ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
29 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Την Τρίτη η εκδήλωση τιμής

Στις 7.30 μ.μ., έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ

Η θυσία της Σωτηρίας δείχνει στους εργάτες το δρόμο της ταξικής συσπείρωσης και οργάνωσης
Η θυσία της Σωτηρίας δείχνει στους εργάτες το δρόμο της ταξικής συσπείρωσης και οργάνωσης
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου, με τη συμπλήρωση 29 χρόνων από τη δολοφονία της, διοργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη 28 Ιούλη, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ (Αγίας Αννης και Ιερά Οδός), στις 7.30 μ.μ.

Πριν από 29 χρόνια, έξω από το γκέτο της ΕΤΜΑ, στις 28 Ιούλη 1980, η Κνίτισσα και φοιτήτρια της Παντείου Σωτηρία Βασιλακοπούλου μαζί με συντρόφους της από την Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και της Αχτίδας ΑΕΙ της ΚΟΑ πραγματοποιούσαν εξόρμηση στους εργαζόμενους. Ενα από τα πούλμαν, που μετέφερε τους εργάτες που σχόλαγαν, βγήκε από την πύλη με ταχύτητα και τη χτύπησε με αποτέλεσμα το θάνατό της.

Οπως σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι συνδιοργανωτές για την εκδήλωση, αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο που το μεγάλο κεφάλαιο και η εργοδοσία επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την οικονομική κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν για να κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη, προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους. «Η νέα σφοδρή επίθεση έχει στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για μετά την κρίση (να παραμείνουν τα μέτρα)», τονίζουν. Και μεταξύ άλλων καταλήγουν: «Απαιτεί γενικό ξεσηκωμό για την απόκρουσή της και ένταση της πάλης για διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας με ταξική ενότητα και διεθνιστική αλληλεγγύη. Η οργάνωση της εργατικής τάξης, η μαζικοποίηση των ταξικών συνδικάτων, η ενίσχυση του ΠΑΜΕ, δημιουργούν προϋποθέσεις για αγώνες με προοπτική. Αυτό το δρόμο επέλεξε η Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε και εμείς για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου».


ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Υποχρεώνονται να προπληρώσουν πανάκριβες εξετάσεις

Μέχρι και 1.500 ευρώ καλούνται να καταβάλλουν οι καρκινοπαθείς, ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, για τις ακτινοθεραπείες, εξαιτίας της μη ανανέωσης της σύμβασης του Ταμείου με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Επικίνδυνη έως εγκληματική σε βάρος της ζωής πολλών καρκινοπαθών της Θεσσαλίας και των γύρω περιοχών είναι η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται στην ανανέωση της σύμβασης της διοίκησης του ΙΚΑ με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για τις ακτινοθεραπείες. Ετσι, εδώ και ένα μήνα, εξαιτίας της προκλητικής αδιαφορίας των αρμοδίων οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, για να την κάνουν, πρέπει να πληρώσουν από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ενημερωθεί εγγράφως από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εδώ και καιρό για την ανανέωση της σύμβασης, που αφορά στην κάλυψη εξετάσεων και σε άλλες ιατρικές πράξεις.

Γίνεται ολοφάνερο, για μια ακόμα φορά, ότι στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης του αγαθού της υγείας, η ζωή των καρκινοπαθών, όπως και πολλών άλλων ασθενών, «παίζεται κορόνα - γράμματα». Γιατί πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν και τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή τους, αλλά και όσοι καταφέρνουν να βρουν χρήματα υπόκεινται σε ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία μέχρι να τα ξαναπάρουν πίσω από το ΙΚΑ.

Η ευθύνη για την εξέλιξη αυτή βαρύνει, βεβαίως, την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που οδηγεί στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, φορτώνοντας, ταυτόχρονα, δυσβάσταχτα βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία. Υπενθυμίζουμε δε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που μετά το 1998 έφερε το λεγόμενο διαφοροποιημένο νοσήλιο (που οδήγησε στην ξεχωριστή χρέωση μιας σειράς εξετάσεων και φαρμάκων, εκτός του «κλειστού νοσηλίου») βάζοντας βαθιά το χέρι στ' ασφαλιστικά ταμεία, στα χρήματα, δηλαδή, των εργαζομένων. Και, βεβαίως, η κυβέρνηση της ΝΔ, που η ίδια είχε ξεκινήσει αυτή την πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του '90, προωθεί με αμείωτη ένταση το περαιτέρω βάθεμα της εμπορευματοποίησης, εξυπηρετώντας τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που λυμαίνονται το χώρο.


ΦΩΚΙΔΑ
Νέο χτύπημα στην κυριακάτικη αργία

Με απώτερο στόχο το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας, και το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Νομού Φωκίδας (πλειοψηφία ΝΔ), μετά τις αποφάσεις σε Θεσσαλονίκη, Λαμία, Λάρισα και Μαρούσι, συζητάει τις επόμενες μέρες το χαρακτηρισμό δήμων του ως «τουριστικές περιοχές».

Το γεγονός καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Θεωρούμε ότι πρωταρχικός λόγος, τουλάχιστον για το Δήμο Αμφισσας και Ιτέας, είναι η πίεση των μεγάλων σούπερ μάρκετ, προκειμένου (εκμεταλλευόμενοι το χαρακτηρισμό) να δουλεύουν και τις Κυριακές με ωράρια που θα είναι εξαντλητικά για τους εργαζόμενους, ενώ θα "βουλιάξουν" οι μικροί - αυτοαπασχολούμενοι έμποροι της περιοχής». Σε αυτήν την κατεύθυνση το Εργατικό Κέντρο καλεί τα εργατικά σωματεία, τους εμπορικούς συλλόγους να υψώσουν κίνημα διαμαρτυρίας και αντίστασης απέναντι σε αυτά τα σχέδια που απεργάζονται οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εδώ και 15 χρόνια «και που έχουν να κάνουν με την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του τζίρου των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων», καταλήγει.


ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Απόδειξη της υποκρισίας της αστικής δημοκρατίας»

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εκδήλωση απευθύνει η ΚΝΕ

Η δολοφονία της ΚΝίτισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, το 1980 σε εξόρμηση έξω από το γκέτο της ΕΤΜΑ, «είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας της αστικής δημοκρατίας, της ταξικότητας της σημερινής δημοκρατίας». Τα παραπάνω τονίζει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή του, που καλεί στην αγωνιστική συγκέντρωση που διοργανώνεται την Τρίτη στη μνήμη της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Η ΚΝΕ καλεί σε αγωνιστική κινητοποίηση την Τρίτη 28/7 στις 7.30 μ.μ. στον τόπο θυσίας της συντρόφισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ, όπου δολοφονήθηκε από τραμπούκους της εργοδοσίας.

Καλούμε τους νέους ανέργους, τους νέους εργάτες που ζουν και σήμερα την εργοδοτική τρομοκρατία, τη συνολική επίθεση στα δικαιώματά τους, καλούμε τους σπουδαστές και τους φοιτητές, τους μαθητές, όλους αυτούς που ζουν με την ανασφάλεια για το αύριο, όλους αυτούς που τα κόμματα του κεφαλαίου με την πολιτική τους τους αφαιρούν δικαιώματα, τους τσαλαπατάνε τις ανάγκες, να συμμετέχουν στην αγωνιστική κινητοποίηση.

Η δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου τότε είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας της αστικής δημοκρατίας, της ταξικότητας της σημερινής δημοκρατίας, είναι άλλη μια απόδειξη ότι η αστική δημοκρατία περιφρουρεί το "ιερό" δικαίωμα του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται τον εργάτη. Σήμερα οι νέοι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ζουν στο πετσί τους τον αυταρχισμό, την εργοδοτική τρομοκρατία που οργιάζει στους τόπους δουλειάς, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις απολύσεις απεργών εργατών που δε σκύβουν το κεφάλι στα αφεντικά, γνωρίζουν την ταξικότητα της δικαιοσύνης που διώκει τους συνδικαλιστές που δε συνδιαλλάσσονται με την εργοδοσία όπως οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Η Σωτηρία είναι ανάμεσα στους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες που έδωσαν τη ζωή τους για το δίκιο της εργατικής τάξης.

Τιμάμε τη μνήμη της συνεχίζοντας την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, συνεχίζοντας τον αγώνα μέσα στους τόπους δουλειάς, έξω από τις πύλες των εργοστασίων στις απεργιακές φρουρές.

Τιμάμε τη μνήμη της αντιπαλεύοντας τον αντικομουνισμό, που έχει στόχο να θωρακίσει τη δικτατορία του κεφαλαίου, αποδεικνύει πόσο σάπιο είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης. Αντιπαλεύουμε τον αντικομουνισμό, που αναπτύσσεται ενιαία από τη ΕΕ και από τα αστικά κόμματα, γιατί αυτός πηγαίνει χέρι - χέρι με την ενίσχυση της καταστολής, το χτύπημα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Συνεχίζουμε για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για τη λαϊκή αντεπίθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ