ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Ο λαός στο δρόμο και ... διαβουλεύσεις

Ο πρόεδρος της Ονδούρας, που έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία της Βραζιλίας, δίνει συνέντευξη Τύπου
Ο πρόεδρος της Ονδούρας, που έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία της Βραζιλίας, δίνει συνέντευξη Τύπου
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Ακαρπες απέβησαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, οι πρώτες διερευνητικές επαφές του εκλεγμένου προέδρου της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, με αντιπροσωπεία των τεσσάρων υποψήφιων στις προεδρικές εκλογές της 29ης Νοέμβρη που έχει προκηρύξει η ομάδα πραξικοπηματιών του Ρομπέρτο Μιτσελέτι. Οπως φάνηκε, η πλευρά των στασιαστών παραμένει ανυποχώρητη στις απαιτήσεις έναντι του Σελάγια. Απ' την άλλη, ο τελευταίος κράτησε, σύμφωνα με δηλώσεις του στο τοπικό κανάλι 36, «σθεναρή στάση». Κάλεσε μάλιστα αργότερα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης «να συνεχίσουν την αντίσταση και τον αγώνα ώστε μαζί ενωμένοι λαός και πρόεδρος να πετύχουν την πτώση των πραξικοπηματιών».

Πράγματι, ώρες μετά, δυνάμεις του Ενωμένου Μετώπου πραγματοποίησαν (για 90ή και πλέον μέρα) συγκεντρώσεις υποστήριξης του εκλεγμένου προέδρου Σελάγια σε εργατικές συνοικίες της πρωτεύουσας της Ονδούρας. Στον αντίποδα αυτής της κινητοποίησης περίπου 3.000 μεγαλοδικηγόροι, εισοδηματίες και μεγαλοαστοί που στηρίζουν τη χούντα Μιτσελέτι διαδήλωσαν έξω απ' το κτίριο της βραζιλιάνικης πρεσβείας (όπου έχει καταφύγει απ' τη Δευτέρα ο πρόεδρος Σελάγια). Οι φιλοχουντικοί αποδοκίμασαν με συνθήματα κυρίως τη στάση της κυβέρνησης του Βραζιλιάνου προέδρου Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που χτες κατάφερε να συγκαλέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ έκτακτη συνεδρίαση για τις εξελίξεις στην Ονδούρα. Το ΣΑ καταδίκασε τις «πράξεις εκφοβισμού» της χούντας Μιτσελέτι στο κτίριο της βραζιλιάνικης πρεσβείας και ζήτησε «παύση των εχθροπραξιών».

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Μιτσελέτι όχι μόνον παρέτεινε και χτες την ανάπτυξη ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων γύρω απ' το κτίριο της πρεσβείας, αλλά και διέταξε τη ρίψη δακρυγόνων που σύμφωνα με παθόντες προκάλεσε δύσπνοια σε αρκετούς και σε άλλους αιμορραγία στη μύτη και στα αυτιά...

Τέλος, ο Κοσταρικανός πρόεδρος Οσκαρ Αρίας, που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για την εκτόνωση της κρίσης στην Ονδούρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μιτσελέτι ότι παρεμποδίζει την άφιξη των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS).

ΣΥΝΟΔΟΣ «G-20»
Για τη ... ρύθμιση της καπιταλιστικής αγοράς

ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Η «Ομάδα των 20» ισχυρότερων ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών και αναπτυσσόμενων κρατών του πλανήτη θα πρέπει να αναλάβει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο συντονισμό της διεθνούς οικονομικής πολιτικής, δηλαδή των μηχανισμών που υποτίθεται θα ρυθμίζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των καπιταλιστικών δυνάμεων. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν οι ηγέτες το «G-20» (Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Ν. Αφρική, Ν. Κορέα, Ρωσία, Σ. Αραβία, Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ενωση - ως σύνολο) κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Οπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) υπήρξε συμφωνία μεταξύ των ηγετών, ώστε η ομάδα να είναι «το βασικό φόρουμ για τη διεθνή οικονομική συνεργασία» και όχι το ως τώρα «G - 8».

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, το οποίο επικαλούνται τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ηγέτες των 20 καταλήγουν στον περιορισμό των μπόνους προς τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα και στη διατήρηση των προγραμμάτων κρατικής στήριξης για την ανάκαμψη της οικονομίας (προς όφελος φυσικά του κεφαλαίου). Παράλληλα, συμφωνούν να μεταβληθεί κατά 5% η ισχύς της ψήφου που διαθέτουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) οι αναπτυγμένες χώρες, ώστε να ωφεληθούν τα κράτη που υποεκπροσωπούνται στον οργανισμό και παράλληλα σημειώνουν τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχουν στην παγκόσμια ανάπτυξη η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

Πάντως, πάνω από 4.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή, στήνοντας σε κομβικά σημεία της πόλης ατσάλινα και τσιμεντένια οδοφράγματα για να «περιφρουρήσουν» το Πίτσμπουργκ από τους διαδηλωτές.

Ηδη, το βράδυ της Πέμπτης οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν περίπου 70 άτομα, ενώ πολλές είναι οι καταγγελίες για υπερβολική αντίδραση των αρχών καθώς χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και σειρήνες για να ...αντιμετωπιστούν οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της Συνόδου του «G - 20». Την Παρασκευή το βράδυ (πρωινές ώρες Ελλάδας) αναμένονταν και άλλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Πίτσμπουργκ.

ΚΚ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Καταγγέλλει επιθέσεις κατά στελεχών του

Στις 24 του Σεπτέμβρη το βράδυ στη Μόσχα έγινε επίθεση κατά του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) Ολέγκ Σμόλιν. Ο άγνωστος πλησίασε στο σταθμευμένο αμάξι, σε μια στιγμή που ο βουλευτής (που είναι τυφλός) περίμενε μόνος μέσα, έσπασε το τζάμι του αυτοκινήτου και φωνάζοντας «θα σε πυροβολήσω», άρπαξε από τα χέρια του Σμόλιν ένα χαρτοφύλακα με ντοκουμέντα.

Σχετικά με το συμβάν ο Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε πως η επίθεση κατά του Ο. Σμόλιν είναι ένα νέο γεγονός που επιβεβαιώνει το πέρασμα της διοικητικής πίεσης κατά των κομμουνιστών «στο στάδιο της πολιτικής ληστείας και της βίας. Σε συνθήκες κρίσης η εξουσία όλο και πιο ενεργά προσπαθεί να ασκήσει πίεση στους κομμουνιστές».

Στην πόλη Κουζμπάς επίσης έγινε επίθεση κατά της βουλευτού του ΚΚΡΟ Ν. Οστάνινα την ώρα της συνάντησής της με ψηφοφόρους. Στην αυτόνομη Δημοκρατία Μάρι - Ελ υπήρχαν στοιχεία δίωξης κατά του βουλευτή της τοπικής συνέλευσης κομμουνιστή Ι. Καζανκόφ, καθώς και στοιχεία πίεσης της αστυνομίας στο βουλευτή του ΚΚΡΟ Ν. Χαριτόνοφ, στον οποίο έθεσαν εμπόδια κατά τη διεξαγωγή της τοπικής προεκλογικής καμπάνιας. Στην περιοχή του Κρασνοντάρ έγιναν συλλήψεις στελεχών του ΚΚΡΟ και χρησιμοποιήθηκαν δικαστικά μέτρα πίεσης.

Οπως σημείωσε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, αυτά τα στοιχεία της αστυνομικής και διοικητικής αυθαιρεσίας δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απάντηση.


Ι.Π.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Νέα Μπριγάδα Αλληλεγγύης στην Κούβα

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP) διοργανώνουν για τους φίλους της Κούβας και της Επανάστασής της μπριγάδα αλληλεγγύης στην Κούβα από τις 25 Οκτώβρη μέχρι τις 8 Νοέμβρη 2009. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Ελληνοκουβανικού, 210.8214.916 (Δευτέρα - Πέμπτη 6-9 μ.μ.) και 6972694950.

Μαθήματα Ισπανικών για τους φίλους της Κούβας διοργανώνει και φέτος ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210.8214.916 (Δευτέρα - Πέμπτη 6-9 μ.μ.).

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Τάση ανόδου του «ΟΧΙ»

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Με αιχμή την οικονομία και την ανεργία εντείνονται οι πιέσεις στον ιρλανδικό λαό, ενόψει του δημοψηφίσματος στις 2 Οκτώβρη, για τη Νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη (Συνθήκη της Λισαβόνας), που αποτυπώνει τις βασικές αρχές του ευρωσυντάγματος, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση του «ΟΧΙ».

Οικονομικοί αναλυτές σπεύδουν να απειλήσουν ότι στην περίπτωση του δεύτερου ΟΧΙ, θα αυξηθεί το κόστος του κρατικού δανεισμού, θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος, θα αυξηθούν τα επιτόκια, θα αυξηθεί η ανεργία, αφού θα χαθούν θέσεις εργασίας, η κατάσταση θα «εξελιχθεί τραγικά» όπως δήλωσε ο κυβερνητικός σύμβουλος δρ. Αλαν Αχερν. Υπέρ του «ΝΑΙ» τάχθηκαν και επτά πρόεδροι των ιρλανδικών πανεπιστημίων, ισχυριζόμενοι ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας θα δώσει νέα ώθηση στην Παιδεία της χώρας και σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Η καμπάνια του ΝΑΙ επιχειρεί να το παρουσιάσει ως τη μόνη πολιτική επιλογή, «διαβεβαιώνοντας» ότι δε θα επηρεάσει τα κέντρα αποφάσεων και την κυριαρχία της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις, από την άλλη πλευρά, δίνουν τα δικά τους συμπεράσματα, με το ΟΧΙ να δείχνει να ενισχύεται από τη μετατόπιση των αναποφάσιστων, τις τελευταίες μέρες, φτάνοντας το 33%, έναντι του 48% του ΝΑΙ. Οι αναποφάσιστοι που εξακολουθεί η ψήφος τους να κρίνει το αποτέλεσμα κυμαίνονται πλέον στο 19%.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανοιχτό το αποτέλεσμα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Νέα δημοσκόπηση που διεξήχθη τις προηγούμενες μέρες δείχνει πως η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δε συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο νέο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο που θα προκύψει μετά τις αυριανές εκλογές. Εξάλλου, κανένα κόμμα δεν έχει λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία από το 1957 που την έλαβε ο συντηρητικός καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ. Σήμερα δύο είναι οι υποψήφιοι για την καγκελαρία, η Αγκελα Μέρκελ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ινστιτούτο «Forsa», οι Χριστιανοδημοκράτες θα συγκεντρώσουν το 33% των ψήφων (κατά 2% λιγότερες από την προηγούμενη δημοσκόπηση), οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» αυξάνουν το ποσοστό τους στο 14% και οι Σοσιαλδημοκράτες θα φτάσουν το 25%. Οι Πράσινοι φαίνεται να λαμβάνουν ένα 10% των ψήφων και η «Αριστερά» (Die Linke) το 12%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ