ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 2009
Σελ. /40
Συγκέντρωση δύναμης για σκληρές μάχες

Κάτι παράξενα πράγματα: Οσο οι δημοσκοπήσεις έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, «έκφραζαν τη λαϊκή θέληση». Μόλις η αστική τάξη εκτίμησε ότι το άλογο δεν τα βγάζει πέρα στη δουλειά που το ήθελαν, να χτυπήσει το ΚΚΕ, και σήκωσε δημοσκοπικά τους οικολόγους, στον ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν ότι οι δημοσκοπήσεις χειραγωγούν την κοινή γνώμη.

Η αστική τάξη έλεγε πάντα την αλήθεια. Την αλήθεια της τάξης της. Το ταμείο διατυπώνει και σήμερα καθαρά τις θέσεις της: «Ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα, στηρίζουμε όποιον συμφωνεί με αυτά». Δεν απαντά μόνο σ' όσους λένε πως σπρώχνει τη διαμαρτυρία να εκφραστεί ανώδυνα στους οικολόγους. Αλλά δείχνει και στους άλλους ποιος είναι ο όρος για να έχουν καθαρή στήριξη. Δεν αρκεί να σε έχει ανακηρύξει ο εφοπλιστής, πρέπει να μπορείς να αποδείξεις και ότι φροντίζεις εντατικά να μην έχει προβλήματα στο ταμείο της η χορηγός τράπεζα.

Οι αστοί καιρό τώρα ζητούν να επιταχυνθούν οι αναδιαρθρώσεις στην οικονομία και παράλληλα να υπάρξει αναμόρφωση στο πολιτικό σύστημα. Το πρόβλημα το έχουν όσοι ανακαλύπτουν τώρα τις κακές λέξεις. Οπως και όσοι φρόντισαν να χαρακτηρίσουν σκουριά την ταξικότητα στην πολιτική μέχρι που άρχισε να τους παίρνει η μπάλα.

Ο καθένας ό,τι σπέρνει θερίζει. Αρα καμιά αγωνία για τις αγωνίες των αστών. Τη δική μας σπορά εμείς. Οποιος δε καθάρισε έγκαιρα το χωράφι απ' τα ζιζάνια, θα τα θερίσει μαζί με το στάρι. Εισπράττοντας και το κόστος που συνεπάγεται αυτό.

Ο χρόνος είναι λίγος για μεγάλες συζητήσεις. Ο χρόνος όμως είναι και πολύς για να μην αφήσουμε κανέναν απ' όσους μπορούμε να πλησιάσουμε και να βάλουμε τα πράγματα με το κεφάλι πάνω, τα πόδια κάτω.

Στις λίγες μέρες που έμειναν η σκέψη να 'ναι σ' ό,τι έρχεται στις 8 Ιούνη. Και γι' αυτό, με καθαρό μυαλό στην κάλπη στις 7 Ιούνη.

Για τη δύναμη που θα χρειαστεί το λαϊκό κίνημα την επόμενη μέρα. Αυτή τη δύναμη τη συγκέντρωση της οποίας θέλουν να αποτρέψουν οι αστοί μέσα και από τις δημοσκοπήσεις, αυτήν που συγκεντρώνεται αργά αλλά σταθερά. Που δεν έχει ανάγκη χορηγό, γιατί έχει στήριξη στα λαϊκά στρώματα, ναι, ανάμεσα και σ' αυτούς που χτες ψήφιζαν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, αλλά περιμένουν ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ για να ακουμπήσουν το αύριό τους.

Η αστική τάξη έχει το δικό της σχέδιο ή σχέδια για την επόμενη μέρα στο πολιτικό σύστημα. Πιο καθαρό είναι το σχέδιό της στην οικονομία. Εκεί που θα επιχειρήσει να γονατίσει όσους δε γονάτισαν ακόμα. Εκεί θα γίνει η επόμενη μεγάλη μάχη, για κείνη τη μάχη συγκεντρώνουμε δυνάμεις με ισχυρότερο ΚΚΕ και από την κάλπη.

Ασχετο: Καταπληκτικά τα «ρεφλέξ» ορισμένων. Αυτών που σπεύδουν να θυμίσουν πως το πρόβλημα με τη βαρβαρότητα βρίσκεται στην ίδια τη λενινιστική αντίληψη για το Κόμμα και την εργατική εξουσία. Αλλωστε ο πρώτος φανατικός διδάξας της επίθεσης στο Κομμουνιστικό Κόμμα και το σοσιαλισμό ήταν ο επιφανής αντισοβιετικός «μαρξιστής», ο αρχιοπορτουνιστής της εποχής του, σοσιαλδημοκράτης Κάουτσκι. Που για να μπορεί να στηρίξει την αστική τάξη της Γερμανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συμμετοχή της σοσιαλδημοκρατίας, του κόμματός του δηλαδή σ' αυτόν, και να γίνει αποδεκτό από την εργατική τάξη της Γερμανίας, μπήκε επικεφαλής της τότε αντισοβιετικής αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας. Εχουν δίκιο απ' τη σκοπιά της τάξης που υπηρετούν ως «αριστεροί». Οπου και όταν οι εργάτες αναγνώρισαν στο επαναστατικό κόμμα νέου τύπου τη δική τους πολιτική εκπροσώπηση (με όλα όσα συνεπάγεται αυτό), τα πράγματα για τους καπιταλιστές δεν ήταν ρόδινα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Ο,ΤΙ ΣΠΕΡΝΕΙΣ ΘΕΡΙΖΕΙΣ

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ: «Η "Κ" δεν ταυτίζεται με κανένα, μικρό ή μεγάλο κόμμα. Αντιθέτως διαπιστώνει πως οι κομματικοί μηχανισμοί είναι εκείνοι που εκτρέφουν τα φαινόμενα της διαφθοράς και της συναλλαγής, ασχέτως προθέσεων των ηγετών τους. Γι' αυτό θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις τομές που θεωρεί ότι απαιτούνται σήμερα και συνακόλουθα τους πολιτικούς, ανεξαρτήτως κόμματος, που τις ενστερνίζονται» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ: «Αρχίζω να πιστεύω ότι το δημοσκοπικό μόρφωμα - "φούσκα" - των "οικολόγων" είναι ένα εγχείρημα εγκλωβισμού της δυσαρέσκειας σε κάτι ανώδυνο (...) για την "πράσινη ανάπτυξη" και την οικολογία μιλούν όλοι, από τον Ομπάμα μέχρι τον Παπανδρέου. Διότι, ευλόγως, όλοι θέλουν να οικειοποιηθούν ένα υπαρκτό πρόβλημα, την οικολογική καταστροφή (...) όταν υπερισχύουν των πάντων το κέρδος και η ασύδοτη εκμετάλλευση, πώς είναι δυνατόν να υπάρξει "πράσινη ανάπτυξη"; Οσο για τις κοινωνικές σχέσεις, είναι πασίδηλο ότι κάποιες περιοχές που κατοικούνται από φτωχούς είναι υποβαθμισμένες και καθίστανται ο βόθρος των πλουσίων (...) το οικολογικό κίνημα αν θέλει πραγματικά να λειτουργήσει χειραφετικά πρέπει να έχει ταξικό χαρακτήρα να έχει ως αιχμή του δόρατος τους άμεσα πληττόμενους, τους "εκτός", τους υπεράριθμους» (ο Γ. Παπασωτηρίου στη ΒΡΑΔΥΝΗ).

ΚΑΙ ΧΤΕΣ ΕΤΣΙ ΗΤΑΝΕ: «Οι δημοσκοπήσεις στη χώρα μας (...) έχουν μετατραπεί σε εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης» (ο Α. Παπαδόπουλος στην ΑΥΓΗ).

Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ: «Εχω βαρεθεί ν' ακούω τους διάφορους τηλεοπτικούς μουεζίνηδες να επικρίνουν τους πολιτικούς και τα κόμματα για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται, τη στιγμή που ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από εκείνον που οι ίδιοι έχουν επιβάλει, τόσο με τη θεματολογία που επιλέγουν όσο και με τα πρόσωπα που προβάλλουν. Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι οι πολιτικοί μας και ο λόγος τους είναι όπως θα θέλαμε και θα έπρεπε να είναι. Αλλά γι' αυτό δεν φταίνε μόνο εκείνοι. Αν ήθελε η τηλεόραση μπορούσε να επιβάλει τον ουσιαστικό διάλογο. Αλλά δεν το θέλει. Εχει επιλέξει τον χαβαλέ. Κι αυτόν συστηματικά καλλιεργεί» (ο Ε. Μπαρτζινόπουλος στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ, ΤΩΡΑ ΚΚΕ

ΤΑ ΝΕΑ: Λιγότεροι κάτω από τη βάση

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Οχι άλλους φόρους»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΔΝΤ: ΠΑΓΩΣΤΕ μισθούς, προσλήψεις, φόρους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διπλή ώθηση στις μετοχές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ τα γκάλοπ ο λαός

ΕΘΝΟΣ: ΤΑΡΑΧΗ από τα μυστικά γκάλοπ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 20.000 ρουσφέτια διχάζουν 3 υπουργούς

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ με τις μίζες

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Πώς πλούτισε η παπαγαλίνα της ΝΔ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σκάνδαλα και πόλωση απωθούν τους πολίτες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Εχει άγνοια για τα ευρωπαϊκά ζητήματα»

Η ΧΩΡΑ: Ηταν πρωταθλητής στη δωροδοκία

Η ΑΥΓΗ: Παγιδεύουν την ψήφο, κρύβουν τον λογαριασμό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Αφεση αμαρτιών» για 100.000 αυθαίρετα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΑΠΟ ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Για μια σύγχρονη αμερικανοποίηση

«Η αμερικανική εμπειρία υπενθυμίζει στην ευρωπαϊκή αριστερά ότι "παλιομοδίτικες συνταγές" όπως η μαζική κινητοποίηση, η δημιουργία νέων κοινωνικών συμμαχιών, η άρθρωση ενός πολιτικού οράματος και η απομάκρυνση από μια αποκλειστικά επικοινωνιακή λογική μπορούν να αποτελέσουν πηγές ανανέωσης της πολιτικής ζωής και επομένως της δημοκρατίας (...) Ερώτημα είναι αν η ανανέωση αυτή θα κατορθώσει να διασχίσει τον Ατλαντικό» (ο Σ. Καλύβας στο ΒΗΜΑ).

Χρειάζονται οι κατάλληλοι «αριστεροί»

«Ο σοσιαλισμός έτσι όπως τον ξέραμε έχει αφήσει την τελευταία του πνοή μια υγρή νύχτα έξω από το μαυσωλείο του Λένιν, στην Κόκκινη Πλατεία (...) Η βαρβαρότητα δεν είναι ιδίωμα του καπιταλισμού. Είναι γνώρισμα κάθε συστήματος το οποίο είναι δομημένο στην ανισότητα και την απομύζηση του μόχθου των ανθρώπων, στην καταστολή και τον κολασμό της ελεύθερης σκέψης» (ο Γρ. Ρουμπάνης στην ΑΥΓΗ).

με τις κατάλληλες ιστορικές γνώσεις

«Αυτό που δεν μπορούσε να προβλέψει η Λούξεμπουργκ (...) ήταν ότι θα υπάρξει (...) ένας "σοσιαλισμός" (εκείνος της σταλινικής περιόδου) που θα πάρει τη μορφή της σύγχρονης βαρβαρότητας (...) Διόλου τυχαία άλλωστε η Λούξεμπουργκ είχε υποβάλει σε αυστηρή κριτική τη λενινιστική θεωρία του κόμματος» (ο Θ. Γιαλκέτσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

για να εκλαϊκευτούν οι συνταγές

«Σκληρή συνταγή, με βασικά χαρακτηριστικά τη λιτότητα διαρκείας στους μισθούς, άγριες περικοπές δαπανών στο Δημόσιο και ένα νέο, αυστηρότερο Ασφαλιστικό παραδίδει σήμερα στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» (το θέμα στα ΝΕΑ).

και να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός

«Κοινωνική κρίση με "μεγάλες πολιτικές επιπτώσεις" φοβάται και ο Αμερικανός πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ που ανακάλυψε την ανεργία (...) Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για λαϊκιστικές, προστατευτικές πολιτικές" πρόσθεσε» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ