ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις Μίτσελ για τη «νέα τακτική»

«Αποφασισμένη» ν' αποδεχτεί τα όρια του '67 δηλώνει η «Χαμάς», που εμφανίζεται πρόθυμη «ν' ακούσει από τον Τζίμι Κάρτερ τις προτάσεις του Λευκού Οίκου»

Από τη χτεσινή συνάντηση Μίτσελ - Αμπάς
Από τη χτεσινή συνάντηση Μίτσελ - Αμπάς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Επαναλαμβάνοντας ότι η νέα αμερικανική προεδρία είναι πεπεισμένη ότι η υιοθέτηση της λύσης των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή συνέχισε, χτες, τις επαφές του με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους. Ο Τζορτζ Μίτσελ, αφού συνάντησε την επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου «Λικούντ», Τζίπι Λίβνι, μετέβη στη Ραμάλα για να συζητήσει με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Φαγιάντ, πριν αναχωρήσει για Λίβανο και Συρία.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, με δηλώσεις του, πίεζε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να υιοθετήσει τη λύση των δύο κρατών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το Παλαιστινιακό που αναμένεται την Κυριακή.

«Ετοιμη» για λύση - διάλογο η «Χαμάς»

Οι ειδήσεις, όμως, της χτεσινής ημέρας έρχονται από την ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς». Ο επικεφαλής της, Κχάλεντ Μασχάαλ, από το Κάιρο όπου μετέβη για συνομιλίες με τις αιγυπτιακές αρχές στο πλαίσιο των προσπαθειών του Καΐρου για επίτευξη ενδο-παλαιστινιακής ενότητας, δήλωνε ότι η «Χαμάς» δεν πρόκειται να προβάλλει κανένα εμπόδιο σε μια λύση που θα προβλέπει παλαιστινιακή ανεξαρτησία στα όρια του '67.

Η θέση αυτή, που έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια από την ΟΑΠ και την παλαιστινιακή διπλωματία αποτελεί, αναμφιβόλως, αλλαγή από την παγία άποψη της οργάνωσης περί «απελευθέρωσης της ιστορικής γης της Παλαιστίνης διά της καταστροφής του Ισραήλ». Μάλιστα, μια τέτοια θέση εμμέσως εμπεριέχει την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια των ίδιων δηλώσεων, ο Μασχάαλ χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό τον τόνο» της ομιλίας Ομπάμα προς όλους τους μουσουλμάνους. Η αποστροφή αυτή συνάδει με τη δημόσια αποδοχή της οργάνωσης να «ακούσει» τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ που έχει ζητήσει συνάντηση, προκειμένου «να δει τι προτίθεται να πράξει η Ουάσινγκτον». Τέλος, ο Μασχάαλ επέρριψε στην Π. Αρχή και στις επιδρομές που έχει πραγματοποιήσει κατά στελεχών της «Χαμάς» τις τελευταίες ημέρες στη Δ. Οχθη, την ανυπαρξία προόδου στις ενδο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης ξεκίνησε η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στο μετρό του Λονδίνου, ενώ οι εργαζόμενοι στα βρετανικά ταχυδρομεία θα ακολουθήσουν εντός των προσεχών ημερών.

Κατ' αρχήν η απεργία κηρύχτηκε από τους εργαζόμενους που ανήκουν στο συνδικάτο RMT, μετά από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία για αυξήσεις ύψους 5%. Παράλληλα οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία «για πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για μερική ιδιωτικοποίηση του δημόσιου φορέα, τις περικοπές θέσεων και τις συνθήκες εργασίας».

Προς το παρόν το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Royal Mail έχει «ανασταλεί προσωρινώς» καθώς αναλυτές θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δεν θέλει να υπάρξουν ακόμη περισσότερες αντιδράσεις καθώς η πολιτική του επιβίωση «κρέμεται από μία κλωστή». Για το λόγο αυτό μία ημέρα μετά την περίοδο χάριτος που έλαβε από τους βουλευτές του κόμματός του, παρουσίασε χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων μία σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων: πιθανή αλλαγή του εκλογικού συστήματος, δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής εποπτείας των βουλευτικών εξόδων, ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου των Κοινοβουλευτικών επιτροπών και μεταρρυθμίσεις στη Βουλή των Λόρδων.

Την ίδια στιγμή, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν έξι αστυνομικοί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, καθώς κατηγορούνται ότι υπέβαλαν συλληφθέντες σε βασανιστήρια με τη μέθοδο του εικονικού πνιγμού κατά την ανάκρισή τους, μετά από διπλή έφοδο για την εξάρθρωση δικτύου διακίνησης ναρκωτικών, στο βόρειο Λονδίνο το Νοέμβρη του 2008.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Πράσινο φως» έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για την υποστηριζόμενη από την αμερικανική κυβέρνηση πώληση της αυτοκινητοβιομηχανίας «Chrysler» στον όμιλο της ιταλικής «Fiat», απορρίπτοντας αίτημα πιστωτών, όπως του Συνταξιοδοτικού Ταμείου της Ιντιάνας και άλλων που αντιδρούσαν στην πώληση.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Κατέπεσε χθες στα σύνορα με την Κίνα αεροπλάνο της ινδικής πολεμικής αεροπορίας, με 13 ανθρώπους, εκ των οποίων δεν επέζησε κανείς. Ακόμα τα αίτια της πτώσης δεν έχουν αποσαφηνιστεί, με πιθανότερα αίτια να παρουσιάζονται οι καιρικές συνθήκες ή τεχνική βλάβη.

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο 71χρονος Λίβυος υπουργός επί των Αφρικανικών Υποθέσεων, Αλί Τρίκι, εξελέγη χτες πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την 64η Σύνοδο του Οργανισμού που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη. Θα αντικαταστήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Νικαράγουας, Μιγκέλ ντ' Εσκότο.

ΧΑΓΗ.-- Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία ζήτησε από τους δικαστές να καλέσουν ως μάρτυρα τον Βρετανό πρώην διπλωμάτη Λόρδο Οουεν στη δίκη του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάραζιτς που αναμένεται να αρχίσει στα τέλη Αυγούστου.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η ένοπλη οργάνωση «Κίνημα για τη Χειραφέτηση του Δέλτα του Νίγηρα» (MEND) επιτέθηκε χτες σε σταθμό ελέγχου ροής πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα που ανήκει στην εταιρεία «Chevron» των ΗΠΑ. Η οργάνωση έχει κηρύξει από το Μάη «ολοκληρωτικό πόλεμο» στις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες που λυμαίνονται τον πλούτο της νότιας Νιγηρίας.

ΝΑΖΡΑΝ.-- Ανώτατη δικαστικός στην Ιγκουσετία δολοφονήθηκε χτες από αγνώστους, οι οποίοι άνοιξαν πυρά στο αυτοκίνητό της. Αλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου και ενός παιδιού. Ο θάνατος της Αζα Γκαζγκιρέγιεβα, αναπληρώτριας προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, ήρθε μόλις 18 μήνες μετά τη δολοφονία του προκατόχου της.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας υπέγραψαν Τουρκία - Ιράκ, όπως ανακοίνωσε χθες ο τουρκικός στρατός, στην οποία προβλέπεται ιδιαίτερη συνεργασία στους τομείς της στρατιωτικής εκπαίδευσης και τεχνικών ζητημάτων.

ΡΩΜΗ.-- Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί από χτες ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι και ήδη συναντήθηκε με τον Ιταλό Πρόεδρο, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, και τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να μιλήσει στη Γερουσία. Συνοδεύεται από αντιπροσωπεία Λίβυων επιχειρηματιών που επιδιώκουν να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις τους στην ιταλική βιομηχανία. Σημαντικές αντιδράσεις αναμένονται, καθώς προετοιμάζονται διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική του Μπερλουσκόνι που - με την βοήθεια του Καντάφι - εφαρμόζει καταναγκαστικό επαναπατρισμό των μεταναστών που επιχειρούν να φτάσουν στην Ιταλία.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα

ΓΕΝΕΥΗ.-- Τα 27.750 πλησιάζουν τα συνολικά κρούσματα της «νέας γρίπης» που καταγράφονται πλέον σε 74 χώρες και έχουν προκαλέσει επιβεβαιωμένα το θάνατο 141 ανθρώπων. Σύμφωνα με στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η ασθένεια σε αρκετές χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης.

Ειδικότερα, οι περισσότερες περιπτώσεις νέων κρουσμάτων εμφανίστηκαν χτες στη Χιλή με 1.694 ασθενείς έναντι 411 που ήταν τη Δευτέρα, με δεύτερο τον Καναδά, που έως πρότινος είχε 2.446 ασθενείς έναντι 2.115 που ήταν τη Δευτέρα. Στην Αυστραλία, οι ασθενείς αυξήθηκαν μέσα σε δύο ημέρες κατά 173, στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 109, και στην Ιαπωνία κατά 75... Τέλος, χτες για πρώτη φορά, εμφανίστηκε μία περίπτωση μόλυνσης με τον ιό της νέας γρίπης Α και στην Ουκρανία και το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της νόσου στην Κολομβία.

Επιστήμονες, όπως ο Γάλλος επιδημιολόγος Αντουάν Φλαό, θεωρούν πως η διεθνής πανδημία γρίπης είναι «ήδη εδώ», καλώντας τον ΠΟΥ να καλέσει άμεσα το τελευταίο (έκτο) επίπεδο συναγερμού... Ο ΠΟΥ, πάντως, είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σ' αυτό το ζήτημα, θεωρώντας πρωτεύον την αποτροπή διεθνούς αδικαιολόγητου πανικού.

Σήμερα, πάντως, έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του ΠΟΥ, στη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί (πιθανώς) η κήρυξη διεθνούς πανδημίας για πρώτη φορά μετά από περίπου τέσσερις δεκαετίες.

  • Σε σταθερή κατάσταση με ήπια συμπτώματα νοσηλεύεται ο έκτος Ελληνας ασθενής στο «Σισμανόγλειο», όπου παρέμενε και χθες. Χθες ανακοινώθηκε και 7ο κρούσμα φοιτήτριας που επέστρεψε από τη Βοστόνη. Οι προηγούμενοι πέντε ασθενείς έχουν αποθεραπευθεί και το ενθαρρυντικό είναι ότι δε μετέδωσαν τη γρίπη σε άτομα του στενού περιβάλλοντός τους...
ΙΡΑΚ
Μακελειό σε ανοιχτή αγορά στο νότο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Λουτρό αίματος χτες στην πόλη αλ Μπάθαα, στο νότιο Ιράκ, όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε ανοιχτή αγορά σκορπώντας το θάνατο σε πολίτες, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά. Ο πρώτος απολογισμός ανέφερε 30 νεκρούς και 70 τραυματίες αλλά οι εκτιμήσεις ήταν ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών θ' ανέβει επειδή πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι αρχές της περιοχής, που υπάγεται στη γειτονική πόλη Νασιρίγια, απέκλεισαν πολλούς δρόμους και επέβαλαν ημι-απαγόρευση της κυκλοφορίας. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης, οι υποψίες όλων στρέφονται προς τους εξτρεμιστές ισλαμιστές της «αλ Κάιντα».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Αναζήτηση των μαύρων κουτιών

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Εφτασε χτες στην περιοχή όπου εικάζεται ότι κατέπεσε η μοιραία πτήση 447 της «Air France», το γαλλικό πυρηνικό υποβρύχιο «Emeraude», το οποίο διαθέτει δύο βαθυσκάφη και άρχισε, ήδη, να σαρώνει το βυθό προκειμένου να εντοπίσει τα δύο μαύρα κουτιά του «Airbus 330». Προς το παρόν, το γαλλικό και βραζιλιάνικο ναυτικό συλλέγει συντρίμμια και σορούς έχοντας, ήδη, ανασύρει από τον ωκεανό 41 πτώματα, των οποίων η αναγνώριση θα γίνει διά μέσου δειγμάτων DNA.

Στο μεταξύ, η εταιρεία «Air France» ανακοίνωσε, υπό το βάρος των καταγγελιών συνδικάτων πιλότων ότι είχε ενημερωθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία των «Airbus» για την ανάγκη αντικατάστασης των εξωτερικών αισθητήρων ταχύτητας, ανακοίνωσε ότι έχουν, ήδη, αλλαχθεί τα συγκεκριμένα όργανα στα «Airbus 320» και ότι έχει, ήδη, αρχίσει από το Μάη και επιταχύνεται η ανάλογη διαδικασία στα «Airbus 330» και «340». Αλλες 70 αεροπορικές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν στο στόλο τους περίπου 600 «Airbus» έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχη διαδικασία αντικατάστασης των αισθητήρων ταχύτητας.

Αν και δεν υπάρχει τελικό συμπέρασμα, γεγονός είναι ότι τα αυτόματα μηνύματα που έστειλε το ηλεκτρονικό σύστημα του μοιραίου αεροσκάφους λίγα λεπτά πριν την οριστική εξαφάνισή του από τα ραντάρ συγκλίνουν στο ότι οι εξωτερικοί αισθητήρες ταχύτητας είχαν πάθει βλάβη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ