Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επίκεινται νέες κυρώσεις κατά της ΛΔ Κορέας

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σε ένα προσχέδιο απόφασης με το οποίο σκληραίνουν οι οικονομικές και άλλες κυρώσεις εναντίον της ΛΔ Κορέας φέρεται πως κατέληξαν χτες όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ανάμεσά τους και η Κίνα) μαζί με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το προσχέδιο απόφασης που αναμένεται να τεθεί σήμερα προς έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη βορειοκορεατική υπόγεια πυρηνική δοκιμή της 25ης Μάη και θα καλεί τις χώρες - μέλη του ΟΗΕ:

α) Να διευρύνουν το εμπάργκο όπλων κατά της ΛΔ Κορέας.

β) Να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

γ) Να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία και άλλων βορειοκορεατικών εταιρειών που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας.

δ) Να εξουσιοδοτήσουν νηοψίες σε υπερπόντια σκάφη που «ίσως» μεταφέρουν προς τη ΛΔ Κορέας «επικίνδυνα υλικά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν» για τη δημιουργία πυρηνικών, βιολογικών, χημικών όπλων. Εάν η χώρα, τη σημαία της οποίας φέρει το σκάφος, αρνηθεί τη νηοψία εν πλω, τότε οι τοπικές αρχές ενθαρρύνονται να οδηγήσουν το σκάφος σε κοντινό κατάλληλο επίνειο ώστε να γίνει ο έλεγχος... Εντούτοις, δεν υπάρχει ρητή αναφορά στον αναγκαστικό ελλιμενισμό και έλεγχο του πλοίου που θα εξουσιοδοτεί τη χρήση πυρός...

Σε μία τέτοια περίπτωση, η αντίδραση της ΛΔ Κορέας, που διεκδικεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και απορρίπτει τις πιέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που μπορούν χωρίς επιπτώσεις να έχουν πυρηνική τεχνολογία και όπλα, θα είναι προς την κατεύθυνση λήψης μέτρων προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ