ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Επιμένουν αγωνιστικά κόντρα στον εμπαιγμό

Συγκέντρωση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από παραγωγούς του Τυρνάβου και κατάληψη βιομηχανίας

Αγωνιστική συγκέντρωση, σήμερα Τετάρτη, στις 10 το πρωί, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στη συνέχεια κατάληψη του εργοστασίου επεξεργασίας φρούτων «ΕΛΒΑΚ», πραγματοποιούν οι ροδακινοπαραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου, διεκδικώντας ικανοποιητικές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, κόντρα στον κυβερνητικό εμπαιγμό της τιμής των 22 λεπτών. Η απόφαση για τη σημερινή κινητοποίηση πάρθηκε σε μαζική σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών, που συγκάλεσε προχτές το βράδυ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, στον Τύρναβο, για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης τους. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι ο αγώνας θα έχει συνέχεια μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων που είναι:

  • Καθιέρωση κατώτερης εγγυημένης ικανοποιητικής τιμής 40 λεπτών το κιλό στο συμπύρηνο ροδάκινο και στο βιομηχανικό αχλάδι 60 λεπτά, έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να υπάρχει ένα λογικό κέρδος.
  • Κρατική παρέμβαση, έτσι ώστε να απορροφηθεί από τις βιομηχανίες το σύνολο της φετινής παραγωγής βιομηχανικού ροδάκινου.

Στο μεταξύ, οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας συνέχισαν χτες να βρίσκονται στα «μπλόκα» στους κόμβους Μελισσοχωρίου και Γυψοχωρίου στα Γιαννιτσά, καθώς και του εργοστασίου «Κόνεξ» στη Σκύδρα, ενώ συσκέψεις θα πραγματοποιούσαν αργά χτες βράδυ για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Η οργή και η αγανάκτηση για τη στάση της κυβέρνησης και των βιομηχάνων ξεχείλισε μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού, σύμφωνα με τις οποίες η τιμή για το συμπήρυνο, που τελικά θα εισπράξει ο αγρότης, δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα παραγωγής. Σε τελική ανάλυση, τα «μέτρα» του υπουργείου αποτελούν χείρα βοηθείας για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των κονσερβοποιών και για τους ροδακινοπαραγωγούς δίνονται τα ψίχουλα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε «μέτρα» απορρόφησης έως 170 χιλ. τόνων ροδάκινου από τις βιομηχανίες στα 18 λεπτά με επιπλέον επιδότηση 4 λεπτών από τον ΛΑΕΚ (Λογαριασμός Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης). Απομένουν, όμως, στα «αζήτητα» άλλοι περίπου 200 χιλ. τόνοι, οι οποίοι ανακοινώθηκε αόριστα ότι θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Οι ροδακινοπαραγωγοί, ήδη, «ζουν στο πετσί τους» τα αποτελέσματα των επιταγών της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ και όλες αυτές τις μέρες που διαρκούσαν οι κινητοποιήσεις τους κατάλαβαν ότι όσο θα συνεχίζεται η ίδια πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα: Οι τιμές των προϊόντων θα καθορίζονται σύμφωνα με τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, σύμφωνα με τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, έτσι ώστε να συμβάλουν και αυτές στο ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτών, στη συγκέντρωση της γης σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες.

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Θύμα της αντιαγροτικής πολιτικής

Συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κοζάνης και Σερβίων, ενώ τώρα ανακοινώνεται η κατάσχεση δύο κτιρίων μεγάλης αξίας της ΕΑΣ. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η δεινή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η Ενωση, έχει να κάνει με την πολιτική που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υπηρέτησαν πιστά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, από τη δημιουργία τους μέχρι σήμερα, οι οποίες ήταν πάντα στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου και του τραπεζικού, που δεν τις έχουν αφήσει ούτε μια στιγμή να ανασάνουν».

Προσθέτει ότι «είναι συνειδητή η απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος από τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, γιατί στα πλαίσια αυτής της πολιτικής δε θέλουν συνεταιρισμένους τους αγρότες, γενικότερα δε θέλουν συνεταιρισμούς. Ετσι λοιπόν και η Ενωση της Κοζάνης δε θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση από τον κανόνα, στάθηκε αδύνατο να στηρίξει τους μικρομεσαίους αγρότες και ήταν φυσικό επακόλουθο να χρεοκοπήσει στις συνειδήσεις των αγροτών, να μειωθεί το ενδιαφέρον τους για το ρόλο και την τύχη της, να μην προβάλουν αντίσταση στην εφαρμοζόμενη πολιτική, με αποτέλεσμα το σημερινό οικονομικό χάλι της».

«Αυτό που χρειάζεται είναι να αλλάξει αυτή η πολιτική και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς με αγωνιστικό πλαίσιο ενάντια στις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν, παράλληλα να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης στο συνεταιριστικό κίνημα σε βάρος των παρατάξεων που στήριξαν την πολιτική των κυβερνήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι αγρότες και οι εργαζόμενοι στην ένωση, χρειάζεται να κατανοήσουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα κόμματα αυτά που τους οδήγησαν στη χρεοκοπία», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Σε απόγνωση οι καρπουζοπαραγωγοί

Σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα έχουν περιέλθει οι παραγωγοί καρπουζιών και πεπονιών στο νομό Τρικάλων, καθώς οι καλλιέργειες υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ οι μεγαλέμποροι αγοράζουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τέθηκαν και στο επίκεντρο της επίσκεψης, στην καρπουζοαγορά στο Ριζαριό, αντιπροσωπείας της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Αχ. Κανταρτζή, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και μέλος της ΚΕ του Κόμματος και τον Αλ. Νταούλα, γραμματέα της ΝΕ.

Στις συζητήσεις που είχε με τους παραγωγούς, ο Αχ. Κανταρτζής αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε το ΚΚΕ, φέρνοντας, μεταξύ των άλλων, το θέμα στη Βουλή, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία για την εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή ικανοποιητικών αποζημιώσεων που θα καλύπτουν στο 100% τις ζημιές. Ταυτόχρονα, στάθηκε στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας της παραγωγής με την εξασφάλιση του εισοδήματος, με αναπλήρωση των απωλειών, θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Χρήματα υπάρχουν - τόνισε - όπως δείχνουν, παρά την κρίση, τα προκλητικά κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Το θέμα είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης και συσχετισμών δυνάμεων. Επομένως, οι αγρότες με τον αγώνα τους πρέπει να διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Μεγάλη υποχώρηση τζίρου - παραγγελιών

Η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να παραδέρνει από την οικονομική κρίση, η οποία αγκαλιάζει την εσωτερική και εξωτερική αγορά, κρίση η οποία εκφράζεται και με τη μεγάλη πτώση του κύκλου εργασιών (τζίρου), αλλά και με την υποχώρηση των νέων παραγγελιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία την περίοδο Μάη '09 προς Μάη '08 σημείωσε μεγάλη μείωση 30,7%, έναντι αύξησης 12,8% που σημειώθηκε την περίοδο Μάη '08 προς Μάη '07. Σε μέσα επίπεδα ο κύκλος εργασιών εμφανίζει μείωση 9,8%, έναντι αύξησης 8,5% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα. Η κατά 30,7% μείωση του κύκλου εργασιών το Μάη προήλθε από την αντίστοιχη μείωση του κύκλου εργασιών σε Ορυχεία - Λατομεία κατά 11,9%, καθώς και τη μείωση κατά 30,9% του κύκλου εργασιών στις μεταποιητικές βιομηχανίες. Από τη δε διάκριση της οικονομικής δραστηριότητας στις επιμέρους αγορές, ο κύκλος εργασιών στην εγχώρια αγορά εμφανίζει μείωση 26,5% και στην εξωτερική αγορά μείωση κατά 40,7%.

Απαισιόδοξα όμως είναι και τα μηνύματα για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής τους επόμενους μήνες, καθώς οι νέες παραγγελίες εμφανίζουν σημαντική υποχώρηση. Ειδικότερα, την περίοδο Μάη '09 προς Μάη '08 οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία εμφανίζουν μείωση 37,7%, έναντι αύξησης 7,1% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από τη μέτρηση των μέσων δωδεκάμηνων επιπέδων προκύπτει μείωση 16,5%, έναντι μείωσης 2% που είχε σημειωθεί κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα. Η υποχώρηση, τέλος, των νέων παραγγελιών από την εσωτερική αγορά ανέρχεται στο 30,3% και την εξωτερική αγορά στο 47,4%.

ENEL
Σε λειτουργία ακόμη ένα αιολικό πάρκο

Σημαντική είναι η συνολική ισχύς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) της εταιρείας ENEL στην Ελλάδα, που φτάνει τα 127,4 MW. Η τελευταία αιολική εγκατάσταση της εταιρείας μπήκε σε λειτουργία στη θέση Λίθος της Αχαΐας. Πρόκειται για αιολικό πάρκο ισχύος 18,9 MW και είναι το τρίτο κατά σειρά έργο της που μπαίνει σε λειτουργία από την αρχή του έτους.

Προηγήθηκε αιολικό πάρκο στη Ρόδο, ισχύος 12 MW και υδροηλεκτρικό στην Αχαΐα 5,5 MW. Αλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στη Θράκη, κυρίως, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Η διοίκηση της εταιρείας χαρακτηρίζει την Ελλάδα χώρα «στρατηγικής σημασίας» και εκφράζει τον στόχο της για ηγετικό ρόλο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην ελληνική αγορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ