ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Αντι-ΝΑΤΟικές διαμαρτυρίες

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Αντι-ΝΑΤΟικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτές στις ημέρες στη Σουηδία με αφορμή τα νέα στρατιωτικά γυμνάσια της Συμμαχίας στη Σκανδιναβία, με την ονομασία «Loyal Arrow» στα οποία συμμετέχουν στρατιώτες από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν χτες μετά την είσοδό τους σε στρατιωτική βάση της βόρειας Σουηδίας τη στιγμή που διεξαγόταν η ΝΑΤΟική άσκηση. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές - που πραγματοποιούν και άλλες πρωτότυπες διαμαρτυρίες - σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας ήταν «να σταματήσουμε τις προετοιμασίες για εγκλήματα πολέμου» και να «αποτρέψουμε το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει παραπέρα την περιοχή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «ουδέτερες χώρες», η Φινλανδία και η Σουηδία, δεν είναι επίσημα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» και έχουν παραχωρήσει όχι μόνο τα εδάφη και τις βάσεις τους, αλλά και στρατεύματα για τις ανάγκες της ΝΑΤΟικής επιχείρησης. Πάντως, η απόφαση να προσκληθεί το ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει τα συγκεκριμένα γυμνάσια στη Σουηδία, έγινε χωρίς και την τυπική έγκριση από την κοινοβουλευτική επιτροπή Αμυνας, που «ενημερώθηκε» μετά την αρχή της άσκησης του ΝΑΤΟ.

ΟΗΕ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επίκεινται νέες κυρώσεις κατά της ΛΔ Κορέας

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σε ένα προσχέδιο απόφασης με το οποίο σκληραίνουν οι οικονομικές και άλλες κυρώσεις εναντίον της ΛΔ Κορέας φέρεται πως κατέληξαν χτες όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ανάμεσά τους και η Κίνα) μαζί με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το προσχέδιο απόφασης που αναμένεται να τεθεί σήμερα προς έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη βορειοκορεατική υπόγεια πυρηνική δοκιμή της 25ης Μάη και θα καλεί τις χώρες - μέλη του ΟΗΕ:

α) Να διευρύνουν το εμπάργκο όπλων κατά της ΛΔ Κορέας.

β) Να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

γ) Να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία και άλλων βορειοκορεατικών εταιρειών που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας.

δ) Να εξουσιοδοτήσουν νηοψίες σε υπερπόντια σκάφη που «ίσως» μεταφέρουν προς τη ΛΔ Κορέας «επικίνδυνα υλικά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν» για τη δημιουργία πυρηνικών, βιολογικών, χημικών όπλων. Εάν η χώρα, τη σημαία της οποίας φέρει το σκάφος, αρνηθεί τη νηοψία εν πλω, τότε οι τοπικές αρχές ενθαρρύνονται να οδηγήσουν το σκάφος σε κοντινό κατάλληλο επίνειο ώστε να γίνει ο έλεγχος... Εντούτοις, δεν υπάρχει ρητή αναφορά στον αναγκαστικό ελλιμενισμό και έλεγχο του πλοίου που θα εξουσιοδοτεί τη χρήση πυρός...

Σε μία τέτοια περίπτωση, η αντίδραση της ΛΔ Κορέας, που διεκδικεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και απορρίπτει τις πιέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που μπορούν χωρίς επιπτώσεις να έχουν πυρηνική τεχνολογία και όπλα, θα είναι προς την κατεύθυνση λήψης μέτρων προστασίας.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι έρευνες στο ξενοδοχείο

Από την πρόσφατη επίθεση σε ξενοδοχείο στην Πεσαβάρ
Από την πρόσφατη επίθεση σε ξενοδοχείο στην Πεσαβάρ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΣΑΒΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Εξακολουθούν οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων, στο πολυτελές ξενοδοχείο της Πεσαβάρ, «Pearl Continental», όπου την Τρίτη πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 21 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 60 να τραυματιστούν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μεταξύ των νεκρών είναι και δύο εργαζόμενοι στον ΟΗΕ, ένας από τις Φιλιππίνες και ένας από τη Σερβία. Το πληγέν ξενοδοχείο, που πλέον είναι σε κατάσταση πλήρους κατάρρευσης, ήταν γνωστός τόπος συνάντησης ξένων επιχειρηματιών - σύμβολο της «Δύσης» για την πόλη.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, ούτε αντίδραση στις κατηγορίες της κυβέρνησης, που στρέφονται, όπως πάντα, προς τους Ταλιμπάν, στο πλαίσιο της αντίδρασής τους στην επιθετικότητα που αναπτύσσει εναντίον τους ο κυβερνητικός στρατός, το τελευταίο διάστημα, ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι χρησιμοποιήθηκαν περίπου 500 kg εκρηκτικά.

Η επίθεση καταδικάστηκε και από τον εγκάθετο Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος και ζήτησε την άμεση «συνεργασία της διεθνούς κοινότητας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί η δήλωση του Ινδού πρωθυπουργού, Μανμόχαν Σινγκχ, που για πρώτη φορά «έτεινε το χέρι στο Πακιστάν», υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμος να συνάψει «ειρήνη» με το Ισλαμαμπάντ, προκειμένου να παταχθούν οι ισλαμιστές.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια επιθέσεων την Τρίτη, στο νέο μέτωπο του πολέμου στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στις περιοχές των φυλών του βόρειου Ουαζιριστάν, σκότωσε πάνω από 70 «αντάρτες», γεγονός που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, ούτε να αποκλειστούν οι απώλειες σε αμάχους, δεδομένου ότι η περιοχή είναι αποκλεισμένη.

ΗΠΑ - ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Βάση στο Ουζμπεκιστάν θέλουν οι Αμερικανοί;

Ο Ντζέφρι Μανκόφ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου για τις διεθνείς σχέσεις, συνεργάτης του Κέντρου ρωσικών και ευρασιατικών ερευνών των ΗΠΑ, σε άρθρο του στο «Council on Foreign Relations» ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ απευθύνθηκαν στο Ουζμπεκιστάν, ζητώντας την εγκατάσταση σ' αυτήν τη χώρα μιας νέας στρατιωτικής βάσης τους. Σύμφωνα με τα λόγια του, η αμερικανική παρουσία στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας ήδη άρχισε να διευρύνεται.

«Μπροστά στην αυξημένη αστάθεια στο Πακιστάν τα αμερικανικά στρατεύματα ακόμα περισσότερο ανοίγονται προς την πρώην σοβιετική Κεντρική Ασία, ως την εναλλακτική διαδρομή για την αποστολή προμηθειών στο Αφγανιστάν. Η Κιργιζία σήμερα είναι ο βασικός σταθμός της διαμετακόμισης της Ουάσιγκτον, όμως υπό την πίεση της Μόσχας η κυβέρνηση της Κιργιζίας αποφάσισε να φύγουν οι Αμερικανικοί στρατιωτικοί από την αεροπορική βάση "Μανάς" μέχρι τον Αύγουστο του 2009. Σχετικά με αυτό, οι ΗΠΑ πρόσφατα απευθύνθηκαν στο Ουζμπεκιστάν ως την πιθανή εναλλακτική λύση», σημείωσε ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας.

Να σημειωθεί, πως νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων REGNUM-Νόβοστι μετέδωσε πως ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ στις 3 Ιουνίου είχε συναντήσει τον Ρίτσαρντ Νόρλαντ, πρέσβη των ΗΠΑ στο Ουζμπεκιστάν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε το θέμα της παραπέρα συνεργασίας στη σφαίρα της περιφερειακής ασφάλειας, των εμπορο-οικονομικών ανταλλαγών καθώς και στην υλοποίηση των προοπτικών σχεδίων στον «ανθρωπιστικό» και άλλους τομείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που διέρρευσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ουζμπεκιστάν, οι ΗΠΑ και το Ουζμπεκιστάν συμφώνησαν για την εκμετάλλευση του αεροδρομίου Ναβόισκ, καθώς και των μεταφορικών δικτύων του Ουζμπεκιστάν για τη μεταφορά μη πολεμικών στρατιωτικών φορτίων στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, στις 10 Ιούνη ο πρέσβης των ΗΠΑ, στο γειτονικό Καζαχστάν, Ρίτσαρντ Χόιογκλαντ, σημείωσε πως το αεροδρόμιο του Ναβόισκ δε θα μετατραπεί σε αμερικανική αεροπορική βάση, αλλά σ' αυτό θα γίνεται μεταφορά μόνον «μη θανατηφόρων εμπορευμάτων».


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ – ΗΠΑ
Πυρηνικό «πλαφόν» 1.500 κεφαλών θέλει η Ρωσία

Ελάχιστο «πλαφόν ασφαλείας» πυρηνικών όπλων θέλει να διαθέτει η Ρωσία, σύμφωνα με τον στρατηγό Νικολάι Σολοβτσόφ, επικεφαλής των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων, ο οποίος δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει τουλάχιστον 1.500 πυρηνικές κεφαλές, κατά τις συνομιλίες της με τις ΗΠΑ, για μια νέα συνθήκη για τον περιορισμό των εξοπλισμών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

Ρωσία και ΗΠΑ διεξάγουν συνομιλίες για τη νέα συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα που έχει στόχο να περιορίσει τα αποθέματα κάτω από τον αριθμό των 1.700-2.200 πυρηνικών κεφαλών, τον οποίο οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει ότι πρέπει να έχουν επιτύχει ως το 2012.

Την ίδια ώρα η Ρωσία προσπαθεί στις συνομιλίες αυτές να συνδέσει το ζήτημα της μείωσης των πυρηνικών όπλων με την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ζητώντας από τις ΗΠΑ να παραιτηθούν από αυτό το σχέδιο. Επίσης, «αγκάθι» παραμένει στις συνομιλίες το εάν μείωση των πυρηνικών κεφαλών θεωρείται η πλήρης καταστροφή της πυρηνικής κεφαλής, όπως ζητά η Ρωσία, ή απλώς η αποσυναρμολόγηση κι αποθήκευσή της, όπως κάνουν έως σήμερα οι ΗΠΑ.


Ι.Π.

ΙΝΔΙΑ
Σύμμαχος - κλειδί για τις ΗΠΑ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ._

Σύμμαχο - κλειδί των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Ινδία ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, Ουίλιαμ Μπερνς, που χτες πραγματοποίησε επίσκεψη στο Νέο Δελχί, υποσχόμενος στενότερες σχέσεις και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε με υπουργούς και αξιωματούχους της κυβέρνησης. Το ταξίδι του Ου. Μπερνς είχε σκοπό σύμφωνα με πληροφορίες να προετοιμάσει ενδεχόμενη επικείμενη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, στη χώρα, μεταφέροντας όπως είπε μήνυμα στο Νέο Δελχί, ότι για τις ΗΠΑ, η Ινδία αποτελεί μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και θεωρείται από την Ουάσιγκτον ως ένας από τους κρίσιμους διεθνείς συμμάχους της για τον 21ο αιώνα...

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ινδία ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Σ. Μ. Κρίσμα και άλλους αξιωματούχους της ινδικής διπλωματίας καθώς επίσης και με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Παλανιάπαν Τσινταμπαράμ, ενώ αναμένεται να δει σήμερα και τον πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκχ. Σημειώνουμε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της συνεργασίας Ινδίας - Πακιστάν στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και ασκούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ