ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
Σελ. /80
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»
«Κύμα» αλληλεγγύης από συνδικάτα

Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης

Την ευρεία συμπαράσταση και αλληλεγγύη από δεκάδες σωματεία της χώρας, έχει συγκεντρώσει η αποφασιστική αντίσταση των 460 εργαζομένων στην «ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ» (Καβάλα) στους εκβιασμούς και τις απειλές της διεύθυνσης της γερμανικής πολυεθνικής, που θέλει να επιβάλει ελαστικό ωράριο στο χώρο. Χτες το πρωί αντιπροσωπεία από 10 σωματεία της περιοχής, επισκέφτηκε το εργοστάσιο σε ένδειξη συμπαράστασης.

Πρόκειται για τα σωματεία ναυτεργατών, λογιστών, συνταξιούχων ΙΚΑ, οικοδόμων από την Καβάλα, τα σωματεία οικοδόμων και ξενοδοχοϋπαλλήλων Θάσου, τα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων και ΚΟΜΟΤΕΞ από την Ξάνθη, το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Κομοτηνής και οι απολυμένοι της βιοτεχνίας «Γιαμαλίδη» Καβάλας.

Οι συνδικαλιστές μαζί με εκπροσώπους του επιχειρησιακού σωματείου περιόδευσαν μέσα στο εργοστάσιο και έτυχαν θερμής υποδοχής. Σε κάθε τμήμα στηνόταν και ένα «πηγαδάκι» και η συζήτηση «άναβε». Από πλευράς των εργαζομένων της «ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ» σχολιάστηκε θετικά η επίσκεψη και εκφράστηκε η απόφαση να συνεχίσουν στην ίδια αγωνιστική ρότα και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρ' όλη την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς από τη διεύθυνση, εκφράζεται ολοένα και μεγαλύτερη συσπείρωση στο επιχειρησιακό σωματείο, αφού και όσοι εργαζόμενοι δεν ήταν μέλη του, σπεύδουν να εγγραφούν.

Παράλληλα με τη συζήτηση, οι συνδικαλιστές μοίρασαν κοινή ανακοίνωση των 10 σωματείων, όπου καταγγέλλεται η εκβιαστική προσπάθεια της πολυεθνικής να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις. Οπως σημειώνεται «υπεύθυνοι είναι και η κυβέρνηση και οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Καβάλας, που χρόνια τώρα ρίχνουν νερό στο μύλο της ταξικής συναίνεσης και υποταγής». Εκφράζεται η συμπαράσταση «στο δίκαιο αγώνα σας, στη μάχη που δίνετε για το ψωμί και για τα δικαιώματά σας. Συνάδελφοι, συσπειρωθείτε περιφρουρήστε το σωματείο σας δυναμώστε τον ταξικό αγώνα σας».

Στα γραφεία του σωματείου καταφθάνουν καθημερινά ανακοινώσεις συμπαράστασης από πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας και κύρια των κλάδων ένδυσης.

Στο μεταξύ η διεύθυνση της επιχείρησης συνεχίζει με άλλους τρόπους τους εκβιασμούς. Χτες, άρχισαν να διαρρέουν φήμες πως θα σταματήσει τα πούλμαν που μεταφέρουν τους εργαζόμενους από και προς το εργοστάσιο. Ωστόσο, το σωματείο και οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι σε κάθε προσπάθεια της εταιρίας να απαντήσουν αγωνιστικά.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Υποσχέσεις στις πολυεθνικές
  • Ο Ελληνας υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε στην ομιλία του για επιτάχυνση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων
  •  Σε αντεπίθεση καλεί το ΠΑΜΕ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε αντεργατική και αντιλαϊκή κατεύθυνση, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, στην ομιλία του στην 88η Σύνοδο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Γενεύη της Ελβετίας. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η αφαίρεση δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι παρεμβάσεις στην εκπαίδευση, ήταν μερικές από τις επισημάνσεις του.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, παρά τη σοβαρότητα και τη σημασία των δηλώσεων του υπουργού Εργασίας, περιορίστηκε να αναφερθεί στην ανάγκη να συμμορφώνονται γρηγορότερα οι τρίτες χώρες στις αποφάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας..!

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε στην ομιλία του στη Σύνοδο, ότι η κυβέρνηση προωθεί σειρά «ευρύτατων μεταρρυθμίσεων» που σκοπό έχουν να «ισχυροποιήσουν την ευελιξία» της χώρας να ανταποκρίνεται στις διεθνείς αλλαγές. Οπως τόνισε: «Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούν στην εκπαίδευση, στην ευελιξία της αγοράς εργασίας, στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, στον περιορισμό του μη εργασιακού κόστους, στην ενσωμάτωση μέτρων για την ισότητα των ευκαιριών στην αγορά εργασίας»!

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε επίσης για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που συμμετέχει στη Σύνοδο, τόνισε σε γραπτή του δήλωση: «Από το βήμα της ογδοηκοστής όγδοης Συνόδου του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας σήμερα στη Γενεύη, ο Ελληνας υπουργός Εργασίας έδωσε όρκους πίστης και υποταγής στις απαιτήσεις των πολυεθνικών και μονοπωλιακών συμφερόντων, διαβεβαιώνοντας τους εκπροσώπους του κεφαλαίου ότι κυρίαρχος στόχος της Ελληνικής κυβέρνησης είναι: «... η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας μέσα από αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων».

Υποσχέθηκε πολύ συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση θα αφαιρέσει στο όνομα της ισοτιμίας, κατακτήσεις των γυναικών, θα διοχετεύσει τα όποια κονδύλια για την ανεργία στις τσέπες της εργοδοσίας και θα επεκτείνει τα συστήματα ελαστικότητας στην εργασία.

Οι δεσμεύσεις αυτές της κυβέρνησης απέναντι στο ΣΕΒ και την Ευρωπαϊκή Ενωση κρούουν πιο δυνατά την καμπάνα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Με βάση τους νέους όρκους του υπουργού Εργασίας και με δεδομένη την υποταγή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να συστρατευτούν, με τις θέσεις και τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για να οργανώσουμε αποτελεσματικότερα την άμυνα και την αντεπίθεση των λαϊκών στρωμάτων».

«Ι. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ»
Συλλήψεις εργατών και απαγορεύσεις!

Βρισίες σε συνδικαλιστές, συλλήψεις εργατών και λειτουργία της εταιρίας με άλλη επωνυμία, από τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου ποτών... πρώην «Λυμπερόπουλος»

Μεγάλες διαστάσεις προσέλαβε, τις δύο τελευταίες μέρες, η διαμάχη των ιδιοκτητών της εταιρίας «Ι. Λυμπερόπουλος», που τώρα λειτουργεί με άλλο όνομα, με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων και το συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, που κορυφώθηκε με τη σύλληψη από την αστυνομία τεσσάρων εργατών και την απαγόρευση από τους εργοδότες, με απειλές και βρισιές, της εισόδου στις εγκαταστάσεις της εταιρίας του γραμματέα του ΕΚΘ και ηγετικών στελεχών της ΠΟΕΕΠ, που μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας πήγαν για το νόμιμο έλεγχο που προβλέπει ο νόμος.

Εδώ και μερικές εβδομάδες οι ιδιοκτήτες της «Ι. Λυμπερόπουλος» δήλωσαν ότι ανέστειλαν τις εργασίες της επιχείρησής τους. Σαν αποτέλεσμα αυτής της ανακοίνωσης η ΠΟΕΕΠ και το Συνδικάτο Οδηγών Πωλητών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας ανέστειλαν την απεργία στην εν λόγω επιχείρηση. Επειδή όμως η επιχείρηση είχε μεταφέρει τα αυτοκίνητά της και το στοκ σε νέο κτίριο απ' όπου - σύμφωνα με πληροφορίες - θα λειτουργούσε με νέο όνομα και νέο προσωπικό, το συνδικάτο τοποθέτησε ομάδα περιφρούρησης σε απόσταση 200 μέτρων από την είσοδο του κτιρίου της εταιρίας για να περιφρουρείται σε 24ωρη βάση η δραστηριότητα στις νέες εγκαταστάσεις.

Από την παρακολούθηση αυτή και άλλες ενδείξεις προέκυψε ότι πράγματι η εταιρία λειτουργούσε με άλλο όνομα και με νέο προσωπικό που σ' αυτό δε συμπεριλαμβάνονται οι συνδικαλισμένοι εργάτες που είχαν απολυθεί. Για να συγκαλύψει όμως ο εργοδότης τις κατάφωρες παραβιάσεις από μέρους του της εργατικής νομοθεσίας και σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει το συνδικαλιστικό κίνημα, κάλεσε την αστυνομία, η οποία και συνέλαβε, την Τρίτη στις 11 το πρωί τέσσερα μέλη του συνδικάτου που ήταν στην ομάδα περιφρούρησης, σε απόσταση 200 μέτρων από το κτίριο της εταιρίας, με την κατηγορία της τρομοκράτησης των εργοδοτών!

Οι συλληφθέντες Φίκας Λευτέρης, Τοσίδης Χάρης, Μπιτζίκης Τριαντάφυλλος και Αϊδονίδης Μίλτος έμειναν όλη νύχτα κρατούμενοι στο κρατητήριο της οδού Βαλαωρίτου και σήμερα στις 11 π.μ. παρουσιάζονται στο δικαστήριο με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Οταν χτες το πρωί συνδικαλιστική αντιπροσωπεία με το γραμματέα του ΕΚΘ, Θόδωρο Κυριακίδη, το γραμματέα της ΠΟΕΕΠ, Σπύρο Ράλλη, το γραμματέα του ΣΠ-Ο& ΒΕΠΒΕ, Μιχάλη Μπαγτζή και το μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΕΠ, Γ. Καλογιαννίδη, επισκέφθηκαν τις νέες εγκαταστάσεις της εταιρίας μαζί με τη διευθύντρια της Επιθεώρησης Εργασίας, κ. Μπουλεκάκη, για να ελέγξουν τις λειτουργίες της επιχείρησης, η είσοδος επιτράπηκε μόνο στην κυρία Μπουλεκάκη.

Το κλιμάκιο των συνδικαλιστών αποπέμφθηκε με τον πιο αήθη τρόπο, με απειλές και βρισιές, από τους μπράβους του εργοδότη. Ο ίδιος μάλιστα ο κ. Λυμπερόπουλος απευθυνόμενος στο γραμματέα του ΕΚΘ τον αποκάλεσε «παλιοκομμουνιστή».

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Θόδωρος Κυριακίδης τόνισε: «Η συμπεριφορά αυτή του εργοδότη δείχνει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τελευταία, με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, κλίμα που αποσκοπεί στην καταπάτηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων. Φανερώνει ακόμα το επίπεδο φασιστικής νοοτροπίας του συγκεκριμένου εργοδότη. Επίπεδο που έχει να κάνει με τις επιδιώξεις για την τρομοκράτηση των εργαζομένων και την κατάργηση νομοθετικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Παρ' όλη την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας ο συγκεκριμένος εργοδότης χαίρει νομικής ασυλίας με πολιτική κάλυψη. Οσο για μένα η προσφώνησή του αποτελεί τίτλο τιμής».

Σε ανακοίνωσή του εξάλλου το Συνδικάτο Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστική επιφυλακή «ενόψει απεργιακών κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας» και δηλώνει ότι η «τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων με όποιο τρόπο και αν εκδηλώνεται, δε θα περάσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ