Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΓΟΡΑ ΑΙΓΩΝ - ΒΕΡΓΙΝΑ
Σημαντικά ευρήματα

Από τα πρόσφατα ευρήματα
Από τα πρόσφατα ευρήματα
Νέο εύρημα ιδιαίτερης σημασίας για την ιστορική ταυτότητα προηγούμενου σημαντικού ευρήματος του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας (Αγορά των Αιγών) έφερε στο φως η ομάδα αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Χρυσούλα Σαάτσογλου - Παλιαδέλη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΠΘ, στις 25 Αυγούστου, κοντά στο σημείο όπου είχε ανακαλυφθεί πέρσι σύνολο οστών και κτερισμάτων νεκρού, που οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι ανήκει στον έναν από τους δύο γιους του Αλέξανδρου, στον Ηρακλή της Βαρσίνης, εντοπίστηκαν ευρήματα που συμπληρώνουν τα δεδομένα. «Λίγα μέτρα πιο πέρα από τη θέση όπου είχε εντοπιστεί το πολύτιμο εκείνο σύνολο, και κάτω από την ίδια επίχωση, που γέμιζε το ίδιο όρυγμα, βρέθηκαν (δυστυχώς αρκετά ταλαιπωρημένα από το βαρύ χώμα που τα σκέπαζε) δύο μεγάλων διαστάσεων μετάλλινα αγγεία: μια μοναδική για το υλικό της ασημένια, όπως φαίνεται, λήκυθος (;) με πώμα και μια ασημένια, επίσης, υδρία, πολύ συγγενική, ως προς το σχήμα και την ποιότητά της με την εντυπωσιακή ασημένια υδρία από τον τάφο του Πρίγκηπα της Μεγάλης Τούμπας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Για το περσινό εύρημα, πιθανά του γιου του Αλέξανδρου, η επιστημονική ομάδα σημειώνει ότι έχει κατατεθεί στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας τον περασμένο Απρίλη στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Την ομάδα ανασκαφών αποτελούν η Δρ. Αθανασία Κυριάκου, η υποψ. διδ. Ελένη Μητσοπούλου, προπτυχιακοί φοιτητές, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Αν. Κακαμανούδης, Μαριάνθη Κοπέλλου, Μαριτίνα Σαλτέα - Καλογερά, Αλ. Τούρτας, οι συντηρητές Ελπίδα Ανδρέου, Π. Καματάκης, Βανέσσα Παπαγεωργίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ