ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 2009
Σελ. /32
Σάπια και ανέντιμη ταχτική

Σε σημαία της προεκλογικής του πολεμικής απέναντι στο ΚΚΕ έχει αναγάγει το ΠΑΣΟΚ την ανέντιμη, ανήθικη και συκοφαντική δυσφήμιση του Κόμματος. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ταχτική αυτή αποτελεί κεντρική επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο βιολί αυτής της άθλιας - από κάθε άποψη - επίθεσης σε βάρος του ΚΚΕ, το Θ. Πάγκαλο. Τι είναι αυτό που φοβίζει το ΠΑΣΟΚ; Και τι επιδιώκει με την επιλογή του να αποφύγει προεκλογικά την πολιτική αντιπαράθεση με το ΚΚΕ, οχυρωμένο πίσω από τόνους λάσπης και ψέματα;

Η αναγνώριση από ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους της στρατηγικής ταύτισης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα της πολιτικής τους, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που δυσκολεύει και αποδυναμώνει την ικανότητα που διαχρονικά διέθετε, να εγκλωβίζει εργατικές λαϊκές συνειδήσεις στην αντιλαϊκή διαχείριση και πολιτική του. Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι εργαζόμενοι οι οποίοι, πιο καθαρά σε σχέση με το παρελθόν, αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ έχει δίκιο όταν λέει πως, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους, στα κεντρικά ζητήματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ενιαία πολιτική. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μια μερίδα των εργαζόμενων και άλλων λαϊκών στρωμάτων μετατοπίζεται προς το ΚΚΕ ή αναγνωρίζει το δίκιο της πολιτικής του.

Αυτή τη μετατόπιση θέλουν να φρενάρουν, φοβούνται μήπως εκφραστεί και εκλογικά. Και αντί να αντιπαρατεθούν σε θέσεις και πολιτική, κάνουν ανήθικη συκοφαντική επίθεση, καθώς φαίνεται πως δυσκολεύονται να πείσουν και να εξασφαλίσουν προϋποθέσεις, να βάλουν πλώρη για ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η μετατόπιση όμως καταγράφεται κυρίως στο αυξανόμενο κύρος που απολαμβάνει το ΚΚΕ μέσα στους τόπους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, παράλληλα με την πολιτική και συνδικαλιστική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ, συγκριτικά πάντα με το πρόσφατο παρελθόν. Αυτό γεννάει επιπλέον ανησυχία στα κόμματα του κεφαλαίου. Γιατί ξέρουν καλά πως η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα βρει άμεση αντανάκλαση στο κίνημα, πολλαπάσια μάλιστα από την όποια εκλογική του ενίσχυση. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει δυνατό εργατικό και λαϊκό κίνημα. Σημαίνει αποδυνάμωση του δικομματισμού, πυλώνας του οποίου είναι το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η αποδυνάμωση δεν αφορά μόνο τα εκλογικά ποσοστά, αλλά κυρίως αφαιρεί δύναμη από το αστικό πολιτικό σύστημα, από τη διαχείριση της εξουσίας προς όφελος του κεφαλαίου, μέσω και της δικομματικής εναλλαγής.

Από αυτή την άποψη, το ΠΑΣΟΚ δε δουλεύει μόνο για τον εαυτό του, για το δικό του μικροκομματικό συμφέρον. Η τακτική του απέναντι στο ΚΚΕ είναι βέβαιο ότι προκαλεί τουλάχιστον ικανοποίηση στις οικονομικές και πολιτικές εκείνες δυνάμεις που προσπαθούν μάταια να απαξιώσουν το ΚΚΕ στα μάτια των εργαζόμενων και του λαού, διατηρώντας τη φρούδα ελπίδα ότι κάποτε θα καταφέρουν να το συρρικνώσουν σε ακίνδυνα μεγέθη. Οχι μόνο εκλογικά, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά το κύρος του Κόμματος, την επιρροή του και την πρωτοπόρα δράση του στο κίνημα. Ενενήντα χρόνια τώρα λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Και είναι χρέος κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, να καταδικάσει αυτή τη σάπια τακτική στην οποία πρωτοστατεί το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του. Και να το κάνει ενισχύοντας το ΚΚΕ. Για να τρομάξουμε όσο γίνεται περισσότερο τους καπιταλιστές και το πολιτικό τους σύστημα. Θα είναι μεγάλο όφελος για το λαό.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Τα δάνεια δεν είναι λύση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με συνθηματολογία που ενισχύει τις ψευδαισθήσεις περί της δυνατότητας αυτού του συστήματος να ωφελήσει τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμπορους, κόντρα στην κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου, προσέγγισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας τον «εμπορικό κόσμο» που «στενάζει», - όπως είπε - περιοδεύοντας χτες στο Αιγάλεω.

Στο διά ταύτα αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΝ για «τράπεζα ειδικού σκοπού» για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, λες και η οποιαδήποτε τράπεζα μπορεί στις δεδομένες συνθήκες του τραπεζικού συστήματος και της αγοράς, να λειτουργήσει διαφορετικά απ' ό,τι οι άλλες. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε αυτό που θα ήθελαν να ακούσουν πολλοί, χωρίς όμως να είναι αλήθεια: Οτι, δηλαδή, ακόμη και σήμερα στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας, κάτι μπορεί να γίνει γι' αυτούς, κάποιος, με κάποιο τρόπο και κάποιο κόλπο μπορεί να τους ενισχύσει. Ετσι προσπαθούν να μετρήσουν λίγες ψήφους παραπάνω για το κόμμα τους.

Είναι φανερό ότι το μόνο που κάνει ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν τον τρόπο είναι να συμβάλλει, από τη δική του πλευρά, στον αποπροσανατολισμό και τον εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων μικρών ΕΒΕ, στη λογική ότι μπορεί να υπάρξει προοπτική γι' αυτούς, υπό τις παρούσες συνθήκες, αρκεί να προκύψει μία τράπεζα που θα τους δίνει γρηγορότερα το δάνειο, άντε να έχει και μισή μονάδα μικρότερο επιτόκιο.

Οταν οι μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύονται ποικιλοτρόπως και με ζεστό χρήμα, όταν οι αποφάσεις της ΕΕ, που λαμβάνονται στο όνομα των μικρών επιχειρήσεων που καθόλου μικρές δεν είναι, ίσα ίσα το αντίθετο, μόνο όταν το μεγάλο κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις του αυξάνουν καθημερινά την κυριαρχία τους καταβροχθίζοντας τα πάντα, τότε το τελευταίο πράγμα που μπορεί να βοηθήσει τους ΕΒΕ είναι ακόμα ένα δάνειο που δεν θα μπορούσαν να πάρουν, αλλά δε θα μπορούν να αποπληρώσουν.

Αλλά αυτά λέει και κάνει όποιος συντάσσεται με την ευρωενωσιακή λογική και καθαγιάζει την ΕΕ και τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της. Τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Η κοροϊδία...

Η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όριο. Δε διστάζουν να λένε χοντροκομμένα ψέματα και να αρνούνται συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που έχουν κάνει στο παρελθόν, με σκοπό να αποπροσανατολίσουν.

Σε τηλεοπτική εκπομπή στη ΝΕΤ προχτές το βράδυ η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΟΕ Ελ. Σωτηρίου «στριμώχτηκε» πολύ. Πήρε το λόγο και ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα της, ο ΣΥΡΙΖΑ, παλεύει και θα παλέψει για τα δικαιώματα των εργαζομένων και κατακεραύνωσε την πολιτική της μερικής απασχόλησης. Ομως, τα πράγματα σκούρυναν όταν άκουσε τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μ. Παπαδόπουλο να της υπενθυμίζει ότι: ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στήριξε την υλοποίηση του προγράμματος της μερικής απασχόλησης σε όλους τους δήμους μέσω της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, αλλά ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ στην ΚΕΔΚΕ (συγκεκριμένα ο Χρ. Παλαιολόγος τότε ήταν μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ) ήταν ο εισηγητής της πρότασης με την οποία η Ενωση ζητούσε περισσότερα χρήματα για να υλοποιήσει την αντεργατική μερική απασχόληση. Αυτή είναι η αλήθεια. Η εισήγηση που έκανε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ έγινε στις 18 Γενάρη 2005 σε σχετική συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Ποιος λοιπόν ψεύδεται; Το ΚΚΕ ή η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ; Και ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως και οι συνιστώσες τους που άλλα λένε τη μια και άλλα την άλλη, ξεχνώντας τα πεπραγμένα τους ή κάνοντας το μαύρο - άσπρο - για να ψαρεύουν σε θολά νερά... Καιροσκοπισμός ή τυχοδιωκτισμός; Και τα δυο μαζί από μια δύναμη που πασχίζει να φτιάξει φιλεργατικό προσωπείο όταν προωθεί την πολιτική του συμβιβασμού. Αρα επικίνδυνη για τα εργατικά συμφέροντα.

... και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ

Ενα συγκεκριμένο γεγονός λοιπόν, που το γνωρίζουν ακόμα και οι κλητήρες στα δημαρχεία της χώρας, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. στην πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ είχε συκοφαντήσει με χυδαίο τρόπο το ΠΑΜΕ) το αρνήθηκε και άρχισε να φωνάζει πως το ΚΚΕ λέει ψέματα. Εμείς απλά θυμίζουμε τα γεγονότα, όσο κι αν κάνουν τώρα πως δεν τα ξέρουν. Για να καταλάβει και ο κόσμος ποιος λέει ψέματα χωρίς ίχνος ντροπής.

Βέβαια, τα έργα και οι ημέρες του ΣΥΝ δεν τελειώνουν σ' αυτό, αφού περίπου ένα χρόνο μετά από εκείνη την ...κορυφαία φιλεργατική πρωτοβουλία του ΣΥΝ (16/2/2006) η ΚΕΔΚΕ, στην ηγεσία της οποίας βρίσκεται ο ΣΥΝ, είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της μερικής απασχόλησης ως «κατεύθυνση και επιταγή της ΕΕ».

Επιπλέον, ο ΣΥΝ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προπαγάνδισαν και προώθησαν διατάξεις για τη γενικευμένη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας στους Δήμους σε ευρύτερο πεδίο, όπως για τους Σχολικούς Φύλακες, τα Τοπικά Σύμφωνα και τις Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης. Μάλιστα, πολύ πριν την ψήφιση του νόμου 3250/2004 για την επέκταση στο Δημόσιο και τους Δήμους της μερικής απασχόλησης, είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται ελαστικές σχέσεις εργασίας με απόφαση της ΚΕΔΚΕ με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ να συμφωνούν σε αυτό.

Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι η μερική απασχόληση ήταν προσφιλής εργασιακή σχέση που υλοποιούσαν και υλοποιούν δήμοι που διοικούνταν από δημάρχους που στήριξε ο ΣΥΝ.

Τα εξυγιαντικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΠ! ΘΑ «ΕΞΥΓΙΑΝΟΥΝ» και τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας. Ετσι αποφάσισαν στην Κυβερνητική Επιτροπή. Κι όταν αυτοί «εξυγιαίνουν», όλοι ξέρουμε τι σημαίνει.

«Εξυγίανση» κάνανε και στην «Ολυμπιακή», που την διέλυσαν και την πούλησαν όσο - όσο στον Βγενόπουλο. «Εξυγίανση» κάνανε και στον ΟΤΕ που βρέθηκε ξαφνικά στα χέρια της «Ντόιτσε Τέλεκομ».

Οπως θέλουν μπορούν να αποκαλούν τις επιλογές τους, όμως για ξεπούλημα πρόκειται και για παράδοση οποιασδήποτε κερδοφόρας δραστηριότητας υπάρχει στους ιδιώτες.

ΔΕ ΛΕΜΕ, προεκλογική περίοδος είναι. Επίσης οι υποσχέσεις και τα λόγια δεν κοστίζουν τίποτε.

Οπότε πολύ λογικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε, με δηλώσεις του, ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα», που θα οδηγεί σε «δίκαιη αναδιανομή του πλούτου».

Εντυπωσιαστήκαμε, ομολογουμένως, από το αίσθημα δικαιοσύνης που τον διακατέχει, υπάρχει, όμως, μια μικρή λεπτομέρεια...

Πρακτικά, για να γίνει κάτι τέτοιο, προϋποθέτει αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις ανώνυμες εταιρείες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Εχει καμιά τέτοια πρόταση το ΠΑΣΟΚ;

Αν έχει, γιατί ...δεν την διατυμπανίζει; Ντρέπεται, μήπως, το σοσιαλιστικό αυτό κόμμα να το παραδεχθεί, εφόσον ισχύει;

Επειδή για ντροπαλούς δε τους έχουμε, προφανώς ... είναι ψεύτες και προσπαθούν για μια ακόμη φορά να κοροϊδέψουν τον κόσμο. Απλά, πράγματα.


Γρηγοριάδης Κώστας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ