ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ»
Σήμερα το Πανναουσαϊκό Συλλαλητήριο

Στάση αναμονής προσπαθούν να καλλιεργήσουν στους εργαζόμενους οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, ενώ οι εργοδοτικές πιέσεις εντείνονται καθημερινά

Να διαδηλώσουν στους δρόμους της Νάουσας αποφάσισαν οι εργάτες του «Γ'» (φωτ. από συγκέντρωση λίγο πριν τη ΓΣ) κόντρα σε όσους τους σπρώχνουν στην αδράνεια
Να διαδηλώσουν στους δρόμους της Νάουσας αποφάσισαν οι εργάτες του «Γ'» (φωτ. από συγκέντρωση λίγο πριν τη ΓΣ) κόντρα σε όσους τους σπρώχνουν στην αδράνεια
Τη συμμετοχή τους στο Πανναουσαϊκό Συλλαλητήριο που πραγματοποιείται σήμερα στις 7.30 μ.μ. με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ) στο εργοστάσιο «Γ», μέσα από μια μαζική συνέλευση που έκαναν χτες το πρωί. Αναδεικνύοντας, με την απόφασή τους, την ανάγκη να μπει τέρμα στην πολύμηνη αδράνεια που τους είχε καταδικάσει η πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου και να οργανωθεί άμεσα, χωρίς καμιά καθυστέρηση η πάλη όλων των εργαζομένων του Ομίλου ενάντια στα σχέδια που βυθίζουν στην ανεργία και την ανασφάλεια εκατοντάδες εργάτες και τις οικογένειές τους.

Τη χτεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση επέβαλαν οι εργαζόμενοι που συγκέντρωσαν υπογραφές για τη σύγκλησή της στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή για την οργάνωση της πάλης. Η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου ήταν αντίθετη και παρέπεμπε τη ΓΣ για την Παρασκευή, ανάλογα με τις εξελίξεις. Αρνητική ήταν η εισήγηση του προέδρου του σωματείου Ηλία Χαρίση και για τη συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου (του οποίου ο ίδιος είναι μέλος της διοίκησης). Δηλαδή, την ώρα που η αντεργατική επίθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη, η διοίκηση του σωματείου εξακολουθεί να σπρώχνει τους εργαζόμενους σε «υπομονή» και αναμονή, δίνοντας με τη στάση της νέα περιθώρια στη διοίκηση του Ομίλου για να ξεδιπλώσει τις μεθοδεύσεις της και όταν μάλιστα, χτες, η εργοδοσία επανήλθε με νέους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων ανακοινώνοντας ότι αν μέχρι το τέλος της ημέρας δε δηλώσουν πόσοι προτίθενται να αποδεχθούν την απόλυσή τους, από την Τετάρτη θα αρχίσει να στέλνει τις απολύσεις στα σπίτια.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ακόμα ότι δεν εξουσιοδοτούν το Σωματείο να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις για ομαδικές απολύσεις, φρενάροντας όσους ήταν έτοιμοι να διαπραγματευθούν απολύσεις. Επίσης, με απόφαση της ΓΣ θα γίνει παράσταση στην Εισαγγελία για τα δεδουλευμένα και οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν άμεσα σε κατάθεση αγωγών, καταλογίζοντας ευθύνη στην πλειοψηφία του Σωματείου η οποία καθυστερεί αδικαιολόγητα αν και οι υπογραφές των εργαζομένων έχουν συγκεντρωθεί προ πολλού.

Παρεμβαίνοντας στη ΓΣ ο πρόεδρος του ΕΚΝ Σάκης Τσίτσης, ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους πως το Εργατικό Κέντρο θα συμβάλει στην οργάνωση του αγώνα τους, θα βρίσκεται πλάι τους σε κάθε μορφή δράσης που θα αποφασίζουν στη γραμμή σύγκρουσης με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Ξεκαθάρισε ότι το ΕΚΝ δε θα παίξει ποτέ το παιχνίδι της εργοδοσίας που μαζί με τις εργοδοτικές πλειοψηφίες των σωματείων και της ΓΣΕΕ, τους έσερναν σε κινητοποιήσεις να διεκδικούν χρηματοδότηση για τον Λαναρά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Απεργούν ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις

Νέες κινητοποιήσεις από αύριο, με απόφαση της ΓΣ του κλαδικού σωματείου

Σε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους κόντρα στις νέες εργοδοτικές προκλήσεις, προχωρούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ με τη στήριξη του ταξικού σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ιωαννίνων.

Σε πρόσφατη ΓΣ του σωματείου αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνουν κυλιόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινώντας από αύριο 14 Οκτώβρη έως και 16 Οκτωβρίου. Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα με στάσεις εργασίας και αιχμή διεκδίκησης την άμεση ανάκληση των απολύσεων δύο πρωτοπόρων εργατών μελών της Συντονιστικής Επιτροπής του εργοστασίου, η καταβολή των δεδουλευμένων οφειλών που οφείλει σε εργαζόμενους (Αύγουστο, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη). Διεκδικείται επίσης η εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, καμία παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης.

Σημαντική παρακαταθήκη στο νέο αγώνα που ξεκινούν οι εργαζόμενοι αποτελεί ο επίμονος, ενωμένος και πολύμορφος αγώνας που έδωσαν για δύο περίπου μήνες το καλοκαίρι μέσα και έξω από τις πύλες της επιχείρησης συσπειρωμένοι στο σωματείο και με την ολόπλευρη στήριξη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, εξασφαλίζοντας την ανάκληση 26 απολύσεων και την καταβολή δεδουλευμένων που τους χρωστούσε η εργοδοσία.

Η αγωνιστική στάση και δράση των εργατών κόντρα στις εκβιαστικές, τρομοκρατικές και διασπαστικές πρακτικές της διοίκησης έχει προβληματίσει την εργοδοσία. Η οποία αιτιολογώντας τις νέες απολύσεις έκανε λόγο (σε τριμερή συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας) για ανάρμοστη συμπεριφορά...

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Σοβαρές ενστάσεις για το εμβόλιο

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Επιστημονικής και Επιχειρησιακής Αντιμετώπισης της «Νέας Γρίπης», που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον εμβολιασμό για τη «νέα γρίπη» Η1Ν1 στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν οι επιφυλάξεις επιστημόνων για το νέο εμβόλιο. Ο καθηγητής Π. Μπεχράκης, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τη «νέα γρίπη», έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Επιτροπής Ελένη Γιαμαρέλου, στην οποία μεταξύ των άλλων επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ικανές, κατά τη γνώμη μου, κλινικές μελέτες, που να αποδεικνύουν την ασφάλεια από τη χρήση του εμβολίου αυτού». Σε άλλο σημείο προσθέτει πως «η πολιτική ηγεσία δεν έχει ενημερωθεί σωστά από τους επιστήμονες και ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε βιαστικές αποφάσεις» και υπογραμμίζει: «Προτείνω στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση να συζητηθεί επακριβώς και σε επαρκές επιστημονικό βάθος το θέμα αυτό, ώστε να αναπτυχθεί επιστημονικός λόγος και αντίλογος, που θα οδηγήσει το Συμβούλιο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σε περισσότερο εμπεριστατωμένες αποφάσεις».

Η μεθαυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου θα γίνει στο φόντο των αποφάσεων της έκτακτης συνόδου των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έγινε χτες. Τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου υπουργών Υγείας, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «προβλέπουν ενίσχυση δράσεων, τόσο από πλευράς κρατών μελών όσο και από πλευράς Ε. Επιτροπής στους τομείς διαθεσιμότητας των εμβολίων,στρατηγικής εμβολιασμού, κανονιστικής διαδικασίας, ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πολίτες , διεθνούς παγκόσμιας συνεργασίας και πολυτομεακών θεμάτων».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΚΑΤΣΕΛΗ»
Μεγάλη αύξηση της συμμετοχής

Σημαντική ώθηση στην οργάνωση των αγώνων όχι μόνο σε επίπεδο επιχείρησης αλλά συνολικά στον κλάδο του Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μπορούν να δώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την περασμένη Κυριακή στο σωματείο εργαζομένων της αρτοβιομηχανίας «Κατσέλης ΑΕ». Η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ψήφισαν 210 εργαζόμενοι, όταν στις αρχαιρεσίες του 2007 (τις πρώτες που έγιναν), είχαν ψηφίσει μόλις 32.

Η «Αγωνιστική Ενότητα» (η μόνη παράταξη που συμμετείχε στις εκλογές) πήρε 210 ψήφους. Εκλέχτηκαν 7 αντιπρόσωποι για το συνέδριο της Ομοσπονδία Γάλατος - Τροφίμων - Ποτών και 3 αντιπρόσωποι για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (το 2007 οι εργαζόμενοι δεν είχαν εκλέξει αντιπροσώπους για τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις).

Η αυξημένη προσέλευση στις κάλπες έρχεται μετά από μια περίοδο αγωνιστικών κινητοποιήσεων στις οποίες το σωματείο και οι εργαζόμενοι στην «Κατσέλης» είχαν σημαντική συμμετοχή, αντλώντας σημαντική δύναμη και πείρα για τη σημασία των συντονισμένων αγώνων και της ταξικής αλληλεγγύης.

Απεργία σε «VODAFONE» και «WIND»

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες «VODAFONE» και «WIND» ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις των εργοδοτών.

Στη «WIND» οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, αντιδρούν στη μείωση του προσωπικού που γίνεται στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων της εταιρείας και στις ελαστικές μορφές εργασίας. Στη «VODAFONE» οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στο σχέδιο της εταιρείας για μετακίνηση ορισμένων συναδέλφων τους στην εταιρεία «HOL». Η απεργία στη «VODAFONE» θα γίνει αύριο και στη «WIND» θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ιδιαίτερα σήμερα οι εργοδότες του κλάδου, στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους, εντείνουν την επίθεσή τους στα δικαιώματα των εργαζομένων προχωρώντας σε απολύσεις, εφαρμόζοντας κάθε είδους ελαστικές μορφές εργασίας, αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στις 22 Οκτώβρη η εκλογοαπολογιστική ΓΣ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος του νομού Αττικής, που θα γίνει στις 22 Οκτώβρη και ώρα 5.30 μ.μ. (ΕΚΑ, 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 2ος όρ.) απευθύνει η ταξική διοίκηση του συνδικάτου με ανακοίνωσή του. «Ολοι μαζί να αγωνιστούμε για το δίκιο της τάξης μας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και σημειώνει: «ό,τι κατακτήσαμε είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας. Τίποτα δε μας χαρίστηκε. Με την πάλη μας αποτρέψαμε και καθυστερήσαμε τα χειρότερα. Το συνδικάτο μας είναι η οργάνωσή μας απέναντι στην εργοδοσία και τις αντιλαϊκές πολιτικές κόντρα στα μονοπώλια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ