ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
«Εργαλείο» εμπορευματοποίησης

Επίθεση στα πνευματικά δικαιώματα, με στόχο το μονοπωλιακό «πλιάτσικο» στην ψηφιοποιημένη πολιτιστική κληρονομιά και στις άκρως κερδοφόρες και πολύπλευρες εφαρμογές της, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση με «εργαλείο» και αφορμή την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη «Europeana».

Η «Europeana» «ανέβηκε» στο διαδίκτυο το Νοέμβρη του 2008 και από τότε η ΕΕ είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της για εμπορευματική χρήση του κόμβου. Χτες η ΕΕ ανακοίνωσε ότι ξεκινά «δημόσια διαβούλευση» που θα ολοκληρωθεί στις 15/11, διότι, (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας) «προκύπτει ότι η χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης για υλικό που προστατεύεται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ευρώπη εξακολουθεί να πραγματοποιείται σε πολύ κατακερματισμένο νομικό πλαίσιο (...)». Ετσι, η Επιτροπή «άνοιξε δημόσια συζήτηση γύρω από τα μελλοντικά προβλήματα της ψηφιακοποίησης των βιβλίων στην Ευρώπη: τις δυνατότητες συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την ανάγκη μεταρρύθμισης του υπερβολικά κατακερματισμένου ευρωπαϊκού πλαισίου για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας(...)»!

Το κόστος λειτουργίας της «Europeana» (2,5 εκατ. ευρώ ετησίως) καλύπτεται μέχρι και το 2011 κατά 80% από κοινοτικό πρόγραμμα. Τα κράτη - μέλη και τα «πολιτιστικά ιδρύματα» συνεισφέρουν το υπόλοιπο. Εως το 2013, η ΕΕ θα δίνει 9 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος «ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας». Για το «μετά» η ΕΕ έχει απαντήσει ήδη από το καλοκαίρι του 2008 όταν «πρότεινε» στα κράτη - μέλη να «συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα».

Η «Europeana» διπλασίασε το μέγεθός της στα 4,6 εκατομμύρια ψηφιακοποιημένα βιβλία, χάρτες, φωτογραφίες, αποσπάσματα ταινιών και εφημερίδες. Ωστόσο, η αρμόδια Επίτροπος «ανησυχεί» επειδή ο κόμβος διαθέτει «μόνο το 5% του συνόλου των ψηφιακοποιημένων βιβλίων στην ΕΕ». Σχεδόν το μισό των ψηφιακοποιημένων έργων της «Europeana» προέρχονται από μία μόνο χώρα (σ.σ. Γαλλία με 47%, ακολουθεί η Γερμανία με 15,4%, ενώ η Ελλάδα συμμετέχει με 1,6%). Μεταξύ των νέων αποκτημάτων περιλαμβάνονται: Μια συλλογή από 70 παλαίτυπα βιβλία (τυπωμένα με τις παλαιότερες τεχνικές εκτύπωσης) της βιβλιοθήκης της Καταλονίας, μια έκδοση του 1572 του εθνικού έπους της Πορτογαλίας, καθώς και κινηματογραφημένες σκηνές του 1913 του Βερολίνου, από την Ενωση Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Αρχείων.

Για «νομικούς λόγους», η «Europeana» δεν περιλαμβάνει εξαντλημένες εκδόσεις έργων (περίπου το 90% των βιβλίων των εθνικών βιβλιοθηκών της Ευρώπης), «ορφανά» έργα (που εκτιμώνται σε 10-20% των συλλογών με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας), «για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο συγγραφέας τους». Να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει αντικαταστήσει τον όρο «πνευματικό δικαίωμα» με τον όρο «πνευματική ιδιοκτησία». Διότι, ως γνωστόν, οι «ιδιοκτησίες» είναι εμπόρευμα...

ΑΓΟΡΑ ΑΙΓΩΝ - ΒΕΡΓΙΝΑ
Σημαντικά ευρήματα

Από τα πρόσφατα ευρήματα
Από τα πρόσφατα ευρήματα
Νέο εύρημα ιδιαίτερης σημασίας για την ιστορική ταυτότητα προηγούμενου σημαντικού ευρήματος του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας (Αγορά των Αιγών) έφερε στο φως η ομάδα αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Χρυσούλα Σαάτσογλου - Παλιαδέλη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΠΘ, στις 25 Αυγούστου, κοντά στο σημείο όπου είχε ανακαλυφθεί πέρσι σύνολο οστών και κτερισμάτων νεκρού, που οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι ανήκει στον έναν από τους δύο γιους του Αλέξανδρου, στον Ηρακλή της Βαρσίνης, εντοπίστηκαν ευρήματα που συμπληρώνουν τα δεδομένα. «Λίγα μέτρα πιο πέρα από τη θέση όπου είχε εντοπιστεί το πολύτιμο εκείνο σύνολο, και κάτω από την ίδια επίχωση, που γέμιζε το ίδιο όρυγμα, βρέθηκαν (δυστυχώς αρκετά ταλαιπωρημένα από το βαρύ χώμα που τα σκέπαζε) δύο μεγάλων διαστάσεων μετάλλινα αγγεία: μια μοναδική για το υλικό της ασημένια, όπως φαίνεται, λήκυθος (;) με πώμα και μια ασημένια, επίσης, υδρία, πολύ συγγενική, ως προς το σχήμα και την ποιότητά της με την εντυπωσιακή ασημένια υδρία από τον τάφο του Πρίγκηπα της Μεγάλης Τούμπας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Για το περσινό εύρημα, πιθανά του γιου του Αλέξανδρου, η επιστημονική ομάδα σημειώνει ότι έχει κατατεθεί στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας τον περασμένο Απρίλη στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Την ομάδα ανασκαφών αποτελούν η Δρ. Αθανασία Κυριάκου, η υποψ. διδ. Ελένη Μητσοπούλου, προπτυχιακοί φοιτητές, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Αν. Κακαμανούδης, Μαριάνθη Κοπέλλου, Μαριτίνα Σαλτέα - Καλογερά, Αλ. Τούρτας, οι συντηρητές Ελπίδα Ανδρέου, Π. Καματάκης, Βανέσσα Παπαγεωργίου.

Κλοπή έργων τέχνης

Το Μνημείο που φιλοτέχνησε ο Βασίλης Δωρόπουλος στην πλατεία Κλαυθμώνος
Το Μνημείο που φιλοτέχνησε ο Βασίλης Δωρόπουλος στην πλατεία Κλαυθμώνος
Περίπου πενήντα έργα του γλύπτη Βασίλη Δωρόπουλου κλάπηκαν από το σπίτι του, όπου βρίσκεται και το ατελιέ του, στο Θησείο. Πρόκειται για έργα από μπρούντζο, κυρίως μικρογλυπτά, που κλάπηκαν κατά την περίοδο απουσίας του εικαστικού καλλιτέχνη από την Ελλάδα. Η κλοπή διαπιστώθηκε από τους οικείους του και ερευνάται από την αστυνομία. Δημιουργός γνωστών έργων, ο Βασίλης Δωρόπουλος έχει φιλοτεχνήσει μεταξύ άλλων το Μνημείο Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, προς τιμήν του Μαραθωνοδρόμου και αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στον Κορυδαλλό και στην Καστοριά και το Μνημείο της Εθνικής Συμφιλίωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος. Επίσης, πολλά έργα του έχουν βραβευτεί και στηθεί σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και αλλού. Ο Βασίλης Δωρόπουλος συμμετείχε με έργο του στη μεγάλη έκθεση για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, τον περασμένο Νοέμβρη, στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι.

Συναυλία στο Κατράκειο

Με τη συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα, τη Δευτέρα (31/8), στις 9μμ, στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ του «Νίκαια - Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2009», που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Ιδρυτικό μέλος και βασικός συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής των «Πυξ Λαξ», ο Φ. Πλιάτσικας έχει αφήσει το στίγμα του σε μια ολόκληρη μουσική σκηνή τόσο με τους «Πυξ Λαξ» όσο και με την μέχρι τώρα προσωπική του πορεία η οποία μετράει ήδη δύο χρυσούς δίσκους και έναν πλατινένιο. Στη συναυλία του θα παρουσιάσει τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο του με τίτλο «Μπαλαρίνες επιτρέπονται», αγαπημένα κομμάτια από τον «Ομνια», αλλά και από την εποχή των «Πυξ Λαξ», προσφέροντας μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα και ρυθμό. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.

Ξεκινούν οι γιορτές στην Ξάνθη

Με τη μουσική παράσταση «Ανθρώπινη Φωνή» με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και την Φωτεινή Δάρρα, αντί της προγραμματισμένης συναυλίας του Μάριου Φραγκούλη με αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, ανοίγει, αύριο, η αυλαία για τις «Γιορτές Παλαιάς πόλης Ξάνθης». Προχτές, σε επιστολή τους ο Γ. Χατζιδάκις και ο Μ. Φραγκούλης, σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «μέσα στο πρόγραμμα των εορτών της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης συνυπάρχει το Μουσικό σύνολο "Μάνος Χατζιδάκις" με άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι θεωρείται ότι δεν μπορούνε να σταθούνε στο ίδιο πλαίσιο εκδηλώσεων με το Μουσικό Σύνολο και προσβάλλουν το έργο και τη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι».

Οι γιορτές συνεχίζονται, στη Σκηνή Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης (9 μμ, Πάρκο Δημοτικού Κολυμβητηρίου) Λαϊκό Πανηγύρι με την ορχήστρα του Γιώργου Μίγγου, ένας από τους πιο γνωστούς δεξιοτέχνες του κλαρίνου στην περιοχή της Ξάνθης. Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Μίγγος - κλαρίνο, τραγούδι, τουμπερλέκι. Γιάννης Μίγγος - κλαρίνο, τραγούδι, τουμπερλέκι. Σταύρος Ψαρρός - αρμόνιο, τραγούδι. Κώστας Χάϊντας - λαούτο, μπουζούκι.

Δευτέρα, 8.30 μμ, Πλατεία Μητροπόλεως: Συναυλία του Δημήτρη Κοντογιάννη, με τη συνεργασία της Δήμητρας Κωστάκη. Σκηνή Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης, 9 μμ: Μουσικοί και η Μουσική του Εβρου. Παίζουν οι μουσικοί: Σπύρος Στράτος - γκάιντα, καβάλι. Αλέξης Παρτινούδης - λύρα Θράκης. Βαγγέλης Κατσουλίδης - ούτι, τραγούδι. Αγγελος Στράτος - νταούλι. Στη σκηνή Νησάκι - Ποταμός Κόσυνθος, η Φιλοπρόοδη Ενωση Ξάνθης παρουσιάζει βραδιές μουσικής και ποίησης. Ρεσιτάλ Κιθάρας του Γεωργίου Ανδρεάδη. Αφιέρωμα Γιάννης Ρίτσος «Αρίοστος ο προσεκτικός». Μία εγκατάσταση με φώτα, ήχο, προβολές και performers, στο ποτάμι της παλιάς πόλης. Συμμετέχουν: Η Μουσική Σκηνή της ΦΕΞ, το θεατρικό εργαστήρι «Οδός ονείρων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ