ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΛΟΣ
Λαϊκή οργή για τον «εφιάλτη»

Η νέα καταστροφή που λέγεται «έρευνα και εκμετάλλευση χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων» στη Μήλο δεν πρόκειται να περάσει! Το διαδήλωσαν και το υπέγραψαν με την αποφασιστικότητά τους οι κάτοικοι του νησιού, που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στον Καρόδρομο Μήλου, στη μεγαλύτερη ίσως συγκέντρωση-συλλαλητήριο που έγινε ποτέ στο νησί με πρόσκληση των τοπικών αρχών, του επάρχου και του δήμου, της επιτροπής μαζικών φορέων του νησιού.

Ηταν εκεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, οι οποίοι έφθασαν από όλα τα σημεία του νησιού με όλα τα μέσα, για να διατρανώσουν με την παρουσία και την αποφασιστικότητά τους τη θέλησή τους να βάλουν τέρμα στα σχέδια αφανισμού της Μήλου. Σχέδια που απεργάζεται η εταιρία «Μίδας ΑΕ» (θυγατρική της «Εταιρίας Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης»), με την άδεια και τις ευλογίες της κυβέρνησης, η οποία και έδωσε την άδεια για την έρευνα και για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής χρυσού. Κι αυτό σε ένα νησί που είναι, ήδη, βαριά πληγωμένο από την, επί δεκαετίες, ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του από την παραπάνω εταιρία.

Ομως, τώρα, ενόψει της νέας εγκληματικής σε βάρος του νησιού επιχείρησης εξόρυξης και παραγωγής χρυσού, που προωθείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι κάτοικοι αφυπνίστηκαν! Κατανοώντας τον τεράστιο κίνδυνο αφανισμού του νησιού τους με τη μόλυνση που το απειλεί, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνει η μονάδα χρυσού και να σταματήσει κάθε σχετική έρευνα. Γιατί, όπως τονίστηκε στην κεντρική ομιλία του δημάρχου, αν προχωρήσει η δημιουργία μονάδας χρυσού, «όλος ο Χάλακας θα ξεριζωθεί και θα γίνει ένα μπάζο - και τι μπάζο! - ό,τι πιο επικίνδυνο κρύβει στα σπλάχνα του αυτός ο πλανήτης, από αρσενικό και ραδιενεργά υλικά, βαριά μέταλλα και άλλα δηλητηριώδη υλικά». Και τότε, δυστυχώς, όπως πρόσθεσε, «η πνευμονοκονίαση, το "χαρτζιλίκι" που χρόνια τώρα παίρνανε οι Μηλιοί για τη ζωή που "ακουμπούσαν" στις στοές και τα νταμάρια, μπροστά σ' αυτά θα μοιάζει με απλό κρυολόγημα!».

Καθώς, ωστόσο, η εταιρία βρήκε χρυσό και δεν παραιτείται και η κυβέρνηση, στην ανησυχία των κατοίκων του νησιού, απαντά πως είναι τάχα συμφέρον... για τους κατοίκους του νησιού και για την εθνική οικονομία η δημιουργία της μονάδας, οι Μηλιοί είναι αποφασισμένοι οι ίδιοι να σταματήσουν το έγκλημα που εξελίσσεται. Γι' αυτό και στις ομιλίες τους όλοι καταδίκασαν την επιχείρηση και απαίτησαν εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε έρευνα, τα πράγματα να μείνουν εδώ που είναι. Και το δηλώνουν στο ομόφωνο ψήφισμά τους: «Θα 'μαστε πάλι εδώ, όποτε χρειαστεί».

Τις ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και την υποκριτική τακτική κυβερνητικών εκπροσώπων που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους Μηλιούς, ενώ στηρίζουν και την κυβερνητική πολιτική..., κατάγγειλε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μιχάλης Μαύρος, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση. Ενώ δήλωσε την υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα σωτηρίας των κατοίκων της Μήλου. Παραβρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ν. Λεβογιάννης και της ΝΔ Γ. Χωματάς και εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Αμφισσας, την Κυριακή 18-6-00 στις 11.30- πμ, τελεί το καθιερωμένο ετήσιο Τρισάγιο, για όλους τους πεσόντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στην Αγία Τριάδα ΚΑΛΟΣΚΟΠΗΣ, που είναι ο τόπος εκτέλεσής τους. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ, δρομολογούν πούλμαν που ξεκινούν στις 6.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8234.296 και 8222.952.
  • Το Παράρτημα Αιγίου της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, την Κυριακή 25-6-00 στις 11 πμ, τιμητική εκδήλωση στην ΚΟΥΝΙΝΑ για τους πατριώτες αγωνιστές της περιοχής που έπεσαν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής και στον ΔΣΕ.
  • Το Παράρτημα Αιτωλικού - Περιχώρων τελεί την Κυριακή 25-6-00 στις 10.30 πμ στο σιδηροδρομικό Σταθμό του Αιτωλικού, το καθιερωμένο ετήσιο τρισάγιο για τους πεσόντες αγωνιστές κατά την ανατίναξη του γερμανικού τρένου στις 22-6-1944.
Εκδρομές
  • Ο Σύλλογος Πολιτικών Εξορίστων Γυναικών, οργανώνει 3μερη εκδρομή 23/24/25-6-2000 στο Πήλιο, με επίσκεψη στο Τρίκερι. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες, καθημερινά στα τηλέφωνα: Από 10 πμ-1 μμ: 3824.461 και από 8 μμ-10 μμ: 8656.037 και 8810.531.
  • Η ΠΕΣΑΘΕΑ διοργανώνει εκδρομή-προσκύνημα στις 24/25/6-2000, με δρομολόγιο από Αθήνα προς Ακτιο, όπου θα πραγματοποιηθεί πικετοφορία διαμαρτυρίας. Ακόμη επίσκεψη στη Μεσούντα τόπο θυσίας του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη.
Συνάντηση

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ, ανακοινώνει ότι η καθιερωμένη Ετήσια Συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων θα γίνει και φέτος στον ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΝΑΟΥΣΑΣ την Κυριακή 25-6-00. Για τους κατοίκους της Αττικής δρομολογείται πούλμαν που ξεκινά το Σάββατο 24-6-00 στις 7 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 5230.526 και 5230.534.

Μνήμη Διαμαντή

Το ΔΣ της «Ενωσης Φίλων μνήμης του Διαμαντή» με τη συμπλήρωση 51 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της ΕΑ και του ΔΣΕ Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή, διοργανώνει εκδήλωση στη γενέτειρά του - Λιλαία (Κάτω Αγόριανη), την Κυριακή 25 Ιούνη, στις 11 πμ. Πούλμαν αναχωρούν από την Αθήνα για Λιλαία. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 3802.923.


ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Σε απεργία πείνας τρεις συμβασιούχοι

Στην ένατη μέρα της απεργίας πείνας βρίσκονται τρεις συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Δήμο Καλλιθέας, διαμαρτυρόμενοι για τη μη επαναπρόσληψή τους. Οι συμβασιούχοι 8μηνίτες εργάζονταν ως φύλακες σχολείων και μετά τη λήξη της σύμβασής τους προσέφυγαν στα δικαστήρια, όπου και πέτυχαν «παράταση της εργασιακής σχέσης» που είχαν με το Δήμο. Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε δύο μέρες μετά τη λήξη της σύμβασής τους, με αποτέλεσμα η παραπάνω απόφαση τού Δικαστηρίου να ερμηνευτεί από τη διοίκηση του δήμου, ως λήξη της εργασιακής τους σχέσης και όχι ως επαναπρόσληψη.

Οι συμβασιούχοι βρίσκονται επί εννέα μέρες σε σκηνές έξω από το δημαρχείο Καλλιθέας και ζητούν να ισχύσει η απόφαση του δικαστηρίου για επαναπρόσληψη.

Απεργία στη Ναύπακτο

Εικοσιτετράωρη πανεργατική απεργία και συλλαλητήριο πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη το Εργατικό Κέντρο Ναυπάκτου, η Ομοσπονδία των ΕΒΕ, ο δήμος της πόλης και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων. Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «η κατάσταση πολιορκίας που βρίσκεται εδώ και ενάμισι χρόνο η πόλη της Ναυπάκτου για το οικιστικό έχει ξεπεράσει κάθε όριο πολιτικής δεοντολογίας και έχει δημιουργήσει τεράστια οικονομικά, κοινωνικά και νομικά προβλήματα και αδιέξοδα».

ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Συγκέντρωση για τα παρκόμετρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου, σήμερα στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία Γαρδένιας. Η Δημοτική Πρωτοβουλία καλεί όλους τους κατοίκους του δήμου να συμμετέχουν στη συγκέντρωση για να διαμαρτυρηθούν για την κερδοσκοπία που ασκείται σε βάρος των δημοτών από την ελεγχόμενη στάθμευση και για την παράδοση των ελεύθερων χώρων του δήμου στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η ετήσια συνέλευση των δημοσιογράφων του ΠΣΔΑΕΑ

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση, πραγματοποιείται την Παρασκευή στις 16 του Ιούνη, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΔΑΕΑ). Η γενική συνέλευση θα γίνει στις 11 π.μ. στην αίθουσα «Γεωργίου Καράντζα» της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος). Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:

  • Απολογισμός δράσης του απερχόμενου ΔΣ.
  • Εγκριση οικονομικού απολογισμού και έκθεσης Εξελεγκτικής Επιτροπής για το χρονικό διάστημα από 1/1/1998 έως 31/12/1999 και απαλλαγή του ΔΣ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής από κάθε ευθύνη για το παραπάνω διάστημα.
  • Εγκριση προϋπολογισμού χρήσης 2000.
  • Εκλογή νέου ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Η γενική συνέλευση για να έχει απαρτία θα πρέπει να παραβρίσκεται το 1/3 των τακτικών μελών του Συνδέσμου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στις Νομαρχίες 25 νέες αρμοδιότητες

Τον «άχαρο» ρόλο της διεκπεραίωσης κρατικών υποθέσεων, που αποδίδει η κυβέρνηση στο θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), ήρθε να επιβεβαιώσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο μεταφέρει στις Νομαρχίες 25 αρμοδιότητές της.

Το σχέδιο ΠΔ που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έπεται νόμου (για την εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες) που αφαιρούσε από τις Νομαρχίες όλες τις αρμοδιότητες σε θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ακολούθησαν οι διαμαρτυρίες των νομαρχών και οι συναντήσεις του θεσμικού οργάνου τους με τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος τελικά «εμπνεύστηκε» το εν λόγω σχέδιο ΠΔ για να αποδείξει την «αποκεντρωμένη» λογική του.

Μια ματιά στις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στις Νομαρχίες (κάποιες ήδη ανήκουν στη ΝΑ) επιβεβαιώνει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στον όρο αποκέντρωση: Η «λάντζα» των υποθέσεων του κράτους μεταφέρονται στην Αυτοδιοίκηση. Η χάραξη πολιτικής ανήκει αποκλειστικά στο κράτος - στρατηγείο, όπως το έχει ονομάσει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα οι δαπάνες για τις περισσότερες από τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στις Νομαρχίες, αντλούνται από χρήματα της ίδιας της Αυτοδιοίκησης, την οποία η κυβέρνηση θέλει απλό διεκπεραιωτή υποθέσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στη ΝΑ αφορούν ως επί το πλείστον εγκρίσεις επιτροπών, διορισμούς διοικητικών οργάνων, εγκρίσεις για την τοποθέτηση τηλεφωνικών συσκευών και εγκατάστασης τηλετύπων, μισθώσεις ακινήτων, συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων, εποπτεία και έλεγχος συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Κάλεσμα υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων

Κάλεσμα ενημέρωσης και δραστηριοποίησης για την υπεράσπιση των τελευταίων ελεύθερων χώρων στην Αθήνα, απευθύνει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Στην κατεύθυνση αυτή, οι επιτροπές των 1ου και 7ου Διαμερισμάτων Αθηνών της «Συμπαράταξης», διοργανώνουν, την Πέμπτη, 15 Ιούνη, στις 7 μμ, στα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας (δίπλα στο παλιό περίπτερο), ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι της περιοχής μας. Προβλήματα, προτάσεις, ενημέρωση και συντονισμός της δράσης των κατοίκων για την υπεράσπισή τους».

Σκοπός της εκδήλωσης - όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη» - είναι «να βοηθήσουμε στην καλύτερη ενημέρωση, ενεργοποίηση και συντονισμένη δράση των κατοίκων και εργαζομένων, ώστε να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά τους τελευταίους ελεύθερους χώρους». Χώροι, όπως Γουδί, Πεδίον του Αρεως, ΔΕΗ - ΚΑΠΑΨ, Ριζάρη, Στρέφη, Αττικό Αλσος, Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας, Κουντουριώτικα, Θων (ό,τι απέμεινε), που βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων καταπατητών και μάλιστα «με την ενεργή ή παθητική συνενοχή της κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής» - όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η «Συμπαράταξη».

ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Εχει χρήματα μόνο για τους συμβούλους...

Σε συνέχιση της 48ωρης λευκής απεργίας που πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα, προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι του Δήμου Ανω Λιοσίων, αν η διοίκηση επιμείνει στην τακτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια, να τους πληρώνει δηλαδή με καθυστέρηση.

Την ίδια ώρα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων, οι ειδικοί σύμβουλοι και άλλοι παρατρεχάμενοι του δημάρχου πληρώνονται κανονικά και μάλιστα αδρά. «Μόνο για τους εργαζόμενους δεν έχει χρήματα ο δήμος...», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος. Αναφερόμενος δε, στην οικονομική κατάσταση του δήμου, ο Σύλλογος υπογραμμίζει πως «εισπράττει κάθε χρόνο περίπου 12 δισεκατομμύρια δραχμές, αλλά κανείς δεν ξέρει πού πηγαίνουν αυτά τα λεφτά». Πάντως, σίγουρα δεν «ξοδεύονται» για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, καθώς, όπως τονίζει ο Σύλλογος, «τα απορριμματοφόρα και τα φορτηγά του Δήμου είναι σαράβαλα και θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων».

«Αυτή η κατάσταση - καταλήγει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ανακοίνωσή του - δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμβάλουν ώστε να οδηγηθεί ο Δήμος στη νομιμότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ