ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ετοιμάζονται για χειμώνα

Δύο νέες παραγωγές και μια επανάληψη περιλαμβάνει το χειμερινό ρεπερτόριο του «Απλού θεάτρου». Στην Κεντρική Σκηνή θα παρουσιαστεί από τις αρχές Δεκέμβρη το έργο «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;» του σημαντικότερου εν ζωή Αμερικανού συγγραφέα Εντουαρντ Αλμπι, σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά - κοστούμια Μαγ. Τρικεριώτη, μουσική Ελένης Καραΐνδρου και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι: Δημήτρης Καταλειφός, Ράνια Οικονομίδου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Σωτηρία Ρουβολή.

Ο ίδιος ο Αλμπι πιστεύει πως το έργο αυτό, πέμπτο κατά σειρά στη λίστα των έργων που έχει γράψει, συνέβαλε, χάρη στη μεγάλη επιτυχία του, στο νιώσει πιο ελεύθερος και ο ίδιος πιστεύει πως θα είναι το έργο που θα ταυτιστεί με το όνομά του ή το όνομά του με το έργο αυτό.

Σύμφωνα με τον Ζαν Κο, Γάλλο συγγραφέα και μεταφραστή του έργου του στα γαλλικά, ο Αλμπι κατασκεύασε μια βόμβα της οποίας τα εκρηκτικά συστατικά μας διαφεύγουν και τη ρύθμισε και την πυροδότησε με τρόπο ανελέητο. Η αυλαία ανοίγει και η βόμβα εκρήγνυται... Δημιουργούνται αμείλικτες και συνεχείς αντιδράσεις. Η μια φράση μετά την άλλη, η μια πράξη μετά την άλλη είναι καταλυτικά μαστιγώματα.

Ο Εντουαρντ Αλμπι παγίδευσε τέσσερα αγρίμια μέσα στο κλουβί. Τέσσερα πρόσωπα μέσα σε ένα σαλόνι θα ζήσουν την πιο παράξενη, την πιο σκληρή αλλά και την πιο τρυφερή νύχτα της ζωής του.

Από τις αρχές Νοέμβρη στη Νέα Σκηνή θα παρουσιάζεται το έργο «Φύλλα από γυαλί», του Φίλιπ Ρίντλεϊ σε μετάφραση Ευάγγελου Τυρόγλου, σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου, σκηνικά - κοστούμια Κων/νου Ζαμάνη, μουσική Κώστα Ανδρέου και φωτισμούς Μελίνας Μάσχα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Παρασύρη, Γιωργής Τσαμπουράκης και Θανάσης Δόβρης.

Πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό και βραδυφλεγές δράμα, που στρέφεται γύρω από την ιστορία μιας οικογένειας, τα ένοχα μυστικά της, την προσπάθεια αποσιώπησής τους και την τελική έκρηξη, που φέρνει το χάος και την καταστροφή, χωρίς τη λύτρωση. Η απόκρυψη της αλήθειας και η παραποίηση των γεγονότων στο οδυνηρό παρελθόν μιας οικογένειας σχετίζεται με τις αντίστοιχες πρακτικές στο πλαίσιο των σύγχρονων πολέμων και της οικουμενικής τρομοκρατίας, καθιστώντας το έργο την πιο ανάγλυφη απόδοση της σημερινής πραγματικότητας που μας περιβάλλει.

Τέλος, όσον αφορά στην παράσταση του έργου του Ρομπέρτο Ατάιντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα» που παίχτηκε κατά τη χειμερινή περίοδο 2008-2009 στη «Νέα Σκηνή» σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου, με τους Ολια Λαζαρίδου και Αρη Μπινιάρη, από 14 Οκτώβρη έως 1 Νοέμβρη 2009 θα παρουσιαστεί στο θέατρο Καλαμαριάς σε συμπαραγωγή με την εταιρεία «Α. Μανάφης - Νόρα Χριστοδούλου ΟΕ».

Τριήμερο για τον Ρίτσο στη Ζάτουνα

Στη Ζάτουνα Αρκαδίας, στο Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη, που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, πραγματοποιείται, από 20 - 22 Αυγούστου, τριήμερο αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Η αυλαία θα ανοίξει (20/8, 8.30 μ.μ.), με παρουσίαση σπάνιων οπτικοακουστικών ντοκουμέντων για τη ζωή και το έργο του ποιητή της Ρωμιοσύνης. Απαγγελία: Δημήτρης Καταλειφός, επιμέλεια κειμένων: Νίκος Παπαγεωργίου, χορογραφία: Νανά Κανδύλη, σκηνοθεσία Γιάννη Κατωμερή. Στις 21/8 (8.30 μ.μ.), η Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου θα συνοδέψει τον Αντώνη Καλογιάννη σε τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, τα περισσότερα από τα οποία τα εμπνεύστηκε όντας εξόριστος στη Ζάτουνα. Ανάμεσά τους και τα «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», που στάλθηκαν στον συνθέτη από τον εξόριστο στο Παρθένι της Λέρου Γιάννη Ρίτσο (1968).

Το τριήμερο θα κορυφωθεί στις 22/8 (8.30 μ.μ.) με τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, που θα τραγουδήσει ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, αλλά και άλλων ποιητών, που μελοποίησε ο Μ. Θεοδωράκης. Θα τη συνοδέψει στο πιάνο, ο Henning Schmiedt, στη μία και μοναδική εμφάνισή του φέτος στην Ελλάδα (ενορχηστρωτής και παραγωγός των εκτός Ελλάδας συναυλιών των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Φαραντούρη και Π. Πανδή).

Πριν την έναρξη του αφιερώματος στον Γιάννη Ρίτσο, στις 20/8 (8 μ.μ.), η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία, θα ανακηρύξει τον Μίκη Θεοδωράκη επίτιμο μέλος της. Ολες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη. Είσοδος ελεύθερη.

Με Ρίτσο στη μνήμη του Πλουμπίδη

Eκδήλωση - συναυλία στα Λαγκάδια Αρκαδίας, διοργανώνει σήμερα (8.30μ.μ) η δημοτική παράταξη Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Λαγκαδίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου. Στη βραδιά θα συμμετάσχει το συγκρότημα του μουσικού Στέφανου Ψαραδάκου, το οποίο θα ερμηνεύσει τραγούδια σε στίχους του Γιάννη Ρίτσου, από τους κύκλους «Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη», «Καπνισμένο Τσουκάλι» κ.ά., μελοποιημένα από μεγάλους συνθέτες (Μ. Θεοδωράκη, Χρ. Λεοντή, Θ. Μικρούτσικο κλπ.). Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Λαγκαδινού αγωνιστή, δασκάλου Νίκου Πλουμπίδη, ο οποίος εκτελέστηκε ανήμερα, πριν από 55 χρόνια (14 Αυγούστου 1954).

Παλαιότερο... το «δώρο» του Προμηθέα

Πολύ πιο πίσω στο χρόνο, απ' ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, «μετατίθεται» η χρήση της φωτιάς από τον άνθρωπο για την κατασκευή εργαλείων. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science», οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ήδη τη τεχνολογία της φωτιάς για να κατασκευάζουν λίθινα εργαλεία πριν από 72.000 χρόνια στη νότια περιοχή της Αφρικής.

«Ανακαλύψαμε ότι οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι, πριν από 72.000 χρόνια, ίσως ακόμη και πριν από 164.000 χρόνια στην ακτή της σημερινής Νότιας Αφρικής, χρησιμοποιούσαν μια σχολαστικά ελεγχόμενη εστία φωτιάς ώστε, έπειτα από μια περίπλοκη διαδικασία, να ζεσταίνουν τις πέτρες και να αλλάζουν τις ιδιότητές τους», λέει ο Κάιλ Μπράουν του πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική, ένας από τους κύριους συντάκτες της μελέτης αυτής.

Τα πιο παλαιά ίχνη χρησιμοποίησης της θερμότητας για την κατασκευή εργαλείων είχαν βρεθεί ως τώρα στην Ευρώπη και χρονολογούνταν πριν από 25.000 χρόνια. «Η ανακάλυψή μας γι' αυτή την επεξεργασία με φωτιά δείχνει ότι αυτοί οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι ήλεγχαν τη φωτιά με ποικίλους και εξελιγμένους τρόπους», προσθέτει ο Μπράουν.

Υπολείμματα από μίγματα διοξειδίου του πυριτίου, η επεξεργασία των οποίων έχει γίνει με τη θερμότητα, βρέθηκαν θαμμένα μέσα στις στάχτες μιας εστίας στον αρχαιολογικό τόπο του Πίνακλ Πόιντ στη Νότια Αφρική. Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι επανέλαβαν τον τρόπο κατασκευής εργαλείων των πρώτων ανθρώπων με τη χρήση θερμότητας, με «εντυπωσιακά αποτέλεσματα».

«Απειλή» για τις ΗΠΑ ο Μπερνστάιν...

Στο στόχαστρο του FBI και της αντικομμουνιστικής επιτροπής του Μακάρθι είχε μπει και ο γνωστός Αμερικανός συνθέτης Λέοναρντ Μπερνστάιν, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό «New Yorker». Ο σχετικός φάκελος του μουσικού αποτελείται από τουλάχιστον 800 σελίδες.

Ο Μπερνστάιν ήταν ήδη γνωστός από το 1943 οπότε ανέλαβε μαέστρος της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης. Από τότε ξεκινά το FBI να «ασχολείται» μαζί του. Το 1949 το FBI ζήτησε από ένα «διοικητικό υπάλληλο» του προεδρικού γραφείου να «εξετάσει το υπόβαθρο» του μουσικού. Αφορμή ήταν η συμμετοχή του Μπερνστάιν σε μια μουσική εκδήλωση στην οποία θα παρευρισκόταν ο Τρούμαν και ο Γουάιζμαν, ο πρώτος πρόεδρος του Ισραήλ. Το υπόμνημα ανέφερε ότι ο μουσικός «συνδέεται ή συνδέθηκε με κάποιο τρόπο» με διάφορες οργανώσεις τις οποίες το σύστημα θεωρούσε «μετωπικές» του ΚΚ ΗΠΑ.

Τα πράγματα σοβάρεψαν όταν το αντικομμουνιστικό κυνήγι ανέλαβε ο γερουσιαστής Μακάρθι. Το 1951, το όνομα του μουσικού «φιγουράρει» σε μια λίστα με «προεξέχοντα» ονόματα που αποτελούν... «απειλή» για τις ΗΠΑ. Επρόκειτο για έναν κατάλογο πολιτών των ΗΠΑ ή και αλλοδαπών που θεωρούνταν «επικίνδυνοι» και που το FBI έπρεπε «να αντιμετωπίσει ευρέως (...) σε περίπτωση πολέμου»..! Στο έγγραφο μάλιστα εμφανίζεται και ένα «δυσοίωνο» - όπως το χαρακτηρίζει το περιοδικό - «Χ» δίπλα στην κατηγορία «κομμουνιστής»...

Ο φάκελός του θα «φουσκώσει» κι άλλο στα τέλη της 10ετίας του '60, όταν ο μουσικός θα φιλοξενήσει αντιρατσιστική εκδήλωση με σκοπό να μαζευτούν χρήματα ώστε να στηριχθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν «φορτωθεί» με ποινικές κατηγορίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ