ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Ανάλγητη η πολιτική της ΔΕΗ απέναντι στους κατοίκους της περιοχής

Ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ

Την πολύχρονη ανάλγητη πολιτική της ΔΕΗ απέναντι στους κατοίκους της Κοζάνης και ειδικότερα των χωριών που πλήττονται άμεσα από τις δράσεις της επιχείρησης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, με αφορμή την αδιάλλακτη στάση της ΔΕΗ απέναντι στους κατοίκους της Μαυροπηγής, που απαιτούν συνολική μετεγκατάσταση και θέσεις εργασίας, εφόσον τα χωράφια τους που βρίσκονται δίπλα στα σπίτια τους, θα γίνουν ορυχεία.

«Η ΔΕΗ, εδώ και δεκαετίες στο νομό Κοζάνης συμπεριφέρεται με περιφρόνηση, αναλγησία και αυταρχισμό απέναντι στους κατοίκους, ιδιαίτερα των πληττόμενων χωριών, αλλά και γενικότερα στο νομό. Με σκοπό τη ληστρική εκμετάλλευση της περιοχής», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και σημειώνει:

«Αυτή η συμπεριφορά εκφράζεται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την καταπάτηση περιουσιών, τη διάλυση οικισμών, την αύξηση της ανεργίας.

Αυτό το πρόσωπο, η ΔΕΗ το έδειξε και στο παρελθόν, αφού η μετεγκατάσταση των οικισμών Χαραυγής και Καρδιάς ήταν αποτέλεσμα σκληρού αγώνα και συγκρούσεων των κατοίκων, με τη ΔΕΗ και το κράτος.

Την περίοδο αυτή η συμπεριφορά της ΔΕΗ προς τους κατοίκους των οικισμών Κλείτους, Κομάνου, Μαυροπηγής, Προαστίου θυμίζει τη σχέση των αποικιοκρατών με τους αυτόχθονες κατοίκους των περιοχών που κατακτούσαν.

Η μετεγκατάσταση του Κομάνου και του Κλείτους κωλυσιεργεί σκόπιμα πάνω από 10 χρόνια. Την ίδια τύχη φοβούνται ότι θα έχουν και οι κάτοικοι της Μαυροπηγής. Οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους οικισμούς έχουν γίνει αφόρητες με την κάθε είδους ρύπανση.

Τους παίρνουν τα κτήματα με τη διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων με εξευτελιστικές τιμές, οδηγώντας τους στην αναγκαστική ανεργία. Με αποτέλεσμα, οι οικισμοί να οδηγούνται στη διάλυση και οι πληττόμενοι, μεμονωμένα να προσπαθούν να δώσουν «λύση» στα προβλήματά τους, ιδιαίτερα σ' αυτό της μετεγκατάστασής τους. Η ΔΕΗ «ανταποκρίνεται» στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πληττόμενους και στο περιβάλλον, με το μικρότερο δυνατό κόστος, ενώ στους μεγαλοεργολάβους και στις πολυεθνικές προσφέρει «γη και ύδωρ», για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ εκτιμά ότι τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι πληττόμενοι και γενικότερα ο Νομός από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, θα οξυνθούν, ιδιαίτερα εάν περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Είναι αποκλειστική η ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σήμερα, και της ΝΔ προηγούμενα, γιατί δεν έδωσαν λύση στα προβλήματα, αλλά ευθύνη έχουν και τα άλλα κόμματα που δέχονται την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη λειτουργία της με τα λεγόμενα «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Ευθύνες έχει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γιατί ποτέ, στην πράξη, δεν υποστήριξε τον αγώνα των πληττόμενων, παρά μόνο με λόγια και υποσχέσεις.

Η λύση βρίσκεται στους κοινούς αγώνες, σ' ένα κοινό Μέτωπο εργαζομένων της ΔΕΗ και πληττόμενων, αλλά και ολόκληρου του λαού του νομού, για τη λύση των προβλημάτων, για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, στην υπηρεσία του λαού και του τόπου και όχι του μεγάλου κεφαλαίου».

Διεθνείς διασκέψεις του φιλειρηνικού κινήματος

Σημαντικές διεθνείς δραστηριότητες του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος πραγματοποιούνται το τριήμερο 9-11 Ιούνη σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, με τη συμμετοχή και Ελλήνων αντιπροσώπων. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που λαμβάνουν χώρα αυτές οι εκδηλώσεις συμπίπτει με την τυπική λήξη πριν από ένα χρόνο του πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και την υπογραφή του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα τη «διαδικασία ειρήνευσης στην Κολομβία», που πραγματοποιείται στις 10 και 11 Ιουνίου στη Μαδρίτη, θα παρευρεθεί και θα εκπροσωπήσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, Θ. Παφίλης. Τη διάσκεψη διοργανώνει η Οργάνωση για την Ειρήνη και Αλληλεγγύη των λαών της Ασίας, Αφρικής, Λατινικής Αμερικής (OSPAAAL), σε συνεργασία με Δήμους και Πανεπιστήμια της Μαδρίτης και θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι μαζικών οργανώσεων, βουλευτές, πολιτικοί, δικαστές, δημοσιογράφοι κ. ά.

Επίσης στη Νέα Υόρκη, στις 9 και 10 Ιουνίου οργανώνεται Διεθνές Δικαστήριο κατά των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ - που συμμετέχει στη Γραμματεία του ΠΣΕ - θα παρευρεθεί ο αντιπρόεδρος Στρατής Κουνιάς.

Τέλος στο Λονδίνο, η Βαλκανική Επιτροπή για την Ειρήνη διοργανώνει συνάντηση με θέμα: «ΝΑΤΟ - Νέα Τάξη Πραγμάτων, ένας χρόνος μετά τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας». Την ΕΕΔΥΕ θα εκπροσωπήσει το μέλος της Γραμματείας της Αντώνης Αντανασιώτης.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Σε θυμόμαστε πρωτομάχε της Ειρήνης

Τα παλικάρια, αγόρια και κορίτσια με τους πυρσούς στα χέρια, ανηφόρισαν το τελευταίο διάστημα της μαραθώνιας διαδρομής προς την Αναπαύσεως. Κάθιδρα σώματα, κοντές ανάσες, φλογισμένα μάτια, χτύποι καρδιάς, δευτερόλεπτο το δευτερόλεπτο.

Ψυχές περήφανες στα βήματα εκείνου που έμεινε στην ιστορία, μαζί με τους χιλιάδες άλλους, που χάθηκαν στους αγώνες κατά της βίας, της βαρβαρότητας, για την υπεράσπιση της Ειρήνης και της ζωής. Στα βήματα του γενναίου, του επιστήμονα, του αθλητή, του αγωνιστή, στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη που θέλησαν, με το άγριο μακέλεμά του που οργάνωσε κράτος και παρακράτος να του κλείσουν την ολύμπια φωνή της αντίστασης στον ξεπεσμό. Του Γρηγόρη, που σκότωσαν το σώμα, αλλά έμεινε, μαζί με τόσους άλλους ωραίους νεκρούς, διαχρονικό σύμβολο συνέχειας. Τον «αντρειωμένο δεν τον κλαιν», καθώς πέρα από το φθαρτό σώμα, μένει το έργο και η θυσία της προσφοράς του, ως παρακαταθήκη, παρότρυνση και διδαχή.

Σε θυμόμαστε πρωτομάχε της Ειρήνης, και πρωτομαραθωνοδρόμε, τότε που άνοιξες τα μπράτσα σου και γέμισε η αγκαλιά σου πουλιά, τραγούδια και λουλούδια, τότε που άνοιγες δρόμους, μέσα από εκατοντάδες οπλισμένους πραιτοριανούς του μίσους.

Βάδιζες ορθόκορμος, μαζί με τους «τρεις συντρόφους σου, που ξέφυγαν από τα μπλόκα και ήταν σα να βάδιζε μαζί ολόκληρη η Ελλάδα, έτσι όπως τραγουδάει στους στίχους της η Μαρούλα Ρώτα: «Βάδιζε, βάδιζε, ειρηνοδρομία. Ανοιγε δρόμους όπου φράγματα μίσους και Γέφυρα στήνε όπου χάσμα διχόνοιας! Πέρνα και βάδιζε, θεά καινούρια /στ' ανθρωποπάζαρα όπου σφαχτάρια της γης τα νιάτα,/ τα εμπορεύονται μ' όπλα πυρήνες κι αίμα ποτάμια,/ανθρωποφάγοι που θησαυρίζουν».

Δάκρυσε ο γέροντας, παρακολουθώντας. Δάκρυσε βλέποντας τα δυο παιδιά του Λαμπράκη τα ψηλόκορμα κυπαρίσσια, τον Γιώργο και τον Γρηγόρη να συνεχίζουν, μαζί με τα πλήθη και της φετινής μαραθώνιας πορείας, στα βήματα του χτες, στις ανάγκες του σήμερα, στην αντιμετώπιση του ζοφερού μέλλοντος της ΕΥΡΩ-ΗΠΑ θηριωδίας.

- Δεν τον ξεχάσατε λοιπόν, δεν τον ξεχνάμε, ψιθύρισε ο παππούς και πήρε ν' ανηφορίζει κουτσαίνοντας, μαζί με τους λαμπαδηδρόμους, με το στραβοράβδι παραμάσχαλα κι ένα κλωνάρι μοσχολούλουδο στο χέρι.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια

Την άσκηση «DYNAMIC MIX» και τον «πολεμοκάπηλο χαρακτήρα της» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Εξωραϊστικός- Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας Νίκαιας. Με την άσκηση αυτή, όπως τονίζεται, «μπαίνει σε εφαρμογή η αλλαγή του καθεστώτος της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Αφαιρείται από την Ελλάδα η αρμοδιότητα ελέγχου πτήσεων στο Αιγαίο και παραχωρείται στο ΝΑΤΟ η άμυνα της χώρας».

Ο Σύλλογος εκφράζει την αντίθεσή του στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ και δηλώνει πως θα αντιδράσει και θα παλέψει, από κοινού με κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του και του τόπου, για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και για ειρήνη και φιλία μεταξύ των λαών.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Εκθεση φωτογραφίας ντοκουμέντων από το «βρώμικο πόλεμο»

Εκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων από τον πρόσφατο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, θα «φιλοξενηθεί» για μία βδομάδα από τις 10-16 του Ιουνίου στο Αλσος Περιστερίου. Την έκθεση φωτογραφίας, διοργανώνουν από κοινού η επιτροπή ειρήνης Περιστερίου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 18.00 - 22.00.

Οπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές στην ανακοίνωσή τους: «Η λαϊκή αντίσταση, ο φιλειρηνικός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, ο συντονισμός των κοινωνικών και φιλειρηνικών οργανώσεων σ' ένα ενιαίο μέτωπο, είναι ο υποχρεωτικός και μοναδικός δρόμος που μπορεί σήμερα να περιορίσει την ανεξέλεγκτη δράση εκείνων που ονειρεύονται την παγκόσμια κυριαρχία, να ανατρέψει αύριο την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

Η ανασυγκρότηση του Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, οι μεγάλες κινητοποιήσεις που απλώθηκαν σ' όλο τον κόσμο, οι μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες που ξεσπούν, δίνουν το αισιόδοξο μήνυμα πως η αντεπίθεση των λαών ωριμάζει.

Απ' αυτή τη φιλειρηνική εκδήλωση, καταλήγουν οι διοργανωτές στο κείμενό τους, στέλνουμε μήνυμα αντίστασης στο λαό και τη νεολαία. Μήνυμα αγώνα, κατά της απανθρωπιάς και της βαρβαρότητας της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης.

Αντιπολεμική συγκέντρωση στη Λήμνο

Την Κυριακή, 11 Ιούνη, στις 9.00 το βράδυ, στο λιμάνι της Μύρινας

ΑντιΝΑΤΟική συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο, την Κυριακή 11 Ιουνίου, στις 9.00 μ.μ,, διοργανώνουν το παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και η Επιτροπή Ειρήνης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους διοργανωτές οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι του Μούδρου στις 7.30 μμ, με αυτοκινητοπομπή, θα καταλήξουν στη Μύρινα, όπου θα γίνουν ομιλίες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων και συναυλία.

Οι διοργανωτές, με τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πραγματοποίηση της άσκησης «DYNAMIC MIX 2000» στη χώρα μας. Διαδηλώνουν εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, που στόχο έχει την επιβολή των συμφερόντων των πολυεθνικών στην περιοχή των Βαλκανίων. Παράλληλα, όμως διαδηλώνουν τη θέλησή τους για ειρηνική συνύπαρξη των λαών των Βαλκανίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ