ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Οι νέοι να ψηφίσουν με κριτήριο τη ζωή τους

Σε ένα «ντιμπέιτ», που παρακολούθησαν χτες σπουδαστές ιδιωτικού ΙΕΚ, τοποθετήθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

«Για να πιάσει τόπο η ψήφος της δυσαρέσκειας, πρέπει να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ, ακόμη κι αν δε συμφωνεί με όλα. Να δώσουμε ένα ηχηρό "χαστούκι". Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι λύση και διέξοδος, γιατί σε όλη την Ευρώπη τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στην ελληνική κάλπη. Γιατί στην Ελλάδα υπάρχει ένα κόμμα εργατικό, κομμουνιστικό, που έχει ριζικά διαφορετική πολιτική από αυτή που εφαρμόζεται στην ΕΕ. Ολα τα άλλα μπορούν να τα κουκουλώσουν, αυτή την ψήφο όχι».

Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια «ντιμπέιτ» που διοργανώθηκε από ιδιωτικό ΙΕΚ, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Η συγκεκριμένη φιέστα ήταν πιστό αντίγραφο του «επίσημου» ντιμπέιτ, με διαφορετικές ερωτήσεις στον κάθε εκπρόσωπο και παράλληλους μονολόγους, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές του ΙΕΚ που το παρακολούθησαν, να κάνουν τις συγκρίσεις των θέσεων των κομμάτων, χωρίς δικαίωμα απαντήσεων σε μπηχτές, διαστρεβλώσεις και όλα όσα ειπώθηκαν κατά κόρον από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων.

Κόντρα σ' αυτό το κλίμα προεκλογικής κοκορομαχίας και συζήτησης για τα επουσιώδη, που κυριαρχεί στα αστικά ΜΜΕ και αντιγράφεται από το ΙΕΚ στο τμήμα δημοσιογραφίας του που διοργάνωσε τη χτεσινή φιέστα, ο Π. Παπαγεωργόπουλος, στην τοποθέτησή του επισήμανε στους σπουδαστές: «Οφείλουμε να σταθούμε στα πραγματικά προβλήματα και ζητήματα που απασχολούν το νέο άνθρωπο, κόντρα στην κοκορομαχία που γίνεται ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και τις τελευταίες μέρες έχει μετατραπεί σε παπαγαλομαχία. Το ΚΚΕ καλεί τους νέους να αναλογιστούν, να σκεφτούν μπροστά στην κάλπη και να αποφασίσουν με βάση τη ζωή τη δική τους, της οικογένειάς τους, με βάση αυτό που βλέπουν για το μέλλον, αυτό που ζουν στο παρόν, που κατά γενική ομολογία δεν αντιπροσωπεύει, ούτε καλύπτει τα όνειρα των περισσότερων νέων παιδιών. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ήδη και άλλα που θα γνωρίσετε - παιδεία, ανεργία, εργασιακά δικαιώματα κλπ. - είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών από το 1992 και μετά, απορρέουν από την πολιτική των Βρυξελλών που πιστά εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας τα δύο κόμματα εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που εναλλάσσονται στις κυβερνήσεις».

ΒΟΙΩΤΙΑ
Το Επιμελητήριο ορέγεται να φτιάξει μεταπτυχιακό!

Καταγγελία της ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ

Η πολιτική της ΕΕ για την Παιδεία, που οδηγεί στη - με κάθε τρόπο - ιδιωτικοποίησή της, η πολιτική αυτή που εφαρμόζεται στη χώρα μας από τις κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα και παλιότερα του ΠΑΣΟΚ, έχει «ανοίξει την όρεξη» σε διάφορους ...«εμπόρους». Σ' αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Βοιωτίας ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ ότι στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του ΔΣ το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης θα ήταν η «συνδιοργάνωση» Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη διοίκηση επιχειρήσεων, από το Επιμελητήριο και την «Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων». Δηλαδή, ένα υποτιθέμενο μεταπτυχιακό που θα διοργανώνεται και θα παρέχεται από ιδιωτικούς φορείς, χωρίς καν την ανάμειξη (όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία) κανενός πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Ετσι, μετά το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που συνδιοργανώνει μεταπτυχιακό με την Ελληνική Ολυμπιακή Ακαδημία και το Ιδρυμα Λάτση, μετά το «μεταπτυχιακό» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την υποτιθέμενη «επιστήμη του διαδικτύου»(!) που χρηματοδοτεί ο Δήμος Βέροιας, τώρα άνοιξε και η όρεξη του Επιμελητηρίου Βοιωτίας να φτιάξει ένα μεταπτυχιακό!

Την εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει και καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Λιβαδειάς του ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων τονίζει:

«Το κεφάλαιο θεωρεί την Παιδεία προνομιακό χώρο για επενδύσεις, ιδιαίτερα τώρα με την οικονομική κρίση. Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι ΣΥΝοδοιπόροι τους την κατάντησαν ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Οποιος έχει ή με μύριες στερήσεις βρίσκει "τον παρά" αγοράζει. Και οι εξαγγελίες τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ΠΑΣΟΚ, για δωρεάν Παιδεία ακούγονται το λιγότερο υποκριτικές.

Το ΚΚΕ παλεύει για ενιαία δημόσια δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου τα παιδιά του λαού θα φοιτούν και θα βρίσκουν δουλειά σύμφωνα με το αντικείμενο που σπούδασαν».

Ακόμα, η Οργάνωση του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η υιοθέτηση μιας απόφασης που δίνει τη δυνατότητα... ο καθένας να διοργανώνει μεταπτυχιακό είναι επικίνδυνη και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Βοιωτίας επιφορτίζονται με σοβαρότατες ευθύνες». Καλεί δε το λαό να βγάλει και από αυτές τις εξελίξεις τα συμπεράσματά του, μπροστά και στην κάλπη των ευρωεκλογών.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
Διέξοδος η Ενιαία Λαϊκή Παιδεία

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο του Σαββάτου για την Προσχολική Αγωγή και τους Νηπιαγωγούς, με πλαίσιο πάλης που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και του εκπαιδευτικού

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο 30 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, για την Προσχολική Αγωγή και τους Νηπιαγωγούς, που είναι από τα πρώτα θύματα των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και οι Επιτροπές Αγώνα Νηπιαγωγών, διεκδικώντας ένα συνολικό, συνεκτικό πλαίσιο αιτημάτων και στόχους πάλης για την παιδεία και τον εκπαιδευτικό. «Ενα πλαίσιο πάλης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, των παιδιών και του εκπαιδευτικού, για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε για αιτήματα και στόχους πάλης που θα πολιτικοποιούν τους αγώνες, θα ριζοσπαστικοποιούν συνειδήσεις, θα βαδίζουν το δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου, θα προβάλλουν τη διέξοδο της Ενιαίας Λαϊκής Παιδείας», υπογραμμίζουν ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και οι Επιτροπές Αγώνα Νηπιαγωγών.

Καλούν τους νηπιαγωγούς να απαιτήσουν:

  • Κατάργηση της ιδιωτικής προσχολικής αγωγής και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Κανένα νήπιο και προνήπιο να μη φοιτήσει σε βρεφονηπιακούς δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Ολα τα νήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία στην ευθύνη του ΥΠΕΠΘ.
  • Μείωση των νηπίων σε 15 νήπια ανά νηπιαγωγό. Μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών από νέα επετηρίδα, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και αντίστοιχα άμεσους διορισμούς επαρκούς βοηθητικού προσωπικού.
  • Ενιαίο ωράριο για όλους τους εκπαιδευτικούς με άμεση εξίσωσή του με αυτό της δευτεροβάθμιας. Πλήρης και σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση της ωρομισθίας και της αναπλήρωσης.
  • Κατάργηση των νόμων 2218 και 2240/1994 για την αποκέντρωση και των σχετικών τροπολογιών.
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Κατάργηση της ευέλικτης ζώνης και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ακύρωση της αξιολόγησης, συνοδευτικών μέτρων της αποκέντρωσης και της επιχειρηματικής δράσης.
  • Οχι στη σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου. Ναι στην ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση των νηπίων σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας.
  • Ουσιαστική επιμόρφωση, συμβουλευτική και βοηθητική στήριξη των νηπιαγωγών.
  • Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε δημόσια νηπιαγωγεία. Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

-- Με την οργανωμένη δράση του λαού, των συλλόγων γονέων και των μαζικών φορέων της Νίκαιας επήλθε και η δικαστική δικαίωση της ανάγκης να χτιστεί το 19ο Δημοτικό Σχολείο στο χώρο του πρώην Νεκροταφείου της Ανάληψης. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας και νυν δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Λογοθέτης, που ήθελε να εμποδίσει την ανέγερση του 19ου Δημοτικού Σχολείου, εξυπηρετώντας προφανώς τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιβουλεύονταν το χώρο για άλλες χρήσεις. Θυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος είχαν δηλώσει ότι το σχολείο θα κατασκευαστεί, γιατί είναι αναγκαίο. Μετά και από τη δικαστική απόφαση που δικαιώνει τον αγώνα της, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης του σχολείου και ο υπόλοιπος χώρος θα γίνει πάρκο αναψυχής.

-- Στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη και 24ωρη απεργία αύριο Παρασκευή έχουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αντιδρούν στις επικείμενες απολύσεις των συμβασιούχων εργαζομένων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, που λήγει η σύμβασή τους στις 31 Μάη (25 εργαζόμενοι υπό απόλυση στις βιβλιοθήκες του ΑΠΘ, 380 πανελλαδικά!) και δημιουργούνται όχι μόνο τεράστια προβλήματα επιβίωσης για τους ίδιους, αλλά και προβλήματα στις βιβλιοθήκες, όπου οι συμβασιούχοι αποτελούν το 50% του προσωπικού. Το Σωματείο Συμβασιούχων ΑΠΘ διεκδικεί μεταξύ άλλων: Καμία απόλυση με πρόσχημα τη λήξη των συμβάσεων. Ενιαία σχέση εργασίας για όλους στο Δημόσιο με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου συμβάσεις. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

-- Κινητοποίηση γονιών, αναπήρων, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή στο υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, στις 11.30 π.μ., ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΚΕΑΤ. Απαιτούν μέτρα, ώστε το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη να βρει στη θέση του το απαραίτητο προσωπικό και τα μέσα μεταφοράς για τα σχολεία των ΑμΕΑ. Ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υψηλής ποιότητας Πρόνοια και Ειδική Αγωγή, να μην πληρώνουν οι γονείς για οποιαδήποτε ανάγκη εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ