ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΕΙ
Είναι κομμάτι των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Ψηφίστηκε επί της αρχής, χτες, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Aπό κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χθες στη Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, με το οποίο, στην ουσία, δίνεται ώθηση στην αντιεκπαιδευτική διαδικασία της Μπολόνια και προωθούνται οι κατευθύνσεις της ΕΕ, προκειμένου να επιταχυνθεί η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία πανεπιστημίων - ΤΕΙ και να γίνει αποδοτικότερη για το κεφάλαιο η σύμφυσή τους με τις επιχειρήσεις.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις συντεχνιακές αντιδράσεις πανεπιστημιακών φορέων γύρω από το νομοσχέδιο, ο υπουργός Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλος απέσυρε διάταξη με την οποία σε εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ που καταλάμβαναν θέση ΔΕΠ σε ΑΕΙ, αναγνωριζόταν η προϋπηρεσία στα ΤΕΙ. Παράλληλα, άλλαξε τη διάταξη για τα «επαγγελματικά δικαιώματα» των αποφοίτων ΤΕΙ, δεχόμενος την εμπλοκή στην έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων - εκτός από το ΥΠΕΠΘ και τα συμβούλια του ΕΣΥΠ - και άλλων «συναρμόδιων» υπουργείων.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης τόνισε ότι αυτό αποτελεί ένα κομμάτι των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και έρχεται ως συνέχεια της στρατηγικής της Λισαβόνας της ΕΕ, με βάση την οποία η γνώση τίθεται στην υπηρεσία των κερδών του κεφαλαίου και δέχονται αρνητικές επιδράσεις όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με βάση τα παραπάνω, συνέχισε, αντικαθίσταται η γνώση από τις λεγόμενες «δεξιότητες», προκειμένου να εξυπηρετηθούν ακόμα καλύτερα οι αγορές, με αποτέλεσμα να χάνεται το «ενιαίο» της γνώσης και του γνωστικού αντικειμένου.

Ο Κ. Αλυσανδράκης τόνισε ότι πρόκειται για μεγαλόπνοο σχέδιο της άρχουσας τάξης, η οποία για να το περάσει πιο εύκολα το «σαλαμοποιεί», ώστε να συνηθίσουν οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια και οι γονείς να εξακολουθούν να πληρώνουν για την κατά τα άλλα δωρεάν εκπαίδευση.

Ειδικά για τα ΤΕΙ, επισήμανε ότι δεν αναβαθμίζονται μέσα από το νομοσχέδιο, ενώ στάθηκε και σε συγκεκριμένα άρθρα. Υπογράμμισε, για παράδειγμα, ότι τα εργαστήρια των ΤΕΙ, που προβλέπονται, θα λειτουργούν σαν «μαγαζιά» που θα πουλάνε έρευνα σε ιδιώτες, αφού απαγορεύεται η κρατική τους χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ως ένας ακόμα μοχλός ιδιωτικοποίησης.

Σχετικά με τα όσα λέγονται για κλείσιμο τμημάτων των ΤΕΙ, υπενθύμισε ότι πολλά τμήματα δημιουργήθηκαν για να καλύψουν πελατειακές σχέσεις και είπε ότι για μια τέτοια διαδικασία παίζει ρόλο η οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών που αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις. Τέλος, κατήγγειλε τη διάταξη που αναφέρει ότι σε περίπτωση που η σύγκλητος ενός ΑΕΙ ή η συνέλευση ενός ΤΕΙ δεν πάρουν κάποια απόφαση, τότε αυτή λαμβάνεται από το Πρυτανικό Συμβούλιο ή το Συμβούλιο ΤΕΙ, λέγοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επιβάλει τις αποφάσεις της στα Ιδρύματα.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης, λέγοντας ότι το κόμμα του πάντα ήταν υπέρ του «ενιαίου δημόσιου χώρου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και είχε προχωρήσει ως κυβέρνηση και σε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Είπε μεν ότι το νομοσχέδιο είναι ψευδεπίγραφο, αλλά πρόσθεσε ότι περιέχει και θετικές διατάξεις.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για καθαρά διαδικαστικούς λόγους (να συζητηθεί στην Ολομέλεια και όχι στο Θερινό Τμήμα και να προηγηθεί διάλογος), ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψαριανός, χωρίς, όμως, να μπει στην ουσία των διατάξεων, ενώ η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Δ. Αράπογλου επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση στο Θερινό Τμήμα διακοπών.

Ο υπουργός Παιδείας, Α. Σπηλιωτόπουλος, θύμισε ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση με τη σημερινή και είπε ότι η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για τα ΤΕΙ συμπληρώνει όλες τις προηγούμενες προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων. Δεν επιδιώκουμε, είπε, τη διαίρεση της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά δίνουμε την ευκαιρία να υπάρξει «σύζευξη» ανάμεσα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σε εθελοντική βάση και με διακριτούς ρόλους.

  • Τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο, παρουσίασαν χθες, σε συνεντεύξεις Τύπου, το ΤΕΕ και η ΠΟΣΔΕΠ. Θυμίζουμε ότι οι ηγεσίες τόσο του Επιμελητηρίου των Μηχανικών, όσο και της Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών, αφήνουν να εννοηθεί ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τα ΤΕΙ «ανωτατοποιούνται» και αντιδρούν, υποτίθεται, σε αυτήν την εξέλιξη. Στην ουσία, έτσι, παίζουν το «χαρτί» της κυβέρνησης, που ισχυρίζεται ότι αναβαθμίζει τα ΤΕΙ, ενώ στην πραγματικότητα με το νομοσχέδιο εντείνονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, που θα έχουν δραματικές συνέπειες υποβάθμισης τόσο των πανεπιστημίων, όσο και των ΤΕΙ και όλων συνολικά των αποφοίτων.
ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
... Κακή συνεννόηση των συνεργαζόμενων δυνάμεων

Αντιδράσεις μεταξύ των παρατάξεων που συνεργάζονται στο προεδρείο της ΟΛΜΕ (ΠΑΣΚ, ΣΕΚ - παράταξη του ΣΥΝ και Συσπειρώσεις) έχει προκαλέσει η εκλογή ΔΑΚίτη προέδρου, επειδή οι παραπάνω παρατάξεις δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν πριν την τελική ψηφοφορία.

Θυμίζουμε ότι ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της Ομοσπονδίας πρότεινε τη συγκρότηση αναλογικού αντιπροσωπευτικού προεδρείου, κάτι που δε δέχτηκαν οι άλλες παρατάξεις, ενώ με την εξέλιξη που πήραν στη συνέχεια τα πράγματα, κατήγγειλε τον πλήρη εκφυλισμό των συνδικαλιστικών διαδικασιών.

Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ συμφωνούσαν ότι το προεδρείο πρέπει να εκλεγεί από τις δυνάμεις που ψήφισαν τις αποφάσεις του Συνεδρίου (ΠΑΣΚ, ΣΕΚ, Συσπειρώσεις) και ότι το αντίστοιχο προεδρείο που είχε λειτουργήσει την περίοδο 2007-2009 ήταν επιτυχημένο. Οπως φαίνεται όμως, η ΠΑΣΚ με αυτό το σκεπτικό στήριξε το δικό της υποψήφιο, ενώ η παράταξη του ΣΥΝ πρότεινε δικό της υποψήφιο. Πριν την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία η παράταξη του ΣΥΝ πρότεινε εναλλαγή στη θέση του προέδρου και των τριών δυνάμεων που ψήφισαν τις αποφάσεις του Συνεδρίου, όμως η ΠΑΣΚ φαίνεται ...δεν κατάλαβε, με αποτέλεσμα τελικά την εκλογή προέδρου από τη ΔΑΚΕ.

Αυτή η εξέλιξη (που χρονολογείται από τις 16 Ιούλη) οδήγησε την ΠΑΣΚ να βγάλει ανακοίνωση προχτές, όπου κάνει λόγο για «πλασματικό εκλογικό αποτέλεσμα» που προέκυψε «εκ παραδρομής»(!!) και να ζητάει να παραιτηθεί το μέλος της ΔΑΚΕ από τη θέση του προέδρου. Ενώ χτες, η παράταξη του ΣΥΝ, με δική της ανακοίνωση, καταλογίζει στην ΠΑΣΚ «ηγεμονική αντίληψη» και δηλώνει ότι δε θα θέσει υποψηφιότητα για καμιά από τις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου.

ΓΣΕΕ - ΠΟΣΔΕΠ
Θέλουν να φτιάξουν και σχολείο μεταναστών...

Συμβολή στη διάχυση της ευθύνης για την εκπαίδευση από το κράτος σε ιδιώτες

Συνάντηση των προεδρείων τους είχαν χθες η ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), κατά την οποία συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις για θέματα κατάρτισης και για την εκπαίδευση των μεταναστών. Μάλιστα, άφησαν να διαρρεύσει ότι θα συνεργαστούν και στη δημιουργία μιας συγκεκριμένης δομής, ενός εκπαιδευτηρίου για τους μετανάστες. Θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά για τη ΓΣΕΕ, που αναλαμβάνει να στηρίξει έμπρακτα τη διάχυση της ευθύνης για την εκπαίδευση από το κράτος σε ιδιώτες. Πρωτοστάτησε για παράδειγμα στη στήριξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων, διεκδικώντας να φτιάξει κι αυτή ένα, ενώ πρόσφατη είναι η συνεργασία της με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) για προγράμματα κατάρτισης ανέργων, ροκανίζοντας κοινοτικά κονδύλια που διατίθενται ακριβώς για να προωθηθούν οι πολιτικές της ΕΕ που τσακίζουν εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα.

Εχοντας δώσει διαπιστευτήρια συναίνεση στην κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική, τόσο η ΓΣΕΕ, όσο και η ΠΟΣΔΕΠ, συζήτησαν επίσης θέματα σχετικά με τον κυβερνητικό «διάλογο» για την Παιδεία που είναι σε εξέλιξη, για τη χρηματοδότηση της Παιδείας και την «αξιολόγηση» των πανεπιστημίων.

35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει θέμα «Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται εκδηλώσεις:

  • Σήμερα Τετάρτη, στο Πέραμα Ιωαννίνων.
  • Αύριο Πέμπτη, στη Χαλκίδα, στις 8.30 μ.μ., στο θέατρο Κωτσόπουλου (Καστράκι), θα μιλήσει η Κατερίνα Δημάκη, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 25 Ιούλη, στον Ωρωπό, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Πνευματικού Κέντρου, θα μιλήσει η Αθηνά Τσάμη, μέλος της ΕΟΕ του ΚΣ της ΚΝΕ.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ «ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Συμφώνησαν και για την ... «αξιολόγηση»

Κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην υιοθέτηση της πολιτικής της ΕΕ για τα σχολεία και τη βασική εκπαίδευση, το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), όπου γίνεται ο κυβερνητικός διάλογος για την Παιδεία, με χτεσινό του «ανεπίσημο έγγραφο» προτείνει την εφαρμογή εσωτερικής κι εξωτερικής αξιολόγησης στα σχολεία, από ανεξάρτητη αρχή, με έμφαση μάλιστα στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Είναι παραπάνω από φανερό πια πως το ΣΠΔΕ σε κάθε του συνεδρίαση υιοθετεί και μερικές επιπλέον σελίδες από τα κείμενα των αποφάσεων της ΕΕ, ιδιαίτερα αυτό για τα «σχολεία του 21ου αιώνα».

Σ' αυτό το πνεύμα, η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας (όπως ακριβώς συμβαίνει ήδη και στην ανώτατη εκπαίδευση) είναι ένας μοχλός για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προσαρμογή των σχολείων στις αναδιαρθρώσεις. Ο συνδυασμός της με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι αποκαλυπτικός, γιατί ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί θα επιμορφώνονται στις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους της ...αμάθειας και θα αξιολογούνται στη συνέχεια για το κατά πόσο τις εφαρμόζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ