Τετάρτη 20 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Θλίψη για τη «μη υλοποίηση του πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης», αναφορικά με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, δήλωσαν χτες οι 27 της ΕΕ στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμετ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας. Το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε υπό τον προεδρεύοντα Τσέχο υπουργό Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιαν Κόχουτ, ενώ συμμετείχαν ακόμα ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Καρλ Μπιλντ του οποίου η χώρα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ από την πλευρά του χαρακτήρισε τις «διαπραγματεύσεις στην Κύπρο είναι ίσως το σημαντικότερο ζήτημα στην Ευρώπη σήμερα», σημειώνοντας ωστόσο σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ότι «αυτό που θα κάνουμε στους έξι μήνες της σουηδικής προεδρίας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βάση το πρόγραμμα που έχουμε και που εκπονήσαμε από κοινού με τη γαλλική και την τσεχική προεδρία». Οι από ευρωπαϊκή πλευράς συμμετέχοντες στο Συμβούλιο, υπογράμμισαν με έμφαση ότι από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στην ίδια την Τουρκία θα εξαρτηθεί και η ενταξιακή της πορείας, δηλαδή το άνοιγμα των διάφορων κεφαλαίων.

Ο Α. Νταβούτογλου από την πλευρά του απέφυγε επιμελώς να θίξει στις δηλώσεις του τα εκκρεμή ζητήματα, για τα οποία η Τουρκία θα κριθεί στο τέλος του έτους από την ΕΕ, κάνοντας αναφορές μόνο στις μεταρρυθμίσεις και διαβεβαιώνοντας τους συνομιλητές του ότι η χώρα του θα επιταχύνει τη διαδικασία «όχι μόνο γιατί αυτό αποτελεί δέσμευσή της έναντι της ΕΕ, αλλά κυρίως διότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ