Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ταξικοί φραγμοί από τα γεννοφάσκια

Μετά την πρόσφατη κατάργηση και συγχώνευση νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, τώρα το υπουργείο Παιδείας, με υπουργική απόφασή του (50654/2009), άρει την υποχρεωτικότητα της προσχολικής αγωγής, αναφέροντας ότι τα παιδιά μπορούν να εγγράφονται απευθείας στην Α' τάξη του Δημοτικού χωρίς να απαιτείται βεβαίωση παρακολούθησης του Νηπιαγωγείου. Την ίδια στιγμή 60.000 νήπια έμειναν εκτός δημόσιας προσχολικής αγωγής, ενώ μέσω ΦΕΚ (683/09) έχει δοθεί το πράσινο φως για άδεια λειτουργίας σε ιδιωτικά Νηπιαγωγεία.

Η παραπάνω παλινωδία είναι το αποτέλεσμα μιας έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκής πολιτικής που ναρκοθετεί την επείγουσα λαϊκή ανάγκη για την υποχρεωτικότητα της προσχολικής αγωγής και την κάνει συνώνυμο της ιδιωτικοποίησης, είτε καθιερώνοντάς την υποχρεωτική χωρίς χρηματοδότηση, είτε ως προαιρετική. Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος είναι να μπει άλλος ένας ταξικός φραγμός για τα παιδιά της εργατικής τάξης κι αυτή τη φορά από τα σπάργανα του εκπαιδευτικού συστήματος, την προσχολική αγωγή. Γιατί κάποια παιδιά θα τυγχάνουν προσχολικής αγωγής αν η οικογένειά τους μπορεί να πληρώσει ιδιωτικό Νηπιαγωγείο ή αν είναι ...τυχερά κι έχουν κάποιο Νηπιαγωγείο στη γειτονιά τους με κατάλληλες υποδομές, επαρκές προσωπικό και κενή θέση. Είναι φανερό ότι οι λαϊκές οικογένειες θα επωμιστούν νέα οικονομικά βάρη και πολλά νήπια θα σπρωχτούν βίαια και αντιπαιδαγωγικά στην Α' Δημοτικού.

Επιβάλλεται συντονισμένος και διαρκής αγώνας για κατάργηση της ιδιωτικής προσχολικής αγωγής και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης, για καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά σε όσα ιδρύματα Προσχολικής Αγωγής χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες και θα ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο διαπαιδαγωγητικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες ηλικίας και κατάλληλα σχεδιασμένους χώρους, στελεχωμένους με το απαραίτητο προσωπικό για την ημερήσια λειτουργία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ