ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ-ΚΟΛΟΜΒΙΑ-ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο της έντασης

ΚΑΡΑΚΑΣ-ΜΠΟΓΚΟΤΑ-ΚΙΤΟ.--

«Διέταξα την αποχώρηση του πρεσβευτή μας από την Μπογκοτά και την αποχώρηση του διπλωματικού προσωπικού μας» δήλωσε ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες προς τους υπουργούς της κυβέρνησης σε μία κρίσιμη συνεδρίαση που μεταδόθηκε ζωντανά από τηλεοπτικά δίκτυα της Βενεζουέλας. «Θα παγώσουμε τις σχέσεις μας με την Κολομβία» κατέληξε ο πρόεδρος Τσάβες...

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν κρίσιμη καθώς αφορά την ένταση που προκαλεί η Κολομβία χρησιμοποιώντας ψευδεπίγραφα «βίντεο» και ανάλογης ποιότητας καταγγελίες προκειμένου να δυναμιτίσει την ευρύτερη περιοχή.

Το πάγωμα των σχέσεων που ανακοίνωσε η Βενεζουέλα ήταν η απάντηση στις «καταγγελίες» της κυβέρνησης της Κολομβίας, ότι αντιαρματικοί πύραυλοι που αγοράστηκαν από τη Βενεζουέλα από τη σουηδική εταιρεία Saab, «έφτασαν» στα χέρια των ανταρτών των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-FARC. Μία απάντηση μάλλον αναμενόμενη δεδομένης της έντασης που είχε προηγηθεί εξαιτίας της δημοσιοποίησης της επικείμενης συμφωνίας της Κολομβίας με τις ΗΠΑ που περιλαμβάνει την ανάπτυξη χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών σε βάσεις σε κολομβιανό έδαφος.

Μία συμφωνία που οι FARC σε ανακοίνωσή τους την χαρακτήρισαν «προδοσία της χώρας» και κατηγόρησαν τον πρόεδρο της χώρας Αλβαρο Ουρίμπε ότι επιτρέπει «την εγκατάσταση επιθετικών βάσεων στη χώρα που θα στραφούν όχι μόνο ενάντια στο λαό της Κολομβίας αλλά και ενάντια σε γειτονικές χώρες και ενάντια σε προοδευτικές κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο». Επιπλέον τονίζουν ότι «ο Ουρίμπε έχει εκλεγεί με τα χρήματα και την τρομοκρατία των ναρκοκαρτέλ και των παραστρατιωτικών. Είναι ο αυτουργός της ανθρωπιστικής εκατόμβης που λαμβάνει χώρα στην Κολομβία» και αρνούνται κατηγορηματικά ότι χρηματοδότησαν την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα το 2006 και είναι το δεύτερο ταυτόχρονο μέτωπο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση Ουρίμπε. «Αρνούμαστε κατηγορηματικά ότι δώσαμε χρήματα για οποιαδήποτε εκστρατεία σε γειτονική χώρα» αναφέρουν οι FARC και προσθέτουν ότι δημοσιοποιήθηκε με μοναδικό στόχο «να πληγεί ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα» ενώ αναφέρουν ότι «η Ουάσιγκτον και η Μπογκοτά παραποίησαν ένα βίντεο των FARC».

Οσο για τον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα, κατά την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Τελεσούρ και επανερχόμενος στο ζήτημα, χαρακτήρισε «επιθετική» την πολιτική αυτή που ακολουθεί ο πρόεδρος Ουρίμπε, ενώ πρόσθεσε ότι «το περίφημο αυτό βίντεο είχε ως βασικό στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη» από το πραγματικό ζήτημα, που είναι η εγκατάσταση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.

Ισχυρή έκρηξη στην Ισπανία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ισχυρή έκρηξη βόμβας από παγιδευμένο με 200 κιλά εκρηκτικών αυτοκίνητο σημειώθηκε χτες το πρωί έξω από τις εγκαταστάσεις της χωροφυλακής, στην πόλη Μπούργκος, στη βόρεια Ισπανία, όπου τουλάχιστον 65 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα γυαλιών, προκαλώντας ωστόσο ζημιές σε κτίρια.

Η αστυνομία έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη στους Βάσκους αυτονομιστές της ένοπλης οργάνωσης ETA, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι οι δράστες της επίθεσης χρησιμοποίησαν ημιφορτηγό που είχε κλαπεί από τη Γαλλία. Ωστόσο τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν πως δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, πάγια τακτική της ΕΤΑ στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι η πιο πρόσφατη ενέργεια της ΕΤΑ σημειώθηκε στις 19 Ιούνη, όταν εκπαιδευτής της αστυνομίας έχασε τη ζωή του από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Μπιλμπάο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την ΕΤΑ μετά τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης το Δεκέμβρη του 2006, όταν είχαν βρει το θάνατο δυο άνθρωποι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οργή έχει προκαλέσει η πρόθεση του υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας να περικόψει τις αποζημιώσεις κάποιων εκ των στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί στα πολεμικά μέτωπα, αλλά και στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί σε διάρκεια εκπαίδευσης ή ασκήσεων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αρμόδια Δικαστική Επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ ενέκρινε την υποψηφιότητα της Σόνια Σοτομαγιόρ, έπειτα από πολυήμερη διαδικασία ακροάσεων ενώπιον δεκαεννέα μελών από τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα, στέλνοντας την τελική έγκρισή της στην Ολομέλεια του Κογκρέσου. Αν το Κογκρέσο αποφασίσει υπέρ της, όπως είναι και το πιθανότερο, η Σοτομαγιόρ θα γίνει το πρώτο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου με ισπανικές ρίζες. Η ψηφοφορία θα γίνει την επόμενη βδομάδα.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Ακόμη 78 άνθρωποι αγνοούνται από το ναυάγιο του πλοιαρίου που μετέφερε περίπου 200 Αϊτινούς οικονομικούς πρόσφυγες ανοικτά των νησιών Τερκς και Κάικος. Επίσης ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 15, ενώ 120 έχουν διασωθεί. Οι έρευνες συνεχίζονται.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σε δίκη θα παραπεμφθούν την επόμενη βδομάδα περίπου 20 συλληφθέντες των μετεκλογικών διαδηλώσεων στο Ιράν, με την κατηγορία πρόκλησης υλικών ζημιών, βομβιστικών επιθέσεων και της κατοχής και χρήσης όπλων.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Σομαλία, Αχμέντου Ουλντ Αμπντάλαχ, πρότεινε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως «πλησιάζει» η ώρα για την ανάπτυξη δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Κέρας της Αφρικής και ζήτησε τη δημιουργία μίας «πράσινης ζώνης» αλά Βαγδάτη στο Μογκαντίσου. Πρόσθεσε πως η Σομαλία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καμπής, «γι' αυτό και χρειάζεται περισσότερη διεθνή υποστήριξη και δη στρατιωτικό εξοπλισμό»...

ΣΚΟΠΙΑ.-- Μετά βίας ξεπερνά τα 300 ευρώ ο μέσος μηνιαίος καθαρός μισθός στην ΠΓΔΜ, που το μήνα Μάη ανήλθε σε 20.112 δηνάρια (ακριβώς 327 ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Νέο αρχηγό Αστυνομίας διόρισε χτες ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα. Τα ηνία της αστυνομικής δύναμης στη χώρα πήρε από χτες ο Μπέκι Κέλε, με την ελπίδα πως θα μπορέσει πιο αποτελεσματικά από τους προκατόχους του να μειώσει τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας στη χώρα...

ΜΠΙΣΑΟΥ.-- Ο Μάλαμ Μπακάι Σάνχα είναι από χτες ο νέος Πρόεδρος της δυτικοαφρικανικής Γουϊνέας - Μπισάου, καθώς εξελέγη με 63,39% έναντι του αντιπάλου του Κούμπα Γιάλα που πήρε 36,69% στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Η Βουλή του Μαυροβουνίου ενέκρινε την (από τις αρχές του 2010) αποστολή στρατιωτών σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, στη Λιβερία και στη Σομαλία, έπειτα από εισήγηση του Συμβουλίου Αμυνας και Ασφάλειας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Πρόεδρος της χώρας, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε χτες πως υποστηρίζει την πρόθεση της ΛΔ Κορέας να εμπλακεί σε άμεσες διμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την επίλυση των προβλημάτων σχετικά με τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Ωστόσο, ο ίδιος δεν απέρριψε και τη μετέπειτα επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για το ίδιο ζήτημα...

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.--

Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν χτες στη Μολδαβία, τρεις μήνες αφότου οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τους 101 βουλευτές τους, όπου το κυβερνών «Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» νίκησε συγκεντρώνοντας 60 από τις 101 έδρες του Κοινοβουλίου, χωρίς, ωστόσο, να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να μη γίνει εφικτή η εκλογή νέου Προέδρου της χώρας, στη θέση του Βλαντιμίρ Βορόνιν, η θητεία του οποίου έχει λήξει. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο κόμμα που φέρει τον τίτλο κομμουνιστικό θέτει ως στόχο την ένταξη στην ΕΕ. Σύμφωνα με το «Ιτάρ Τας», οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως δε θα υπάρξει μια αξιόλογη αλλαγή στις πολιτικές δυνάμεις, και παρά το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο αποφάσισε να μειώσει το απαιτούμενο ποσοστό ένταξης στο Κοινοβούλιο από 6 στο 5%, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μόνο τα 4 από τα 8 κόμματα θα καταφέρουν να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο.

ΣΟΥΔΑΝ
Απειλείται με μαστίγωση γιατί φόρεσε ... παντελόνια

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι διαστάσεις της εξωφρενικής δικαστικής περιπέτειας, που αντιμετωπίζει η Σουδανή δημοσιογράφος και υπεύθυνη ενημέρωσης της αποστολής του ΟΗΕ στο Σουδάν, Λούμπνα Αχμεντ Χουσεΐν. Η Χουσεΐν αντιμετωπίζει τουλάχιστον 40 μαστιγώματα επειδή παρενέβη στις αρχές τρέχοντος μηνός τον ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας εμφανιζόμενη μαζί με άλλες 13 γυναίκες άσεμνα ενδεδυμένες επειδή φορούσαν ...παντελόνια.

Για το συγκεκριμένο ...«έγκλημα» ήδη τιμωρήθηκαν με 10 μαστιγώματα δέκα από τις κατηγορούμενες. Σε μία προσπάθεια να κινήσει διαδικασία για κατάργηση του εξωφρενικού σουδανικού νόμου που απαγορεύει τα παντελόνια σε γυναίκες με πρόσχημα αναφορές του ισλαμικού νόμου στο «άσεμνο ντύσιμο» γυναικών, η Χουσεΐν κατάφερε να καθυστερήσει τη δίκη της. Μάλιστα, κάλεσε ξένους και Σουδανούς δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τη μαστίγωσή της σε περίπτωση καταδίκης της.

«Θέλω να αλλάξω αυτό το νόμο και γιατί το μαστίγωμα είναι απάνθρωπο και γιατί δεν ανταποκρίνεται με τον ισλαμικό νόμο», δήλωσε η Χουσεΐν στο ΒΒC.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ