Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τίμησε τον Τάκη Γαργαλιάνο

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστή της εργατικής τάξης, έγιναν σε εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

«Τάκης Γαργαλιάνος. Πρόεδρος του ΕΚΛ. 1945 - 1946. Αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους φασίστες κατακτητές, για την ειρήνη και την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης. Εκτελέστηκε στο Μεζούρλο το 1949». Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια που αναγράφονται στην προτομή του αγωνιστή Τάκη Γαργαλιάνου, για τον άνθρωπο της πρώτης γραμμής των λαϊκών και κοινωνικών αγώνων, που όρθιος και περήφανος αντιμετώπισε το εκτελεστικό απόσπασμα στα 37 του χρόνια.

Με την εκδήλωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κώστας Νταής στην ομώνυμη πλατεία, η εργατική τάξη της Λάρισας απότισε ελάχιστο φόρο τιμής στον Τάκη Γαργαλιάνο που διετέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στη διετία 1945 - 1946. Στον άνθρωπο που αγωνίστηκε για την εκπλήρωση των ιδανικών της εργατικής τάξης, σημαδεύοντας τη σύντομη ζωή του, με την πλούσια αγωνιστική δράση του.

Οι μνήμες ξαναζωντάνεψαν στην εκδήλωση, όταν στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάκης Τσιόγκας αναφέρθηκε στην αγωνιστική διαδρομή του Τάκη Γαργαλιάνου από τα νεανικά του χρόνια, μέχρι την εκτέλεσή του στο Μεζούρλο, για να τονίσει ότι «σήμερα, η εργατική τάξη που δέχεται την πιο άγρια επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις, έχει ανάγκη από συνδικαλιστές αγωνιστές, πρωτοπόρους, που να εμπνέουν εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους». Και η υπόσχεση που έδωσε ήταν: «Να είσαι σίγουρος ότι εμείς θα συνεχίσουμε στα χνάρια σου τον αγώνα για να βρουν δικαίωση τα όνειρα, οι προσδοκίες και τα ιδανικά των εργατών όλου του κόσμου».

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων, από τους εκπροσώπους των σωματείων και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τραγούδησαν το «Επέσατε θύματα αδέλφια μου εσείς».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν συγγενείς του Τάκη Γαργαλιάνου, αντιπροσωπείες της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Πατάκης και εκπρόσωποι των τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ