Τετάρτη 20 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα δάνεια δεν είναι λύση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με συνθηματολογία που ενισχύει τις ψευδαισθήσεις περί της δυνατότητας αυτού του συστήματος να ωφελήσει τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμπορους, κόντρα στην κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου, προσέγγισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας τον «εμπορικό κόσμο» που «στενάζει», - όπως είπε - περιοδεύοντας χτες στο Αιγάλεω.

Στο διά ταύτα αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΝ για «τράπεζα ειδικού σκοπού» για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, λες και η οποιαδήποτε τράπεζα μπορεί στις δεδομένες συνθήκες του τραπεζικού συστήματος και της αγοράς, να λειτουργήσει διαφορετικά απ' ό,τι οι άλλες. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε αυτό που θα ήθελαν να ακούσουν πολλοί, χωρίς όμως να είναι αλήθεια: Οτι, δηλαδή, ακόμη και σήμερα στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας, κάτι μπορεί να γίνει γι' αυτούς, κάποιος, με κάποιο τρόπο και κάποιο κόλπο μπορεί να τους ενισχύσει. Ετσι προσπαθούν να μετρήσουν λίγες ψήφους παραπάνω για το κόμμα τους.

Είναι φανερό ότι το μόνο που κάνει ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν τον τρόπο είναι να συμβάλλει, από τη δική του πλευρά, στον αποπροσανατολισμό και τον εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων μικρών ΕΒΕ, στη λογική ότι μπορεί να υπάρξει προοπτική γι' αυτούς, υπό τις παρούσες συνθήκες, αρκεί να προκύψει μία τράπεζα που θα τους δίνει γρηγορότερα το δάνειο, άντε να έχει και μισή μονάδα μικρότερο επιτόκιο.

Οταν οι μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύονται ποικιλοτρόπως και με ζεστό χρήμα, όταν οι αποφάσεις της ΕΕ, που λαμβάνονται στο όνομα των μικρών επιχειρήσεων που καθόλου μικρές δεν είναι, ίσα ίσα το αντίθετο, μόνο όταν το μεγάλο κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις του αυξάνουν καθημερινά την κυριαρχία τους καταβροχθίζοντας τα πάντα, τότε το τελευταίο πράγμα που μπορεί να βοηθήσει τους ΕΒΕ είναι ακόμα ένα δάνειο που δεν θα μπορούσαν να πάρουν, αλλά δε θα μπορούν να αποπληρώσουν.

Αλλά αυτά λέει και κάνει όποιος συντάσσεται με την ευρωενωσιακή λογική και καθαγιάζει την ΕΕ και τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της. Τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ