ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΠΡΙΓΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Στο δρόμο της διεθνιστικής αλληλεγγύης

Με δύο πολυμελείς αποστολές - μπριγάδες - εθελοντικής εργασίας στο Νησί της Επανάστασης η ΚΝΕ τίμησε τα 50 χρόνια από την Επανάσταση στην Κούβα, τις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης - συστατικό στοιχείο της ιδεολογίας και της δράσης της ΚΝΕ. Η πρώτη μπριγάδα της ΚΝΕ επέστρεψε χτες το βράδυ και η δεύτερη επιστρέφει στις 10 Αυγούστου. Και φυσικά η έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ΚΝΕ. Κοντά τρεις δεκαετίες η επαναστατημένη Κούβα είναι μόνιμος προορισμός των αποστολών μελών της Οργάνωσης.

Και αυτή η εθελοντική εργασία στο νησί της Επανάστασης αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό δίδαγμα: Πως ένας λαός οργανώνοντας σταθερά την πάλη του, συμμετέχοντας και περιφρουρώντας ο ίδιος τις κατακτήσεις του, βαδίζοντας σε πορεία οικοδόμησης μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, μπορεί όχι μόνο να αντιπαλέψει σύνθετες δυσκολίες, αλλά και να διεκδικεί διαρκή βελτίωση της καθημερινής του ζωής.

«Μέσα από τις μπριγάδες εθελοντικής εργασίας δίνεται κάθε χρόνο η δυνατότητα στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ να έρθουν σε επαφή με τις κατακτήσεις του κουβανικού λαού και της νεολαίας, την ανωτερότητα του σοσιαλισμού ως κοινωνίας που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Οι φετινές μπριγάδες της ΚΝΕ, που αποτελούν τις πολυπληθέστερες των τελευταίων χρόνων με τη συμμετοχή δεκάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ, αποκτούν ξεχωριστή σημασία. Οχι μόνο γιατί συμπίπτουν με τα 50 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης. Αλλά και γιατί στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, που δυναμώνει η προσπάθεια του ιμπεριαλισμού - τόσο του αμερικανικού όσο και του ευρωενωσιακού - για την υπονόμευση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Κούβα», δήλωσε στον «Ρ» ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό

Μαζική ήταν η συμμετοχή της ΚΝΕ (66 μέλη) στα διεθνή σεμινάρια που διοργάνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) στην Κούβα από τις 28 μέχρι και τις 30 Ιούλη, τα οποία ήταν αφιερωμένα στα 50 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Στα σεμινάρια συμμετείχαν 400 νέοι από αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και προοδευτικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Τα διεθνή σεμινάρια χαρακτηρίστηκαν από ένα πλατύ εύρος θεματικών ενοτήτων, όπου νέοι απ' όλο τον κόσμο έκαναν παρεμβάσεις και αντάλλαξαν εμπειρίες για τη διεθνή οικονομική κρίση του καπιταλισμού, την πάλη για δωρεάν καθολική παιδεία, την αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, την απάντηση της νεολαίας στα 60χρονα από την ίδρυση της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Εγκαινιάζοντας την αντιΝΑΤΟική καμπάνια της ΠΟΔΝ με σύνθημα «ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις και τους στρατούς κατοχής, η πάλη είναι ο δρόμος για τη νίκη», κεντρικός εισηγητής υπήρξε ο ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αναπτύσσοντας το θέμα για τα «60χρονα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα του ΝΑΤΟ». Ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, στο χαρακτήρα και στον επιθετικό ρόλο του σε βάρος της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού συστήματος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη νέα επιθετική στρατηγική του μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και στο νέο του δόγμα - του προληπτικού πολέμου, των επεμβάσεων σε όλον τον κόσμο, όπως δοκιμάστηκε και στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας 10 χρόνια πριν. Επίσης μίλησε για τη συνενοχή της ΕΕ καθώς τα 21 από τα 27 μέλη του ΝΑΤΟ αποτελούν ταυτόχρονα και μέλη της ΕΕ. «Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ. Σήμερα δεν αρκεί η πάλη γενικά για την ειρήνη, χρειάζεται ο αγώνας των λαών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο να στρέφεται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά τους πολέμους», είπε χαρακτηριστικά.

Τουλάχιστον 400 νέοι κομμουνιστικών και προοδευτικών αντιπροσωπειών απ' όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τα σεμινάρια της ΠΟΔΝ ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες
Τουλάχιστον 400 νέοι κομμουνιστικών και προοδευτικών αντιπροσωπειών απ' όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τα σεμινάρια της ΠΟΔΝ ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες
Ενώ ο Γιάννης Γκιόκας, υπήρξε ο κεντρικός εισηγητής εκ μέρους της ΚΝΕ για το ρόλο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας τις αλλαγές συνόρων, τη δημιουργία κρατών προτεκτοράτων, την ανακίνηση υπαρκτών και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων, τη διεύρυνση με χώρες των Βαλκανίων, την εφαρμογή της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε». Μίλησε ακόμη για τα Βαλκάνια ως πεδίο των ενδο - ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας για τις σφαίρες επιρροής, τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων, τον κίνδυνο νέων πολέμων ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. «Οι κομμουνιστικές και προοδευτικές οργανώσεις νεολαίας να συμβάλλουν στην ισχυροποίηση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, να παλέψουν ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με χώρες των Βαλκανίων, να παλέψουν για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μέσα από την αποδέσμευση των χωρών τους από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ο κάθε λαός να επιλέγει ελεύθερα το δικό του δρόμο οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης», τόνισε μεταξύ άλλων.

Δικαιώματα για όλους

Από τις αγροτικές εργασίες στο αγρόκτημα La Granjiita, με μέλη της ΚΝΕ να κάνουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη πράξη
Από τις αγροτικές εργασίες στο αγρόκτημα La Granjiita, με μέλη της ΚΝΕ να κάνουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη πράξη
«Η πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες είναι δικαίωμα όλου του λαού». Ο λόγος για την επίσκεψη των αντιπροσωπειών της ΚΝΕ στο Κέντρο Πληροφορικής στην Αβάνα, όπου όλοι οι πολίτες έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και φυσικά παρέχεται εξίσου δωρεάν και η εκπαίδευση σ' αυτές. Υπάρχουν 300 Κέντρα σε όλη την Αβάνα και παράλληλα υπάρχουν πολλά μετακινούμενα Κέντρα Πληροφορικής όπου μεταφέρονται και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

Είναι μόνο μια από τις δεκάδες εμπειρίες και διδάγματα που κράτησαν καλά στο μυαλό τους οι αντιπροσωπείες της ΚΝΕ κατά τη διάρκεια επισκέψεων και συζητήσεων. Τα μέλη της ΚΝΕ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ακόμη ιστορικά σημεία και μνημεία της χώρας, όπως το Μουσείο της Επανάστασης. Οσο για τη δουλειά τους σε αγροτικές εργασίες στο αγρόκτημα La Granjiita στην περιοχή Guanabacoa, η πολυπληθής μπριγάδα ανταποκρίθηκε στο διεθνιστικό καθήκον της με κέφι, πείσμα και κοπιαστική καθημερινή δουλειά. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αποσπάσουν τα συγχαρητήρια των υπευθύνων για το λιθαράκι που προσέφεραν στον άμεσο στόχο της κουβανικής κυβέρνησης για αυτοδύναμη αγροτική ανάπτυξη της χώρας και μείωση της εξάρτησής της σε τρόφιμα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Νησί της Επανάστασης τα μέλη της ΚΝΕ είχαν συνάντηση με αντιπροσωπείες του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας, με συγγενείς των 5 Κουβανών αγωνιστών που κρατούνται πάνω από μια δεκαετία φυλακισμένοι από τις ΗΠΑ, με Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης. Ενημερώθηκαν για τις κατακτήσεις του κουβανικού λαού, τους σκληρούς αγώνες που δίνει στις σημερινές συνθήκες, στις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης και στην οικονομία της χώρας, αλλά και τα μέτρα που παίρνει το κουβανικό κράτος για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Επέτειος για τους λαούς του κόσμου

Από το γιορτασμό της επετείου της 26ης Ιούλη στους δρόμους της Αβάνας. Χιλιάδες άνθρωποι γιορτάζουν με ενθουσιασμό μια γιορτή - ορόσημο για τους λαούς όλου του κόσμου
Από το γιορτασμό της επετείου της 26ης Ιούλη στους δρόμους της Αβάνας. Χιλιάδες άνθρωποι γιορτάζουν με ενθουσιασμό μια γιορτή - ορόσημο για τους λαούς όλου του κόσμου
Ξεχωριστή στιγμή ήταν η παρουσία της Οργάνωσης στις εκδηλώσεις της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας για τη συμπλήρωση των 56 χρόνων από τη μέρα η οποία σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του Νησιού της Επανάστασης. Στις 26 Ιούλη του 1953 οι πρώτες ομάδες, αποτελούμενες από λίγες χούφτες επαναστατών και με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, επιτέθηκαν στο στρατόπεδο Μονκάδα, με σκοπό να ξεσηκωθεί ο κουβανικός λαός ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα και 6 χρόνια αργότερα αυτή η νέα φάση στην πάλη του κουβανικού λαού κορυφώνεται με την επικράτηση της Επανάστασης. Και η φετινή επέτειος χαρακτηρίστηκε από τις χιλιάδες κόσμου που βγήκαν στο δρόμο για να γιορτάσουν με ενθουσιασμό μέχρι τις πρωινές ώρες την 26η Ιούλη. Μια επέτειος με ξεχωριστή σημασία για όλους τους λαούς που υποφέρουν από τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού και τον αρνητικό συσχετισμό των δυνάμεων. Μια ημέρα που έρχεται να θυμίσει ότι, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυροί είναι οι εκμεταλλευτές, τελικά επικρατούν οι καταπιεσμένοι με την αντίσταση και τον αγώνα τους.

ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΑΧΛΑΔΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Διακοπές χιλίων αστέρων!!!

Τα έχει όλα το κάμπινγκ της ΚΝΕ. Κουβέντα και χαλάρωση...
Τα έχει όλα το κάμπινγκ της ΚΝΕ. Κουβέντα και χαλάρωση...
Για άλλη μια χρονιά ζωντανεύει το κάμπινγκ διακοπών της ΚΝΕ, μια εναλλακτική και συλλογική πρόταση της Οργάνωσης για φθηνές και δημιουργικές διακοπές, «χιλιάδων αστέρων»! Φέτος η Οργάνωση στήνει σκηνές με θέα τα άστρα, στο Αχλάδι Εύβοιας, στις εγκαταστάσεις του Παραθεριστικού Τουριστικού Συνεταιρισμού των εργαζομένων στην «Τυποεκδοτική» (ΠΑΤΟΥΣΥ). Περίπου 200 κατασκηνωτές κατέφτασαν το Σάββατο, που ήταν και η μέρα έναρξης του κάμπινγκ, το οποίο θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 8 του Αυγούστου. Η ΚΝΕ δε θεωρεί, βέβαια, ότι με αυτή την πρωτοβουλία λύνει το πρόβλημα, ωστόσο ανοίγει το ζήτημα της διεκδίκησης διακοπών όπως τις έχουν ανάγκη ο λαός και η νεολαία και, παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα για φτηνές διακοπές με περιεχόμενο που προβάλλει τη συλλογική δραστηριότητα, την επαφή με τη δημιουργία, σε αντίθεση με την κυρίαρχη λογική εμπορευματοποίησης του ελεύθερου χρόνου.

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με λαϊκό γλέντι και βουτιές, η δεύτερη με την προβολή της ταινίας «Ο ταχυδρόμος», ενώ η Οργάνωση έχει προγραμματίσει για τις επόμενες μέρες μια σειρά από αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά» ήταν το θέμα της χτεσινής συζήτησης, με ομιλήτρια την Λούλα Καρατζά, εκ μέρους του Τμήματος κατά των ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία μίλησε εφ' όλης της ύλης για το θέμα των ναρκωτικών, για τα αίτια που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση, υπογραμμίζοντας ότι η μάχη ενάντια στα ναρκωτικά δεν είναι υπόθεση μόνο των ειδικών, είναι υπόθεση όλων και σημείωσε την ανάγκη ανάπτυξης ενός ευρύτατου κινήματος κατά των ναρκωτικών που θα συνδέεται με το ευρύ λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα.

...χορός
...χορός
Σήμερα, θα δοθεί μάχη στις μπασκέτες του χώρου, καθώς ξεκινούν οι αγώνες μπάσκετ. Στο χώρο του κάμπινγκ λειτουργεί για τους κατασκηνωτές βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ υπάρχει πλήρης υποδομή, ταβέρνα και μπαρ, ντουσιέρες και τουαλέτες. Οσοι επιθυμούν να βρεθούν στο χώρο του κάμπινγκ δρομολόγια από Αθήνα για Χαλκίδα υπάρχουν καθημερινά ανά μισάωρο και από Χαλκίδα για Αχλάδι αναχωρούν λεωφορεία στις 12.30 και στις 2.30 το μεσημέρι καθημερινά.

Το πρόγραμμα του κάμπινγκ έχει ως εξής:

Σήμερα, Τρίτη: Γλέντι.

Τετάρτη 5 Αυγούστου: Συζήτηση με θέμα «Αντικομμουνισμός και η επίθεση στο ΚΚΕ».

Πέμπτη 6 Αυγούστου: Προβολή της ταινίας «ΤΣΕ».

Παρασκευή 7 Αυγούστου: Γλέντι με λαϊκή - ρεμπέτικη μουσική.

Σάββατο 8 Αυγούστου: Αναχώρηση.

και αθλοπαιδιές
και αθλοπαιδιές
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ταξικοί φραγμοί από τα γεννοφάσκια

Μετά την πρόσφατη κατάργηση και συγχώνευση νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, τώρα το υπουργείο Παιδείας, με υπουργική απόφασή του (50654/2009), άρει την υποχρεωτικότητα της προσχολικής αγωγής, αναφέροντας ότι τα παιδιά μπορούν να εγγράφονται απευθείας στην Α' τάξη του Δημοτικού χωρίς να απαιτείται βεβαίωση παρακολούθησης του Νηπιαγωγείου. Την ίδια στιγμή 60.000 νήπια έμειναν εκτός δημόσιας προσχολικής αγωγής, ενώ μέσω ΦΕΚ (683/09) έχει δοθεί το πράσινο φως για άδεια λειτουργίας σε ιδιωτικά Νηπιαγωγεία.

Η παραπάνω παλινωδία είναι το αποτέλεσμα μιας έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκής πολιτικής που ναρκοθετεί την επείγουσα λαϊκή ανάγκη για την υποχρεωτικότητα της προσχολικής αγωγής και την κάνει συνώνυμο της ιδιωτικοποίησης, είτε καθιερώνοντάς την υποχρεωτική χωρίς χρηματοδότηση, είτε ως προαιρετική. Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος είναι να μπει άλλος ένας ταξικός φραγμός για τα παιδιά της εργατικής τάξης κι αυτή τη φορά από τα σπάργανα του εκπαιδευτικού συστήματος, την προσχολική αγωγή. Γιατί κάποια παιδιά θα τυγχάνουν προσχολικής αγωγής αν η οικογένειά τους μπορεί να πληρώσει ιδιωτικό Νηπιαγωγείο ή αν είναι ...τυχερά κι έχουν κάποιο Νηπιαγωγείο στη γειτονιά τους με κατάλληλες υποδομές, επαρκές προσωπικό και κενή θέση. Είναι φανερό ότι οι λαϊκές οικογένειες θα επωμιστούν νέα οικονομικά βάρη και πολλά νήπια θα σπρωχτούν βίαια και αντιπαιδαγωγικά στην Α' Δημοτικού.

Επιβάλλεται συντονισμένος και διαρκής αγώνας για κατάργηση της ιδιωτικής προσχολικής αγωγής και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης, για καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά σε όσα ιδρύματα Προσχολικής Αγωγής χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες και θα ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο διαπαιδαγωγητικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες ηλικίας και κατάλληλα σχεδιασμένους χώρους, στελεχωμένους με το απαραίτητο προσωπικό για την ημερήσια λειτουργία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ