ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε «σταυροδρόμι» η Σύνοδος Κορυφής του Πόρτο

Η «ατζέντα» της Συνόδου και οι συσχετισμοί για τα σημαντικά θέματα της Διακυβερνητικής, της φορολογίας, του «ευρωστρατού»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑ ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα (19/20 Ιούνη) θα αποτελέσει σημείο καμπής στην πορεία εφαρμογής στρατηγικών σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σχετικά με τα γεω-στρατηγικά, στρατιωτικά, φορολογικά, πολιτικά και ταξικά - εργατικά συμφέροντα των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων».

Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπ. Κλίντον πρόλαβε και «άνοιξε» σύμφωνα με τις αμερικανικές προδιαγραφές το ζήτημα ασφάλεια και άμυνα στην Ευρώπη - όχι, «της» Ευρώπης - διογκώνοντας τις ενδοευρωπαϊκές αντιθέσεις και εγκαλώντας τη Μόσχα σε πιέσεις εξ Ανατολών.

Στη Φέιρα η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ θα παρουσιάσει και την πρώτη επίσημη «έκθεση» σχετικά με την εξέλιξη της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, υπό τον ψευδώνυμο τίτλο «μετεξέλιξη της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ)», και τη δημιουργία της «Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ασφάλεια και την Αμυνα» (ΚΕΠΑΑ).

Στο οικονομικό πεδίο, ο «συντονισμός» στα φορολογικά θα αποτελέσει το επίμαχο θέμα, αφού χωρίς φόρους δεν υπάρχει πόλεμος, εξουσία και ταξική κυριαρχία.

Βασικό θέμα στη Φέιρα θα 'ναι η πορεία της πολιτικής αναθεώρησης της ΕΕ («Διακυβερνητική Διάσκεψη»), η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβρη του 2000. Το θεσπισμένο δικαίωμα των ισχυρών της ΕΕ να προβαίνουν σε ξεχωριστές «δράσεις» με «ευέλικτη ενισχυμένη συνεργασία», εξορίζοντας τους μικρούς, θα κυριαρχήσει και ήδη μια σειρά κρατών - μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν προκαταβολικά αποδεχτεί την «ολιγαρχική» επιταγή. Παράλληλα, θα αποφασιστεί και όλο το λεγόμενο «πακέτο υπολοίπων του Αμστερνταμ», δηλαδή οι προκαθορισμένες εντολές της προηγούμενης ΔΔ (Ιούνης 1997) για κατάργηση του δικαιώματος βέτο στην όλη διαδικασία λήψης των αποφάσεων εντός της ΕΕ, «ολιγαρχική» κατανομή των ψήφων στο Συμβούλιο και αλλαγή στη δομή και λειτουργία της Κομισιόν.

Η επιβολή της αρχής της «πολιτικής ευελιξίας» και ο νέος τρόπος λήψης των αποφάσεων θα εξουδετερώσουν και τυπικά τη σημασία των μικρών κρατών - μελών στα βασικά κοινοτικά «όργανα», επιβάλλοντας ένα καθεστώς αυξημένων υποχρεώσεων και μειωμένων δικαιωμάτων.

Οσον αφορά την ταξική κυριαρχία, στη Φέιρα θα «επιταχυνθεί» η διαδικασία που ξεκίνησε με τις αποφάσεις της Λισαβόνας (Μάρτης 2000) για «ευέλικτη» εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας και ριζική ανατροπή του «ευρωπαϊκού μοντέλου κοινωνικής προστασίας», με αμερικανοποίηση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών καθεστώτων.

«Ασφάλεια» της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι (Δεκέμβρης 1999) στα πλαίσια των εντολών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον (Απρίλης 1999) αποφάσισε ότι «η ΕΕ πρέπει να 'χει αυτόνομη ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις και, όπου δεν ενέχεται το ΝΑΤΟ ως σύνολο, να δρομολογεί και στη συνέχεια να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της ΕΕ προκειμένου να ανταποκρίνεται σε διεθνείς κρίσεις υποστηρίζοντας την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική (ΚΕΠΠΑ)» και είναι η «μετεξέλιξη» της ΚΕΠΠΑ με «ενσωμάτωση» της ΔΕΕ στην ΕΕ «για την ανάπτυξη στρατιωτικής και μη στρατιωτικής διαχείρισης των κρίσεων».

Από το Μάρτη του 2000 έχουν αρχίσει να λειτουργούν όλα τα «μεταβατικά όργανα» και «μέχρι το 2003» πρέπει να έχει δημιουργηθεί η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, που θα αναλαμβάνει «στρατιωτικές και μη» επιχειρήσεις επέμβασης ή σωφρονισμού. Απόλυτος άρχων της ΚΕΠΠΑ διορίστηκε ο στρατοκράτης Χ. Σολάνα, πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Εκκρεμότητες

Εκκρεμές ζήτημα παραμένει η πρόθεση των ΗΠΑ για ένα νέο «πόλεμο των άστρων» που επιβεβαιώνει την αμερικανική ηγεμονία στα πυρηνικά και τους εξοπλισμούς, αποκαλύπτοντας τη μισθοφορική, «βρώμικη» λειτουργία της ΚΕΠΠΑ που θα δρα υπό αμερικανική εποπτεία. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζ. Σιράκ δήλωσε ήδη ότι «η αναθεώρηση της συμφωνίας του 1972 για τους βαλλιστικούς πυραύλους από τις ΗΠΑ απειλεί σε νέα κούρσα των εξοπλισμών» και ο Γερμανός καγκελάριος Γκ. Σρέντερ ότι «ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά μπορούμε να αρχίσουμε μια νέα εξοπλιστική κούρσα».

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το ζήτημα που προκύπτει απ' το γεγονός ότι στην ΚΕΠΠΑ δε συμμετέχουν πέντε κράτη - μέλη της ΕΕ, πρώην «ουδέτερα», ενώ εμπλέκονται άλλα πέντε κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Βασικό πρόβλημα εγείρει η Τουρκία, η οποία στη σημερινή ΝΑΤΟική σύνοδο υπουργών Αμυνας θα θέσει εκ νέου το ζήτημα πλήρους συμμετοχής στις αποφάσεις και τις μελλοντικές δράσεις της ΚΕΠΑΑ, απλά και μόνο ως «ιστορικό» μέλος του ΝΑΤΟ.

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Επεσαν οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο

Η πορεία των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο μπορεί να μας δώσει στοιχεία για δύο μεγέθη. Πρώτα για την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, μιας και αυτοί αποτελούν το βασικό όγκο των πελατών του λιανικού εμπορίου. Το δεύτερο μέγεθος αφορά στην κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες και είναι οι περισσότερες σ' αυτό τον κλάδο. Επίσης, από την πορεία των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο θα μπορούσαμε να έχουμε μια εικόνα και για τις επιπτώσεις στη βιομηχανική παραγωγή.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο παρουσιάζουν μείωση το μήνα Μάρτη τόσο σε σχέση με το Μάρτη του 1999 (-0,7%), όσο και σε σχέση με τον Φλεβάρη του 2000 (-0,3%).

Τα στοιχεία αυτά μαζί με τα στοιχεία για τα εισοδήματα των εργαζομένων αποδεικνύουν ότι συνεχίζεται η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Οσον αφορά στην κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν είναι μόνο η μείωση των πωλήσεων, είναι και τα στοιχεία του τζίρου που εξηγούν την οικονομική ασφυξία αυτού του κλάδου και το μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων.

Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη μείωση των πωλήσεων στη Γερμανία κατά 6% σε σχέση με το Μάρτη του 1999. Πτώση παρουσιάζουν οι πωλήσεις και στην Ελλάδα (στοιχεία Φεβρουαρίου) κατά 1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μεγάλη πτώση στις πωλήσεις σημειώθηκε στους κλάδους της υφαντουργίας, της ένδυσης και της υπόδησης (κατά 5,1%).

ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ
«Θρίαμβος» και πραγματικότητα

Ηρθε λοιπόν η πολυπόθητη για την κυβέρνηση (και όχι μόνο) ώρα της ένταξης στην ΟΝΕ. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομίας την περασμένη Δευτέρα μένει μόνο η τυπική επικύρωση της ένταξης στη Σύνοδο των «δεκαπέντε» στη Φειρά της Πορτογαλίας στις 19 και 20 Ιούνη. Ετσι, μια πορεία που άρχισε το 1992, με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τελειώνει με την επιτυχία του «εθνικού στόχου», όπως τον βάφτισε ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση δεν κρύβει την πρόθεσή της να πανηγυρίσει για το γεγονός, προβάλλοντας την «επιτυχία» της ως είσοδο της χώρας στο «κλαμπ των ισχυρών».

Ασφαλώς η κυβέρνηση, αλλά και οι άλλοι θιασώτες της ΟΝΕ δε θέλουν να θυμούνται τέτοιες στιγμές το τι στοίχισε στους Ελληνες εργαζόμενους, στους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία αυτή η πορεία. Τι στοίχισε σ' ολόκληρη τη χώρα η πολιτική της «σύγκλισης» και των κριτηρίων της ΟΝΕ.

Και αν ακόμη στα λόγια ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τις «θυσίες» των μισθωτών και των λαϊκών στρωμάτων, είναι έτοιμος να υποσχεθεί ότι αυτές οι «θυσίες» έκαναν την Ελλάδα «ισχυρή» και «υπολογίσιμη». Δε θα μπει, όμως, στον κόπο να εξηγήσει τι σημαίνει «ισχυρή Ελλάδα», με μια ανεργία που καλπάζει, με την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων να μειώνεται συνεχώς, με το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, τα χιλιάδες λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την εξαθλίωση μεγάλου τμήματος των συνταξιούχων, με την ελληνική περιφέρεια φτωχό συγγενή της ΕΕ.

Βεβαίως, λίγες μέρες πριν ο ίδιος μιλούσε για την «ισχυρή Ελλάδα» στους Ελληνες βιομήχανους, τους μόνους που μπορούν να συμμεριστούν τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. «Ισχυρή Ελλάδα» γι' αυτούς είναι τα παραφουσκωμένα τους χρηματοκιβώτια.

Ομως, και πάλι η κυβερνητική προπαγάνδα συσκοτίζει συστηματικά τη μοναδική αλήθεια. Οτι δηλαδή τώρα αρχίζουν τα χειρότερα. Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά την ένταξη στην ΟΝΕ προσδιορίζουν και το τι θα πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι για την επόμενη τουλάχιστον διετία.

«Σφιχτή» μισθολογική πολιτική, αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού, αύξηση της φορολογίας, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ισοπέδωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μαζική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Αυτό θα είναι το κόστος που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα, για να σφραγίζει η κυβέρνηση την άδεια παραμονής στην ΟΝΕ και στη «ζώνη του ΕΥΡΩ».


Δ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ