί δεν έχει προσωπικό να δουλέψει δεύτερη. Η δυνατότητά της, με βάση τον εξοπλισμό είναι εξυπηρέτηση 18 ασθενών, ενώ κάνουν αιμοκάθαρση 21 ασθενείς. Τελευταία, έκλεισαν η νευρολογική και η πνευμονολογική, με άμεσα θύματα τους ασθενείς που στριμώχνονται σε άλλες κλινικές, αλλά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που προσπαθούν να «μπαλώσουν» την κατάσταση, προκειμένου να βοηθήσουν τους ασθενείς.

Την κατάσταση επιδεινώνει και η υπολειτουργία του πολυιατρείου του ΙΚΑ, το οποίο τελευταία επιβαρύνθηκε απ' τη συγχώνευση του ΤΑΞΥ με το ΙΚΑ, αλλά και από την εξυπηρέτηση χιλιάδων εποχιακά εργαζομένων. Τέλος, υπολειτουργεί το Κέντρο Υγείας Καταταρίου και των αγροτικών ιατρείων στο νησί. «Το ΚΚΕ έχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας που λογαριάζει την υγεία σαν αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ζακύνθου του Κόμματος και καλεί τους κατοίκους του νησιού να μην ξεγελαστούν στις ευρωεκλογές απ' τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Αυξάνεται ο εθισμός στο διαδίκτυο

Επικίνδυνες διαστάσεις τείνει να πάρει στην Ελλάδα ο εθισμός των νέων στο διαδίκτυο, όπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του 6ου Πανελλήνιου Παιδοψυχιατρικού Συνεδρίου που θα γίνει 15 - 17 Μάη στην Αθήνα. Ο εθισμός των νέων, σύμφωνα με τις πρώτες επιστημονικές έρευνες, φτάνει στο 8,2% μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εθισμός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι η επαφή των νέων με το διαδίκτυο ξεκίνησε στο μεγαλύτερο ποσοστό μέσα από την εμπειρική ενασχόληση και όχι ως αποτέλεσμα συντονισμένης μαθησιακής διαδικασίας. Η καχεξία λόγω των πολλών ωρών ενασχόλησης, η απομόνωση στο δωμάτιό του και η κατάθλιψη σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τα πρώτα συμπτώματα ενός νέου που έχει εθιστεί στο διαδίκτυο.

Στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν δημιουργηθεί η Μονάδα Εφηβικής Υγείας στην Αθήνα και ειδικό ιατρείο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Οι εθισμένοι νέοι που οι γονείς τους απευθύνθηκαν στα ειδικά ιατρεία είναι αγόρια, που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια με μέσο όρο καθημερινής χρήσης τις 5,5 ώρες και μέσο όρο ηλικίας τα 15 χρόνια. Οι ειδικοί τόνισαν την ανάγκη η πρόληψη αυτών των διαταραχών να γίνεται στα σχολεία, αλλά και για την έγκαιρη εισαγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών στη μαθησιακή διαδικασία ώστε η γνωριμία με τις νέες τεχνολογίες να γίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον, με ισορροπημένη παρουσίαση και έγκαιρη ανίχνευση παθολογικών σημείων και συμπτωμάτων.

ΓΟΝΕΙΣ - ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΑμΕΑ
Βήμα για την ενοποίηση της δράσης

Κάλεσμα στα μέλη του να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή 17 Μάη, στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος) απευθύνει ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων. Στη γενική συνέλευση θα γίνει απολογισμός της προσωρινής Διοικούσας, εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής και προσδιορισμός των αρχαιρεσιών του συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ