ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ «WIND»
«Φουντώνει» η αλληλεγγύη

Με κινητοποιήσεις και εξορμήσεις σε υποκαταστήματα της πολυεθνικής σε διάφορες πόλεις συνεχίστηκε ο αγώνας για την ανάκληση των απολύσεων

«Φουντώνει» η αλληλεγγύη των συνδικάτων προς τις δύο απολυμένες συνδικαλίστριες της WIND, ενώ και χτες συνεχίστηκαν κινητοποιήσεις και εξορμήσεις έξω από γραφεία και υποκαταστήματα της πολυεθνικές σε διάφορες πόλεις για την ανάκληση των απολύσεων. Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν μαζικές εξορμήσεις στην Τρίπολη, στο Ναύπλιο και στο Αργος σε κεντρικά σημεία των πόλεων έξω από καταστήματα της «WIND». Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές μοίρασαν την ανακοίνωση - καταγγελία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής και ενημέρωσαν τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους περαστικούς για τις εξελίξεις στην πολυεθνική εταιρεία.

Μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και συνδικάτα κάνουν δική τους υπόθεση την αντίσταση κατά της τρομοκρατίας των μονοπωλίων.

«Συνάδελφοι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα, γιατί το δίκιο είναι με το μέρος σας. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη. Να ξέρετε, ότι έχετε έναν ακόμα συμπαραστάτη στον αγώνα σας». Με αυτά τα λόγια - μεταξύ άλλων - το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στην πολυεθνική και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Τονίζει ακόμα ότι «απάντηση στον πόλεμο που δεχόμαστε από το κεφάλαιο και τη "δημοκρατία" του μπορεί να δώσει η αλληλεγγύη μεταξύ των εργατών, η συσπείρωση και η δράση στα ταξικά συνδικάτα».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στηρίζει τον αγώνα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, και σημειώνει: «Στην προσπάθειά της η διοίκηση της πολυεθνικής WIND να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους, απέλυσε τις συναδέλφισσες - μέλη του ΔΣ του σωματείου».

«Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η συγκεκριμένη πολιτική που με συνέπεια υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που από τη μια αυξάνει τα κέρδη της πλουτοκρατίας και από την άλλη τσακίζει καθημερινά του εργαζόμενους και τις οικογένειές τους», τονίζει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, το οποίο από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλάι των εργαζομένων και θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες τους.

Τoν αγώνα του Σωματείου Εργαζόμενων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ενάντια στις απολύσεις στην πολυεθνική εταιρεία WIND χαιρετίζει και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και συναφών επιχειρήσεων Ν. Αττικής, μέλη του οποίου συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στις κινητοποιήσεις για την ανάκληση των απολύσεων. «Μαζί με το ΠΑΜΕ να δώσουμε απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία που στηρίζεται στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», σημειώνει.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΥΡΟΥ ΠΑΡΑΠΥΡΟΥ
Νίκησαν εργοδότη και εργοδοτικούς

Με επίσχεση εργασίας πήραν τα δεδουλευμένα. Στο πλευρό τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας

Τα χρωστούμενα δεδουλευμένα δύο μηνών και το επίδομα αδείας πληρώθηκαν χτες οι πάνω από 40 εργαζόμενοι της κατασκευαστικής εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ στο φράγμα Πύρου - Παραπύρου στην περιοχή της Πάτρας, μετά από δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και 24ωρη επίσχεση εργασίας που πραγματοποίησαν. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι δεν αναμετρήθηκαν μόνο με την εργοδοσία, αλλά και με τα εργοδοτικά σωματεία των Οδηγών και Χειριστών (σ.σ. ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ), που έπαιξαν χωρίς δισταγμό το ρόλο του εργοταξιάρχη.

Οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι από τον Ιούνη. Χτες Πέμπτη, η εταιρεία θα έκλεινε για τις καλοκαιρινές διακοπές, όταν προχτές Τετάρτη το πρωί η εργοδοσία τούς ανακοίνωσε ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Μόλις ειδοποιήθηκε το Συνδικάτο Οικοδόμων έσπευσε αμέσως στο εργοτάξιο και οι εργαζόμενοι προχώρησαν την Τετάρτη το πρωί σε επίσχεση εργασίας. Απέναντί τους όμως δεν είχαν μόνο την εταιρεία, αλλά και τους συνδικαλιστές των σωματείων των οδηγών και των χειριστών, που τη στιγμή που η εργοδοσία ήταν στριμωγμένη, έσπευσαν να εμποδίσουν τους εργαζόμενους λέγοντας ότι η επίσχεση εργασίας είναι παράνομη! Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας η στάση τους ήταν τόσο ξετσίπωτη που προκάλεσε τεράστια οργή.

Η επίσχεση εργασίας κράτησε μέχρι χτες το μεσημέρι και κάτω από την πίεση που ασκήθηκε, τελικά όλοι όσοι είχαν συμμετάσχει σε αυτήν πληρώθηκαν μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Επίσης, το Συνδικάτο καταγγέλλει τη στάση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία όταν ειδοποιήθηκε από την εργοδοσία ότι κατευθύνονται προς τα γραφεία της οι εργαζόμενοι κι οι συνδικαλιστές έκλεισε προχτές εσπευσμένα τα γραφεία της. Οι ταξικά προσανατολισμένοι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα, τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας και καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που στέκονται απέναντι από τα εργατικά συμφέροντα, πολλές φορές «εργοδοτικότεροι από τους εργοδότες».

ΠΑΜΕ
Παρέμβαση στο Βυζαντινό Μουσείο

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Βυζαντινό Μουσείο έκανε χτες το ΠΑΜΕ, παρεμβαίνοντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάνω από 70 συμβασιούχοι εργαζόμενοι. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συζήτησε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις άθλιες εργασιακές σχέσεις στις οποίες καλούνται να υποκύψουν, αλλά και στο γεγονός ότι έχουν δύο μήνες να πληρωθούν. Είναι όλοι τους συμβασιούχοι, είτε με 7μηνες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ, είτε με 18μηνες συμβάσεις. Την ίδια στιγμή, όπως λένε, ποτέ δεν έχουν πάρει το μισθό τους στην ώρα τους.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπέια του ΠΑΜΕ είχε συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, στο υπουργείο. Ο υπουργός Πολιτισμού ισχυρίστηκε υποκριτικά ότι βλέπει με συμπάθεια τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά, όπως είπε, αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται. Οσον αφορά στην καθυστέρηση στις πληρωμές επιδίωξε να επιρρίψει ευθύνες στους ίδιους, οι οποίοι δεν καταθέτουν έγκαιρα τα απαραίτητα έγγραφα.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ευθύνη, καθώς πρόκειται για γενικευμένη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τα προβλήματα αυτά είναι διαχρονικά. Γιατί τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και του ΠΑΣΟΚ, μέσω του καθεστώτος των συμβασιούχων, εξασφαλίζουν για το Δημόσιο φθηνό και ευέλικτο δυναμικό.

Με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι

Με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι πήγαν το πρωί στα γραφεία της WIND στο Μαρούσι και στη λεωφόρο Αθηνών δεκάδες εργαζόμενοι της εταιρείας. Από νωρίς χτες σε όλες τις εισόδους των γραφείων της πολυεθνικής στο Μαρούσι τους εργαζόμενους υποδέχτηκαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για να διακινήσουν τον «Ριζοσπάστη», τη μόνη εφημερίδα δεν έχει λείψει από το πλευρό των εργαζομένων της εταιρείας και του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στις διεκδικήσεις τους. Το ίδιο μεσημέρι οι εργαζόμενοι της WIND στη λεωφόρο Αθηνών ανταποκρίθηκαν θετικά στην εξόρμηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον οι εργαζόμενοι πήραν χτες τον «Ριζοσπάστη» ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σχετικά με τις δύο συνδικαλιστικές διώξεις της εταιρείας, αλλά και τις θέσεις του ΚΚΕ, που κατέθεσε προχτές στη Βουλή σχετική Ερώτηση.

Αλληλεγγύη από την Πορτογαλία

Μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της WIND έφθασε και από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Πορτογαλίας: Στο μήνυμά της σημειώνει: «Αγαπητοί συνάδελφοι από το ΠΑΜΕ, εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα δύο μέλη του ΔΣ του Σωματείου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής που απολύθηκαν και σε όλους τους εργαζόμενους της WIND. Εκ μέρους της CGTP- IN και της εργατικής τάξης της Πορτογαλίας σας ευχόμαστε επιτυχία στον αγώνα σας και στις απαιτήσεις σας. Θερμούς χαιρετισμούς».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Τρίωρες στάσεις

Την κήρυξη τρίωρων στάσεων εργασίας για σήμερα, Παρασκευή 14 Αυγούστου, στο τέλος της κάθε βάρδιας, και τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, στην αρχή της κάθε βάρδιας ανακοίνωσε το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ».

Το Σωματείο απαιτεί από τη διεύθυνση της επιχείρησης να σταματήσει να αποφεύγει συνάντηση με τους εκπροσώπους του Σωματείου για την υπογραφή της ΣΣΕ του 2009 και να δείξει υπευθυνότητα για τις σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ