Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ι. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ»
Συλλήψεις εργατών και απαγορεύσεις!

Βρισίες σε συνδικαλιστές, συλλήψεις εργατών και λειτουργία της εταιρίας με άλλη επωνυμία, από τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου ποτών... πρώην «Λυμπερόπουλος»

Μεγάλες διαστάσεις προσέλαβε, τις δύο τελευταίες μέρες, η διαμάχη των ιδιοκτητών της εταιρίας «Ι. Λυμπερόπουλος», που τώρα λειτουργεί με άλλο όνομα, με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων και το συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, που κορυφώθηκε με τη σύλληψη από την αστυνομία τεσσάρων εργατών και την απαγόρευση από τους εργοδότες, με απειλές και βρισιές, της εισόδου στις εγκαταστάσεις της εταιρίας του γραμματέα του ΕΚΘ και ηγετικών στελεχών της ΠΟΕΕΠ, που μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας πήγαν για το νόμιμο έλεγχο που προβλέπει ο νόμος.

Εδώ και μερικές εβδομάδες οι ιδιοκτήτες της «Ι. Λυμπερόπουλος» δήλωσαν ότι ανέστειλαν τις εργασίες της επιχείρησής τους. Σαν αποτέλεσμα αυτής της ανακοίνωσης η ΠΟΕΕΠ και το Συνδικάτο Οδηγών Πωλητών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας ανέστειλαν την απεργία στην εν λόγω επιχείρηση. Επειδή όμως η επιχείρηση είχε μεταφέρει τα αυτοκίνητά της και το στοκ σε νέο κτίριο απ' όπου - σύμφωνα με πληροφορίες - θα λειτουργούσε με νέο όνομα και νέο προσωπικό, το συνδικάτο τοποθέτησε ομάδα περιφρούρησης σε απόσταση 200 μέτρων από την είσοδο του κτιρίου της εταιρίας για να περιφρουρείται σε 24ωρη βάση η δραστηριότητα στις νέες εγκαταστάσεις.

Από την παρακολούθηση αυτή και άλλες ενδείξεις προέκυψε ότι πράγματι η εταιρία λειτουργούσε με άλλο όνομα και με νέο προσωπικό που σ' αυτό δε συμπεριλαμβάνονται οι συνδικαλισμένοι εργάτες που είχαν απολυθεί. Για να συγκαλύψει όμως ο εργοδότης τις κατάφωρες παραβιάσεις από μέρους του της εργατικής νομοθεσίας και σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει το συνδικαλιστικό κίνημα, κάλεσε την αστυνομία, η οποία και συνέλαβε, την Τρίτη στις 11 το πρωί τέσσερα μέλη του συνδικάτου που ήταν στην ομάδα περιφρούρησης, σε απόσταση 200 μέτρων από το κτίριο της εταιρίας, με την κατηγορία της τρομοκράτησης των εργοδοτών!

Οι συλληφθέντες Φίκας Λευτέρης, Τοσίδης Χάρης, Μπιτζίκης Τριαντάφυλλος και Αϊδονίδης Μίλτος έμειναν όλη νύχτα κρατούμενοι στο κρατητήριο της οδού Βαλαωρίτου και σήμερα στις 11 π.μ. παρουσιάζονται στο δικαστήριο με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Οταν χτες το πρωί συνδικαλιστική αντιπροσωπεία με το γραμματέα του ΕΚΘ, Θόδωρο Κυριακίδη, το γραμματέα της ΠΟΕΕΠ, Σπύρο Ράλλη, το γραμματέα του ΣΠ-Ο& ΒΕΠΒΕ, Μιχάλη Μπαγτζή και το μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΕΠ, Γ. Καλογιαννίδη, επισκέφθηκαν τις νέες εγκαταστάσεις της εταιρίας μαζί με τη διευθύντρια της Επιθεώρησης Εργασίας, κ. Μπουλεκάκη, για να ελέγξουν τις λειτουργίες της επιχείρησης, η είσοδος επιτράπηκε μόνο στην κυρία Μπουλεκάκη.

Το κλιμάκιο των συνδικαλιστών αποπέμφθηκε με τον πιο αήθη τρόπο, με απειλές και βρισιές, από τους μπράβους του εργοδότη. Ο ίδιος μάλιστα ο κ. Λυμπερόπουλος απευθυνόμενος στο γραμματέα του ΕΚΘ τον αποκάλεσε «παλιοκομμουνιστή».

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Θόδωρος Κυριακίδης τόνισε: «Η συμπεριφορά αυτή του εργοδότη δείχνει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τελευταία, με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, κλίμα που αποσκοπεί στην καταπάτηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων. Φανερώνει ακόμα το επίπεδο φασιστικής νοοτροπίας του συγκεκριμένου εργοδότη. Επίπεδο που έχει να κάνει με τις επιδιώξεις για την τρομοκράτηση των εργαζομένων και την κατάργηση νομοθετικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Παρ' όλη την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας ο συγκεκριμένος εργοδότης χαίρει νομικής ασυλίας με πολιτική κάλυψη. Οσο για μένα η προσφώνησή του αποτελεί τίτλο τιμής».

Σε ανακοίνωσή του εξάλλου το Συνδικάτο Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστική επιφυλακή «ενόψει απεργιακών κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας» και δηλώνει ότι η «τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων με όποιο τρόπο και αν εκδηλώνεται, δε θα περάσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ