ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
Σελ. /64
Ελεύθερα κέρδη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Φωτιά και λάβρα έχουν γίνει οι τιμές των βενζινών, που τις τελευταίες έξι βδομάδες έχουν αυξηθεί συνολικά πάνω από τριάντα δραχμές το λίτρο, τριάντα τρεις για την ακρίβεια, μαζί με τη σημερινή.

Τη μια ακριβαίνει το δολάριο, την άλλη ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές, το αποτέλεσμα για τους γιωταχήδες είναι το εξής ένα: να πληρώνουν τη βενζίνη για το αυτοκίνητό τους... χρυσή.

Οσο για την κυβέρνηση, αυτή απλώς νίπτει τας χείρας της, γιατί, λέει, είναι εξωτερικοί οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές των καυσίμων. Ξεχνάει πάντα, βέβαια, τα «απελευθερωμένα», τεράστια και συνεχώς διογκούμενα κέρδη των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και των διυλιστηρίων...

Αριστη η συνεργασία...

O Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι φέρει «βαριά πολιτική ευθύνη», γιατί ως υπουργός Μεταφορών δεν έβαλε λουκέτο στην «Ολυμπιακή»! Αυτά τις προάλλες. Προχτές που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα κλεισίματος της «Ολυμπιακής». Το σημαντικό, όμως, δεν είναι αυτό. Το σημαντικό είναι ότι αμέσως μετά ο κ. Ρέππας άρχισε να εκθειάζει - για ένα τέταρτο της ώρας περίπου - το επίπεδο της συνεργασίας του πρωθυπουργού με τον υπουργό του, τον κ. Πάγκαλο. Ο νοών νοείτω...

Πρόσχημα έντασης

Βήμα το βήμα καλλιεργούν και δυναμώνουν το κλίμα τεχνητής έντασης και διχασμού του λαού κυβέρνηση και Εκκλησία τον τελευταίο καιρό. Σα να το κάνουν επίτηδες (ή, μήπως, το κάνουν;). Κι όλ' αυτά, γιατί; Για το τριτεύον και επουσιώδες θέμα της αναγραφής ή όχι του θρησκεύματος στις ταυτότητες; Οχι, βέβαια. Το θέμα αυτό αποτέλεσε την αφορμή και μόνο. Αλλωστε, το γεγονός αυτό, το παραδέχονται, εμμέσως πλην σαφώς, και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της διαμάχης. Θέμα αρχής πρόβαλε η κυβέρνηση, για να μη δεχτεί συνάντηση πρωθυπουργού και αντιπροσωπείας της Ιεράς Συνόδου, ενώ ταυτόχρονα διοχέτευε προς τα ΜΜΕ ότι «δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα ιδιότυπο καθεστώς συγκυβέρνησης», κατηγορώντας, έτσι, την ηγεσία της Εκκλησίας ότι διεκδικεί έναν τέτοιο ρόλο. Η μη αναγραφή του θρησκεύματος αποτελεί την απαρχή και μόνο, ισχυρίζεται η ηγεσία της Εκκλησίας και θεωρεί πως τα επόμενα βήματα - μέχρι και ο πλήρης αποχωρισμός Εκκλησίας από το κράτος - είναι προ των πυλών. Ισχυρισμός, ο οποίος δε διαψεύδεται με σαφήνεια από την κυβέρνηση, παρ' ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση, να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα.

Γιατί, λοιπόν, προωθούν και καλλιεργούν την ένταση και τον αποπροσανατολισμό; Ποια άλλα σχέδια και επιδιώξεις κρύβουν και οι μεν και οι δε;

Αποκαλυπτικά ερωτήματα

Κι επειδή, κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν ότι βλέπουμε συνωμοσίες και μάγισσες, τους καλούμε να σκεφθούν και να απαντήσουν τα παρακάτω ερωτήματα:

Πρώτον: Για ποιο λόγο προέκυψε ξαφνικά θέμα αναγραφής ή μη του θρησκεύματος; Δε θα λυνόταν το ζήτημα αυτό, έτσι ή αλλιώς, με το νέου τύπου κοινοτικό δελτίο αναγνώρισης (με τον απαραίτητο και για το φακέλωμα ηλεκτρονικό κωδικό), που προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν και θα κυκλοφορήσει σε 2-3 χρόνια; Και μη μας πουν πως υπάρχει ο νόμος περί «προστασίας των προσωπικών δεδομένων», που έπρεπε άμεσα να εφαρμοστεί, γιατί υπάρχουν νόμοι και νόμοι, που δεν έχουν ακόμη βρει εφαρμογή στην πράξη, ακόμη κι αυτοί για την εκκλησιαστική περιουσία, του 1987 και 1988.

Δεύτερον: Γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά χειρισμούς, που «έσπρωχναν» στην ένταση; Και μιλάμε, για σειρά ενεργειών, από τη διαβεβαίωση διαλόγου, που έδωσε ο υπουργός Παιδείας στον κ. Χριστόδουλο και ακυρώθηκε στην πράξη λίγες μέρες μετά από τον Κ. Σημίτη, μέχρι την προχτεσινή, πρωθυπουργική άρνηση της γνωστής συνάντησης.

Τρίτον: Γιατί η ηγεσία της εκκλησίας «άρπαξε» το θέμα της αναγραφής και προχώρησε κι αυτή - μία σου μία μου, με την κυβέρνηση - στη δημιουργία κλίματος όξυνσης και έντασης; Μήπως δεν ξέρει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση (δυστυχώς!) να προχωρήσει σε μέτρα αποχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος; Μήπως δε βλέπει ότι είναι επουσιώδες και αμελητέο το θέμα της αναγραφής; `Η, μήπως, διαφωνεί με το ενιαίου τύπου δελτίο αναγνώρισης, που θα κυκλοφορήσει η ΕΕ;

Το θέμα της διαμάχης κυβέρνησης και Εκκλησίας βρισκόταν σε όλα τα πρωτοσέλιδα των χτεσινών εφημερίδων. Κι, αν αφαιρέσουμε το «Ρ», το σύνολο σχεδόν των άλλων παίρνουν το μέρος του ενός ή του άλλου.

Να υποθέσουμε πως κανένας συνάδελφος δε βλέπει πόσο πλαστή και τεχνητή είναι η καλλιεργούμενη ένταση; Να υποθέσουμε πως κανένας δεν μπορεί να δει την εξόφθαλμη υποκρισία και της μιας και της άλλης πλευράς;

Λίγο δύσκολο μάς είναι...

Ξεπούλημα...

ΩΡΑΙΟΤΑΤΟΚΑΛΟΚΑΙΡΙ θα περάσουμε φέτος, με τον Παπαντωνίου σε ...φούριες! Εξήγγειλε πρόγραμμα ξεπουλήματος ο άνθρωπος και πρέπει να το τηρήσει απαρέγκλιτα, όπως και κάθε τι που έχει σχέση με την ΟΝΕ, βέβαια.

Κατ' αρχήν, λοιπόν, η ΕΑΒ και η ΕΛΒΟ πάνε για μετοχοποίηση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ύστερα η ΚΟΣΜΟΤΕ, μετά ο ΟΠΑΠ, στη συνέχεια το λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, η Αγροτική Τράπεζα και έπεται η ΔΕΗ!

Εν ολίγοις, φανταστείτε κάτι σε ...χορό του Ζαλλόγου για όλες τις επιχειρήσεις του δημοσίου, που απλά ο Γιάννος κανόνισε ...ποιος τον σέρνει. Μια φορά, όλες στον γκρεμό θα καταλήξουνε.

Φανταστείτε, φυσικά, και το ανάλογο σκηνικό, με τη Νέα Δημοκρατία να συμφωνεί σε κάθε μετοχοποίηση και, ταυτόχρονα, να εξαγγέλλει κάθε φορά και μια υποψία σκανδάλου, έτσι για να γίνεται κουβέντα, ενώ μονίμως θα γκρινιάζει ότι πολύ αργά προχωρά η υπόθεση...

ΣΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ, ΒΕΒΑΙΑ, βάλανε και την «Ολυμπιακή Αεροπορία», της οποίας πάνε για πώληση το 51% και πάνω. Σας βεβαιώνουμε ότι στόχος τους δεν είναι να φύγουν οι τύψεις του Πάγκαλου -σύμφωνα με τις δηλώσεις του - που την άφησε να επιβιώσει όταν ήταν υπουργός Μεταφορών.

Αυτό που θέλουν είναι, βέβαια, να ...το διαλύσουν το μαγαζί, γιατί λίγα, φαίνεται, κερδίζουν οι ξένες αεροπορικές εταιρίες στην Ελλάδα και θέλουν να πάρουν κάτι παραπάνω για τις ...υπηρεσίες που μας προσφέρουν.

ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ των τιμών των καυσίμων, πανηγυρίζει περιχαρής η κυβέρνηση και ιδίως, βέβαια, το οικονομικό της επιτελείο. Σε τι συνίσταται αυτή η ...σταθεροποίηση; Στο ότι η βενζίνη ανεβαίνει μόνο ...2 δραχμές!

Ε, με το δίκιο τους σκέφτονται έτσι οι άνθρωποι. Σταθεροποιείται η αύξηση, σου λέει. Δε θα έχουμε πότε 7 δραχμές επάνω και πότε 12! Ξέρουμε πια πού βαδίζουμε!

Φανερά ιμπεριαλιστικά εγκλήματα

Τουλάχιστον στο «Εγκλημα στο Οριαν Εξπρές» οι συνένοχοι δίνουν το μερτικό τους σε «μαχαιριά» όλοι με τη σειρά τους, αλλά ούτε ζητούν τα ρέστα, ούτε υπάρχει τίποτα άλλο να μοιράσουν μεταξύ τους. Περισσότερη κτηνωδία δεν μπορούσε να στριμώξει στο χαρτί ούτε η ιδιαίτερα προικισμένη και ακονισμένη φαντασία της Αγκάθα Κρίστι.

Στο έγκλημα που έγινε ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό οι συνένοχοι δεν είναι μόνο ότι ο καθένας από το πόστο του (και κατά τις ιδιομορφίες του) προσέφερε ό,τι μπορούσε ώστε να θανατωθούν αθώα παιδιά και άοπλοι και να τρομοκρατηθεί για να υποταχθεί ολόκληρη η περιοχή. Δεν είναι ούτε καν μόνο η ένοχη «σχιζοφρένεια» που παρουσιάζουν, όπου από τη μια παραδέχονται ότι πολλά από τα λεγόμενα λάθη ήταν προσχεδιασμένα εγκλήματα και από την άλλη σαν να ξυπνούν από βαθιά αμνησία απαντούν, όπως ο Χ. Σολάνα, «δε νομίζω ότι τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα έχουν εισβάλει σε καμιά ανεξάρτητη χώρα...».

Είναι ότι όλες τους οι ενέργειες δείχνουν πως ακόμα δε «χόρτασαν» και θα συνεχίσουν με κάθε μέσο να εγκληματούν-παρεμβαίνουν, αφού αυτό τους υπαγορεύει η ιμπεριαλιστική τους φύση. Δεν τους φτάνουν τα πονηρά «Σύμφωνα Σταθερότητας», οι χρηματοδοτήσεις και το ρεκλαμάρισμα της λεγόμενης αντιπολίτευσης της Σερβίας, οι εκβιασμοί μέσω Διεθνούς Δικαστηρίου, το εμπάργκο, η σκόπιμη αστάθεια στο Κοσσυφοπέδιο και τόσα άλλα ύπουλα πασίγνωστα μέσα. Εδώ και αρκετό καιρό έβαλαν σε εφαρμογή και τις πολιτικές δολοφονίες.

Αλυσίδα από αυτές έγιναν στη Σερβία με τη φανερή σφραγίδα αναγνώρισης της δράσης των μυστικών υπηρεσιών. Ισως και σκόπιμα για να δείχνουν και με αυτό το τρόπο πως δεν ησυχάζουν..., αν δε γίνει το δικό τους. Προχτές αποκαλύφτηκε επίσης πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν πίσω και από την πρόσφατη δολοφονία του συμβούλου του Προέδρου του Μαυροβουνίου. Και να μην είχε αποκαλυφτεί από τον Σέρβο υπουργό Πληροφοριών, πάλι ο κόσμος «το 'χε τούμπανο...», αφού ο ιμπεριαλισμός με κάθε μέσον έχει δείξει πως δε θα πάψει να φιτιλιάζει και το Μαυροβούνιο, ώστε η πιθανή «φωτιά» να ξεκαθαρίσει και άλλο τόπο επέμβασης στα Βαλκάνια...

Ενώ ο ιμπεριαλισμός σχεδιάζει-εφαρμόζει εγκλήματα στην περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή με κάθε τρόπο, με λόγο και με πράξη, προετοιμάζει το «ήμουν και εγώ εκεί...», ώστε να την υπολογίζουν από την πλευρά των ισχυρών και να μην την ξεχνούν στις μοιρασιές. Φυτρώνει ακόμα και εκεί που δεν τη σπέρνουν, ώστε να πείσει με τον υπερβάλλοντα ζήλο, όπως για παράδειγμα η πρωτοβουλία που έχει πάρει αυτές τις μέρες για το λεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτούς που κινούνταν έτσι διαρκώς, για να τραβούν την προσοχή, τους λέγαμε «σβούρες» όταν παίζαμε στις τότε αλάνες. Την ελληνική εξωτερική πολιτική πώς να την πούμε;

Μόνο που τα Βαλκάνια δεν είναι «αλάνα» του ιμπεριαλισμού και εκείνος που λαχανιάζει για να του τραβάει την προσοχή, ή να του κάνει τα χατίρια γίνεται αυτόματα συνένοχός του. Είναι σίγουρο και αποδείχτηκε και στην πρόσφατη εμπειρία πως ο ελληνικός λαός ούτε συνηγορεί, ούτε ουδετεροποιείται, ούτε παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει, αλλά αντιδρά και ανατρέπει...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ