Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Βάση στο Ουζμπεκιστάν θέλουν οι Αμερικανοί;

Ο Ντζέφρι Μανκόφ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου για τις διεθνείς σχέσεις, συνεργάτης του Κέντρου ρωσικών και ευρασιατικών ερευνών των ΗΠΑ, σε άρθρο του στο «Council on Foreign Relations» ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ απευθύνθηκαν στο Ουζμπεκιστάν, ζητώντας την εγκατάσταση σ' αυτήν τη χώρα μιας νέας στρατιωτικής βάσης τους. Σύμφωνα με τα λόγια του, η αμερικανική παρουσία στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας ήδη άρχισε να διευρύνεται.

«Μπροστά στην αυξημένη αστάθεια στο Πακιστάν τα αμερικανικά στρατεύματα ακόμα περισσότερο ανοίγονται προς την πρώην σοβιετική Κεντρική Ασία, ως την εναλλακτική διαδρομή για την αποστολή προμηθειών στο Αφγανιστάν. Η Κιργιζία σήμερα είναι ο βασικός σταθμός της διαμετακόμισης της Ουάσιγκτον, όμως υπό την πίεση της Μόσχας η κυβέρνηση της Κιργιζίας αποφάσισε να φύγουν οι Αμερικανικοί στρατιωτικοί από την αεροπορική βάση "Μανάς" μέχρι τον Αύγουστο του 2009. Σχετικά με αυτό, οι ΗΠΑ πρόσφατα απευθύνθηκαν στο Ουζμπεκιστάν ως την πιθανή εναλλακτική λύση», σημείωσε ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας.

Να σημειωθεί, πως νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων REGNUM-Νόβοστι μετέδωσε πως ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ στις 3 Ιουνίου είχε συναντήσει τον Ρίτσαρντ Νόρλαντ, πρέσβη των ΗΠΑ στο Ουζμπεκιστάν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε το θέμα της παραπέρα συνεργασίας στη σφαίρα της περιφερειακής ασφάλειας, των εμπορο-οικονομικών ανταλλαγών καθώς και στην υλοποίηση των προοπτικών σχεδίων στον «ανθρωπιστικό» και άλλους τομείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που διέρρευσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ουζμπεκιστάν, οι ΗΠΑ και το Ουζμπεκιστάν συμφώνησαν για την εκμετάλλευση του αεροδρομίου Ναβόισκ, καθώς και των μεταφορικών δικτύων του Ουζμπεκιστάν για τη μεταφορά μη πολεμικών στρατιωτικών φορτίων στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, στις 10 Ιούνη ο πρέσβης των ΗΠΑ, στο γειτονικό Καζαχστάν, Ρίτσαρντ Χόιογκλαντ, σημείωσε πως το αεροδρόμιο του Ναβόισκ δε θα μετατραπεί σε αμερικανική αεροπορική βάση, αλλά σ' αυτό θα γίνεται μεταφορά μόνον «μη θανατηφόρων εμπορευμάτων».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ