Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Αντι-ΝΑΤΟικές διαμαρτυρίες

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Αντι-ΝΑΤΟικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτές στις ημέρες στη Σουηδία με αφορμή τα νέα στρατιωτικά γυμνάσια της Συμμαχίας στη Σκανδιναβία, με την ονομασία «Loyal Arrow» στα οποία συμμετέχουν στρατιώτες από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν χτες μετά την είσοδό τους σε στρατιωτική βάση της βόρειας Σουηδίας τη στιγμή που διεξαγόταν η ΝΑΤΟική άσκηση. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές - που πραγματοποιούν και άλλες πρωτότυπες διαμαρτυρίες - σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας ήταν «να σταματήσουμε τις προετοιμασίες για εγκλήματα πολέμου» και να «αποτρέψουμε το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει παραπέρα την περιοχή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «ουδέτερες χώρες», η Φινλανδία και η Σουηδία, δεν είναι επίσημα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» και έχουν παραχωρήσει όχι μόνο τα εδάφη και τις βάσεις τους, αλλά και στρατεύματα για τις ανάγκες της ΝΑΤΟικής επιχείρησης. Πάντως, η απόφαση να προσκληθεί το ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει τα συγκεκριμένα γυμνάσια στη Σουηδία, έγινε χωρίς και την τυπική έγκριση από την κοινοβουλευτική επιτροπή Αμυνας, που «ενημερώθηκε» μετά την αρχή της άσκησης του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ