Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ-ΚΟΛΟΜΒΙΑ-ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο της έντασης

ΚΑΡΑΚΑΣ-ΜΠΟΓΚΟΤΑ-ΚΙΤΟ.--

«Διέταξα την αποχώρηση του πρεσβευτή μας από την Μπογκοτά και την αποχώρηση του διπλωματικού προσωπικού μας» δήλωσε ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες προς τους υπουργούς της κυβέρνησης σε μία κρίσιμη συνεδρίαση που μεταδόθηκε ζωντανά από τηλεοπτικά δίκτυα της Βενεζουέλας. «Θα παγώσουμε τις σχέσεις μας με την Κολομβία» κατέληξε ο πρόεδρος Τσάβες...

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν κρίσιμη καθώς αφορά την ένταση που προκαλεί η Κολομβία χρησιμοποιώντας ψευδεπίγραφα «βίντεο» και ανάλογης ποιότητας καταγγελίες προκειμένου να δυναμιτίσει την ευρύτερη περιοχή.

Το πάγωμα των σχέσεων που ανακοίνωσε η Βενεζουέλα ήταν η απάντηση στις «καταγγελίες» της κυβέρνησης της Κολομβίας, ότι αντιαρματικοί πύραυλοι που αγοράστηκαν από τη Βενεζουέλα από τη σουηδική εταιρεία Saab, «έφτασαν» στα χέρια των ανταρτών των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-FARC. Μία απάντηση μάλλον αναμενόμενη δεδομένης της έντασης που είχε προηγηθεί εξαιτίας της δημοσιοποίησης της επικείμενης συμφωνίας της Κολομβίας με τις ΗΠΑ που περιλαμβάνει την ανάπτυξη χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών σε βάσεις σε κολομβιανό έδαφος.

Μία συμφωνία που οι FARC σε ανακοίνωσή τους την χαρακτήρισαν «προδοσία της χώρας» και κατηγόρησαν τον πρόεδρο της χώρας Αλβαρο Ουρίμπε ότι επιτρέπει «την εγκατάσταση επιθετικών βάσεων στη χώρα που θα στραφούν όχι μόνο ενάντια στο λαό της Κολομβίας αλλά και ενάντια σε γειτονικές χώρες και ενάντια σε προοδευτικές κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο». Επιπλέον τονίζουν ότι «ο Ουρίμπε έχει εκλεγεί με τα χρήματα και την τρομοκρατία των ναρκοκαρτέλ και των παραστρατιωτικών. Είναι ο αυτουργός της ανθρωπιστικής εκατόμβης που λαμβάνει χώρα στην Κολομβία» και αρνούνται κατηγορηματικά ότι χρηματοδότησαν την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα το 2006 και είναι το δεύτερο ταυτόχρονο μέτωπο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση Ουρίμπε. «Αρνούμαστε κατηγορηματικά ότι δώσαμε χρήματα για οποιαδήποτε εκστρατεία σε γειτονική χώρα» αναφέρουν οι FARC και προσθέτουν ότι δημοσιοποιήθηκε με μοναδικό στόχο «να πληγεί ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα» ενώ αναφέρουν ότι «η Ουάσιγκτον και η Μπογκοτά παραποίησαν ένα βίντεο των FARC».

Οσο για τον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα, κατά την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Τελεσούρ και επανερχόμενος στο ζήτημα, χαρακτήρισε «επιθετική» την πολιτική αυτή που ακολουθεί ο πρόεδρος Ουρίμπε, ενώ πρόσθεσε ότι «το περίφημο αυτό βίντεο είχε ως βασικό στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη» από το πραγματικό ζήτημα, που είναι η εγκατάσταση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα τροπή στο θέμα αιχμαλώτων πολέμου; (2008-06-10 00:00:00.0)
Ολα τα μέτωπα ανοιχτά (2008-03-15 00:00:00.0)
«Εμπόδια» Ουρίμπε (2007-10-05 00:00:00.0)
Κινητικότητα για την «ανθρωπιστική ανταλλαγή» (2007-09-21 00:00:00.0)
Επιμένει στη συνάντηση με τον Μαρουλάντα (2007-09-17 00:00:00.0)
Απειλές Μπερνς σε Βενεζουέλα (2005-08-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ