Τετάρτη 20 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Στερούν το δικαίωμα ψήφου από χιλιάδες ναυτεργάτες
  • Με δική τους ευθύνη τα πληρώματα που θα βρίσκονται εν πλω στις 7 του Ιούνη δεν ενημερώθηκαν, ώστε να δηλώσουν τον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα
  • Παρέμβαση χτες από το ΚΚΕ

Την άμεση διευθέτηση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης, των εφοπλιστών και των Λιμεναρχείων και αφορά στη στέρηση του δικαιώματος ψήφου σε χιλιάδες ναυτεργάτες της ελληνικής ακτοπλοΐας, απαίτησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιώργος Τούσσας, ενώ συμμετείχαν ακόμα τα μέλη της ΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, Γιάννης Μανουσογιαννάκης και Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και της ΠΕΜΕΝ, αντίστοιχα.

Οπως κατήγγειλαν τα στελέχη του ΚΚΕ, με ευθύνη όλων των αρμοδίων (υπ. Εσωτερικών, ΥΕΝ, Λιμεναρχεία, ακτοπλοϊκές εταιρείες), το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) με το οποίο ορίζονταν οι προθεσμίες για την παράδοση της «λίστας πληρώματος» (crew list) στα οικεία Πρωτοδικεία, προκειμένου να ψηφίσουν οι ναυτεργάτες στις πόλεις όπου την 7η Ιούνη θα βρίσκονταν τα πλοία τους, «θάφτηκε» επί της ουσίας, με αποτέλεσμα η ολιγοήμερη προθεσμία να εκπνεύσει και χιλιάδες ναυτεργάτες να χάσουν το δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μέσα στην προθεσμία που ορίζει το σχετικό ΠΔ, το οποίο εκδίδεται έγκαιρα πριν τις εκλογές και διαβιβάζεται στα λιμεναρχεία, με ευθύνη του κάθε πλοιάρχου συντάσσεται η «λίστα πληρώματος», που περιλαμβάνει όλους τους ναυτεργάτες οι οποίοι τη μέρα των εκλογών θα εκτελούν δρομολόγιο. Ανάλογα με το δρομολόγιο του πλοίου, ορίζεται μια πόλη όπου το καράβι θα πιάσει λιμάνι και στο οικείο Πρωτοδικείο κατατίθεται η «λίστα πληρώματος», προκειμένου οι ναυτεργάτες του κάθε πλοίου να καταγραφούν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στον τόπο ελλιμενισμού του πλοίου.

Το σχετικό ΠΔ υπογράφτηκε φέτος στις 4 του Μάη και όριζε ότι η προθεσμία για την υποβολή των crew lists έληγε στις 9 Μάη! Είναι χαρακτηριστικό ότι δυο μέρες μετά την έκδοσή του, το ΥΕΝ δήλωνε ότι αγνοεί το συγκεκριμένο ΠΔ, ενώ ακόμα και μετά την εκπνοή της προθεσμίας, στελέχη του υπουργείου ενημέρωναν τους ναυτεργάτες ότι «είναι νωρίς ακόμα» για την κατάρτιση των crew lists! Σαν αποτέλεσμα, από έναν ενδεικτικό μόνο έλεγχο που έκαναν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, τουλάχιστον 10 πλοία δεν έχουν καταθέσει λίστες πληρώματος, με αποτέλεσμα πάνω από 1.000 το λιγότερο ναυτεργάτες να μην έχουν δικαίωμα ψήφου.

Σε συνάντηση με τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Καμμένο, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ζήτησε να δοθεί άμεσα νέα προθεσμία υποβολής των crew lists. Απαίτησε, επίσης, τη μέρα των ευρωεκλογών να υπάρξουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στα δρομολόγια του Αργοσαρωνικού, ώστε να έχουν οι ναυτεργάτες το χρόνο που χρειάζονται για να μεταβούν στο εκλογικό τους τμήμα για να ψηφίσουν. Παρέμβαση για το θέμα της ψήφου των ναυτεργατών έκανε χτες το ΚΚΕ και στον υπουργό Εσωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ