Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΕΙ
Είναι κομμάτι των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Ψηφίστηκε επί της αρχής, χτες, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Aπό κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χθες στη Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, με το οποίο, στην ουσία, δίνεται ώθηση στην αντιεκπαιδευτική διαδικασία της Μπολόνια και προωθούνται οι κατευθύνσεις της ΕΕ, προκειμένου να επιταχυνθεί η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία πανεπιστημίων - ΤΕΙ και να γίνει αποδοτικότερη για το κεφάλαιο η σύμφυσή τους με τις επιχειρήσεις.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις συντεχνιακές αντιδράσεις πανεπιστημιακών φορέων γύρω από το νομοσχέδιο, ο υπουργός Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλος απέσυρε διάταξη με την οποία σε εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ που καταλάμβαναν θέση ΔΕΠ σε ΑΕΙ, αναγνωριζόταν η προϋπηρεσία στα ΤΕΙ. Παράλληλα, άλλαξε τη διάταξη για τα «επαγγελματικά δικαιώματα» των αποφοίτων ΤΕΙ, δεχόμενος την εμπλοκή στην έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων - εκτός από το ΥΠΕΠΘ και τα συμβούλια του ΕΣΥΠ - και άλλων «συναρμόδιων» υπουργείων.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης τόνισε ότι αυτό αποτελεί ένα κομμάτι των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και έρχεται ως συνέχεια της στρατηγικής της Λισαβόνας της ΕΕ, με βάση την οποία η γνώση τίθεται στην υπηρεσία των κερδών του κεφαλαίου και δέχονται αρνητικές επιδράσεις όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με βάση τα παραπάνω, συνέχισε, αντικαθίσταται η γνώση από τις λεγόμενες «δεξιότητες», προκειμένου να εξυπηρετηθούν ακόμα καλύτερα οι αγορές, με αποτέλεσμα να χάνεται το «ενιαίο» της γνώσης και του γνωστικού αντικειμένου.

Ο Κ. Αλυσανδράκης τόνισε ότι πρόκειται για μεγαλόπνοο σχέδιο της άρχουσας τάξης, η οποία για να το περάσει πιο εύκολα το «σαλαμοποιεί», ώστε να συνηθίσουν οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια και οι γονείς να εξακολουθούν να πληρώνουν για την κατά τα άλλα δωρεάν εκπαίδευση.

Ειδικά για τα ΤΕΙ, επισήμανε ότι δεν αναβαθμίζονται μέσα από το νομοσχέδιο, ενώ στάθηκε και σε συγκεκριμένα άρθρα. Υπογράμμισε, για παράδειγμα, ότι τα εργαστήρια των ΤΕΙ, που προβλέπονται, θα λειτουργούν σαν «μαγαζιά» που θα πουλάνε έρευνα σε ιδιώτες, αφού απαγορεύεται η κρατική τους χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ως ένας ακόμα μοχλός ιδιωτικοποίησης.

Σχετικά με τα όσα λέγονται για κλείσιμο τμημάτων των ΤΕΙ, υπενθύμισε ότι πολλά τμήματα δημιουργήθηκαν για να καλύψουν πελατειακές σχέσεις και είπε ότι για μια τέτοια διαδικασία παίζει ρόλο η οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών που αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις. Τέλος, κατήγγειλε τη διάταξη που αναφέρει ότι σε περίπτωση που η σύγκλητος ενός ΑΕΙ ή η συνέλευση ενός ΤΕΙ δεν πάρουν κάποια απόφαση, τότε αυτή λαμβάνεται από το Πρυτανικό Συμβούλιο ή το Συμβούλιο ΤΕΙ, λέγοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επιβάλει τις αποφάσεις της στα Ιδρύματα.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης, λέγοντας ότι το κόμμα του πάντα ήταν υπέρ του «ενιαίου δημόσιου χώρου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και είχε προχωρήσει ως κυβέρνηση και σε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Είπε μεν ότι το νομοσχέδιο είναι ψευδεπίγραφο, αλλά πρόσθεσε ότι περιέχει και θετικές διατάξεις.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για καθαρά διαδικαστικούς λόγους (να συζητηθεί στην Ολομέλεια και όχι στο Θερινό Τμήμα και να προηγηθεί διάλογος), ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψαριανός, χωρίς, όμως, να μπει στην ουσία των διατάξεων, ενώ η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Δ. Αράπογλου επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση στο Θερινό Τμήμα διακοπών.

Ο υπουργός Παιδείας, Α. Σπηλιωτόπουλος, θύμισε ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση με τη σημερινή και είπε ότι η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για τα ΤΕΙ συμπληρώνει όλες τις προηγούμενες προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων. Δεν επιδιώκουμε, είπε, τη διαίρεση της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά δίνουμε την ευκαιρία να υπάρξει «σύζευξη» ανάμεσα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σε εθελοντική βάση και με διακριτούς ρόλους.

  • Τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο, παρουσίασαν χθες, σε συνεντεύξεις Τύπου, το ΤΕΕ και η ΠΟΣΔΕΠ. Θυμίζουμε ότι οι ηγεσίες τόσο του Επιμελητηρίου των Μηχανικών, όσο και της Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών, αφήνουν να εννοηθεί ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τα ΤΕΙ «ανωτατοποιούνται» και αντιδρούν, υποτίθεται, σε αυτήν την εξέλιξη. Στην ουσία, έτσι, παίζουν το «χαρτί» της κυβέρνησης, που ισχυρίζεται ότι αναβαθμίζει τα ΤΕΙ, ενώ στην πραγματικότητα με το νομοσχέδιο εντείνονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, που θα έχουν δραματικές συνέπειες υποβάθμισης τόσο των πανεπιστημίων, όσο και των ΤΕΙ και όλων συνολικά των αποφοίτων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ