ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΚΟΦΙΝ
Δεδομένος ο αντιλαϊκός προσανατολισμός

Στην ΕΕ το αίτημα για παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής

Τα λαϊκά στρώματα θα σηκώσουν τα βάρη των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και η θέση αυτή δεν αλλάζει, ανεξάρτητα αν η Ελλάδα πάρει παράταση από τις Βρυξέλλες για μείωση του δημοσίου ελλείμματος έως το 2012 και ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα βρίσκεται στην εξουσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει παραπλανητική εικόνα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που έχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέλοντας να εμφανίζει ως ...μεγάλη επιτυχία την παράταση για δύο χρόνια με σκοπό τη διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η παραχώρηση παράτασης θεωρείται δεδομένη, καθώς, όπως αναφέρουν, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που τη ζητά, αλλά μια πλειάδα χωρών που αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα.

Το θέμα συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες, όπου και είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου με τον Κοινοτικό επίτροπο για θέματα οικονομικής πολιτικής Χ. Αλμούνια. Ο Ελληνας υπουργός ενημέρωσε τον Κοινοτικό επίτροπο για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία (πορεία του ΑΕΠ, ελλείμματα), οι οποίες και θα αποτυπωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 και στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης. Δεσμεύτηκε επίσης για την προώθηση νέου σκληρού πακέτου μέτρων στα δημοσιονομικά, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Ο Χ. Αλμούνια, σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος των εργασιών, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ανεργίας (δόθηκαν πρόσφατα στοιχεία της Γιουροστάτ), ενώ ζήτησε συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και στρατηγικές εξόδου από την κρίση, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων, ανεξάρτητα από το θέμα της παραχώρησης παράτασης, όχι μόνο δεν πρόκειται να κοπάσει, αλλά αντίθετα θα ενταθεί. Δείγμα γραφής έχει ήδη δοθεί με τα φοροεισπρακτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν μεσούσης της θερινής περιόδου, αλλά και τα σαρωτικά «διαρθρωτικά» μέτρα που ανακοινώθηκαν αμέσως μετά.

  • Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή είχε, ενόψει της ΔΕΘ, χτες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, ο οποίος και του παρουσίασε τις απόψεις του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΥΡΩ
Δυναμώνει η τοκογλυφία

Σε όφελος των τραπεζών η νομισματική πολιτική ΕΕ - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Λίπασμα στα κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου και άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας αποβαίνει η νομισματική πολιτική που εφαρμόζουν η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο πλαίσιο ανάσχεσης της καπιταλιστικής κρίσης. Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τους, η πτώση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο, έχουν μοναδικό στόχο την τόνωση της ροής κεφαλαίων στις χρηματαγορές και την άντληση φτηνού χρήματος από τους τραπεζίτες. Οι τραπεζίτες με τις πλάτες των κρατικών εγγυήσεων (κρατικά ομόλογα) έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλούν ρευστότητα στο «ιστορικά χαμηλό επίπεδο» (1%) και να τη διοχετεύουν στη συνέχεια με επαχθέστερους όρους στα μόνιμα θύματά τους, τα λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς ΕΒΕ. Αστρονομικά ποσά απομυζούν και από το υπέρογκο κρατικό χρέος. Οι τραπεζίτες έχοντας διασφαλισμένη - στη βάση των κρατικών εγγυήσεων - τη φτηνή πρόσβαση στη χρηματαγορά δανείζουν στη συνέχεια και τις ίδιες τις κυβερνήσεις με τοκογλυφικά επιτόκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στο μήνα Ιούλη του 2009:

  • Το μέσο επιτόκιο για τα νέα καταναλωτικά δάνεια φτάνει σε 14,44%, στο επίπεδο δηλαδή που κυμαινόταν το Δεκέμβρη του 2007, όταν το βασικό επιτόκιο βρισκόταν στο 4,25% και το οποίο σήμερα έχει πέσει - για τους τραπεζίτες - στο 1%! Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι στους τελευταίους μήνες εμφανίζει και ανοδική τάση (Μάης: 14,31%, Απρίλης: 14,32%, Ιούνης: 14,44%).
  • Στα νέα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου μέχρι 5 έτη (εκταμιεύσεις Ιούλη 2009) διαμορφώνεται σε 4,61% και είναι ψηλότερο (0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2007 (4,21%). Σήμερα δηλαδή κυμαίνεται 4,6 φορές πάνω από το βασικό επιτόκιο και αυτό παρά το γεγονός ότι για τα στεγαστικά δάνεια έχουν και «δεμένο το γάιδαρο» με πρόσθετες διασφαλίσεις (υποθήκες κ.ά.).
  • Για τα παλαιά δάνεια η όποια υποχώρηση κινείται με ρυθμούς χελώνας. Σε αυτό το πλαίσιο το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων (με διάρκεια πάνω από 5 χρόνια) διαμορφώνεται σε 4,47%.
  • Τα νέα επιχειρηματικά δάνεια (μέσο επιτόκιο τραπεζών) φτάνουν σε 5,87%, σχεδόν 6 φορές πάνω από το βασικό επιτόκιο.
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Συνέδριο επιβράβευσης του ξεκληρίσματος

Σε μια ακόμη πολυδάπανη φιέστα ύμνων στην ΕΕ και συγκάλυψης των πραγματικών ενόχων για τα δεινά των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων προσανατολίζεται το Πανελλαδικό Οργανο της λεγόμενης Ενωσης Νέων Αγροτών που διοργανώνει αυτές τις μέρες Συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία.

Το κόστος της διοργάνωσης φτάνει το υπέρογκο ποσό των 185.000 (!) ευρώ, από τα οποία τα 48.000 ευρώ θα δοθούν από την Νομαρχία Ηλείας, απόφαση την οποία καταψήφισε μόνο η ΝΑΣ διά του επικεφαλής της Γιώργου Καραπάνου.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας «τα προβλήματα είναι τα ίδια για όλους τους φτωχομεσαίους αγρότες είτε είναι 20 χρονών είτε 30 είτε πάνω από 40 χρονών. Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες νέοι ή παλιοί που έχουν εμπλακεί στα γρανάζια των ψευτοπρογραμμάτων της ΕΕ παλεύουν σήμερα να επιβιώσουν εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και των εξευτελιστικών τιμών. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, παλαιοί και νέοι, πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αγροτικά προβλήματα έχουν τις ίδιες επιπτώσεις σε όλους και για να λυθούν πρέπει αρχικά να καταδειχθούν οι υπεύθυνοι που δεν είναι άλλοι από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργάνωση της αντεπίθεσης με ισχυρό ΚΚΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Για τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον Χ. Αλμούνια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του επισημαίνει:

«Είτε συμφωνήσουν κυβέρνηση και ΕΚΟΦΙΝ να δοθεί διετής παράταση για περιορισμό του ελλείμματος κάτω του 3%, είτε όχι, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα για τους εργαζόμενους. Για το λαό δεν υπάρχει καμία παράταση. Η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις της έχουν αποφασίσει τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν τα δεκάδες δισ. που δόθηκαν αφειδώς στην πλουτοκρατία. Ηδη έχουν αποφασίσει νέα αντεργατικά μέτρα κατά των εργασιακών ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να χάνουν χρόνο. Τώρα πρέπει να οργανώσουν τον ταξικό τους αγώνα και την αντεπίθεσή τους με ισχυρό ΚΚΕ».

ΔΕΠΑ ΑΕ
Επιχειρηματικές κόντρες για την πίτα

Γερές κόντρες - καθώς και νέες συμμαχίες ανάμεσα σε μερίδες της πλουτοκρατίας - δρομολόγησε η απόφαση της κυβέρνησης για την παραπέρα εκχώρηση μετοχών της ΔΕΠΑ με την ταυτόχρονη απόσχιση της θυγατρικής εταιρίας ΔΕΣΦΑ που διαχειρίζεται τα δίκτυα και τις υποδομές αερίου.

Το παρόν στη «διαμάχη» για τη μοιρασιά της πίτας έδωσε χτες και η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία έχει «δικαίωμα πρώτης προτίμησης» στο 30% των μετοχών που θα εκχωρήσει το Δημόσιο. Για το σκοπό προσέλαβε για συμβούλους την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas, προκειμένου, όπως ανακοίνωσε, να ασκήσει το δικαίωμά της στην «απόκτηση ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ».

Το δικαίωμα προτίμησης (οψιόν) στο 30%, εφόσον δεν αξιοποιηθεί στην απόκτηση μεριδίων θα τιμολογηθεί από τους συμβούλους με το ενδεχόμενο να πουληθεί στη συνέχεια σε άλλους ενδιαφερόμενους «επενδυτές». Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ μετέχουν τα ΕΛΠΕ (συμφερόντων του ομίλου Λάτση) με 35% και το Δημόσιο με το υπόλοιπο 65%. Μετά τη απόσχιση και οι δυο δικαιούνται, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, να πάρουν ανάλογο μερίδιο και στο ΔΕΣΦΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ