ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αυταπάτες για το ρόλο της δημοτικής αστυνομίας

Την αντίθεσή τους στην ανάληψη της αρμοδιότητας δήλωσαν οι  Β. Νικολαΐδου,  Γ. Κατημερτζής και Ν. Παπαμικρούλης

Τη συμφωνία της στα κυβερνητικά σχέδια να αναλάβουν οι δήμοι αστυνομικό ρόλο εξέφρασε χτες, κατά πλειοψηφία, η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), ζητώντας μάλιστα τη συνεργασία Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛΑΣ «σε ειδικές περιπτώσεις»!

Την... έκκληση αυτή έκανε χτες η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ, σε συνεδρίασή της αναφορικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που επεξεργάστηκαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας τάξης και προβλέπει την ανάθεση στη Δημοτική Αστυνομία του 80% των αρμοδιοτήτων που ασκεί σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. Η πρόταση που διαμόρφωσε χτες η ΤΕΔΚΝΑ και αναμένεται να σταλεί στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) - μέχρι τις 24 Ιούνη θα έχει συγκεντρώσει τις προτάσεις όλων των ΤΕΔΚ της χώρας - κάνει κατ' αρχήν αποδεκτή τη νέα αρμοδιότητα και σημειώνει πως οι δημοτικοί αστυνομικοί δε θα πρέπει να συλλαμβάνουν και να οπλοφορούν. Ενώ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει το συνολικό κόστος λειτουργίας της αρμοδιότητας - η ΤΕΔΚΝΑ υπολογίζει πως ανέρχεται σε 60 δισ. δραχμές ετησίως, ενώ οι υπολογισμοί της ΚΕΔΚΕ «μιλούν» για 100 δισ.

Χαρακτηριστικό πάντως της αδυναμίας της ίδιας της ΤΕΔΚΝΑ να πιστέψει στη δυνατότητα η δημοτική αστυνομία να έχει «ρόλο φιλικό και παραινετικό προς τον πολίτη» - όπως τονίζεται στην εισήγησή της - είναι η αναγνώριση να συμβεί το αντίθετο, δηλαδή «η Δημοτική Αστυνομία να λειτουργήσει σαν ένας επιπλέον κατασταλτικός μηχανισμός». Ετσι, με τη... βεβαιότητα των εξελίξεων, η ΤΕΔΚΝΑ δηλώνει την αντίθεσή της στα κριτήρια πρόσληψης, σύμφωνα με τα οποία πριμοδοτούνται όσοι έχουν προϋπηρεσία ως έφεδροι αξιωματικοί, ή σε ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κόντρα σε αποφάσεις που... ελπίζουν ότι θα αποφύγουν καταστάσεις ή επικυρώνουν αντιδημοκρατικούς σχεδιασμούς ψάχνοντας να βρουν μέσα τους ψήγματα «φιλικότητας» στη χτεσινή συνεδρίαση της ΔΕ, κατατέθηκε η ξεκάθαρη θέση: Οχι στη νέα δημοτική Αστυνομία. Οχι στο σχέδιο ΠΔ, σκοπός του οποίου είναι η ενίσχυση της καταστολής, η μετατροπή μιας δημοτικής υπηρεσίας σε παράρτημα της ΕΛ.ΑΣ. Τη θέση αυτή κατέθεσαν η Β. Νικολαΐδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας, ο Γ. Κατημερτζής, δήμαρχος Καισαριανής και ο Ν. Παπαμικρούλης, δήμαρχος Ν. Χαλκηδόνας. Ο τελευταίος μάλιστα ενίσχυσε την παραπάνω θέση μεταφέροντας το παράδειγμα του δήμου του, δηλώνοντας πως ένας υπάλληλος αρκεί για να ελέγξει την εφαρμογή αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία της πόλης.

ΜΕΝΙΔΙ
Τραγουδάμε, ονειρευόμαστε, αγωνιζόμαστε

Με την αφιλοκερδή συμμετοχή των Δ. Μητροπάνου, Θ. Μικρούτσικου, Β. Παπακωνσταντίνου και Γ. Λάρδη πραγματοποιήθηκε  στην κεντρική πλατεία συναυλία διαμαρτυρίας για τα σεισμόπληκτα σχολεία

Στο Μενίδι - στο Δήμο «εθνικής προτεραιότητας» για την κυβέρνηση - η έλλειψη σχολικής στέγης, οι διπλοβάρδιες, τα ανήλιαγα νηπιαγωγεία που θυμίζουν κελιά και όχι σχολικούς χώρους όπου διαμορφώνεται η παιδική ψυχή και προσωπικότητα, είναι η σκληρή πραγματικότητα για χιλιάδες μικρούς μαθητές και επιδεινώθηκε ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Εκεί προχτές το βράδυ, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως ακριβώς ξέρουν να αγωνίζονται και να απαιτούν την άμεση λύση των προβλημάτων, διοργάνωσαν μια ξεχωριστή βραδιά για το λαό του Μενιδίου.

Με σύνθημα «φτάνει πια η κοροϊδία. Θέλουμε ανθρώπινα δημόσια σχολεία», εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, ο λαός του Μενιδίου, ένωσαν προχτές το βράδυ στην κεντρική πλατεία Μενιδίου, τις φωνές διαμαρτυρίας τους και τραγούδησαν, συμμετέχοντας μαζικά στη συναυλία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μενιδίου «Ο Σωκράτης», με τη συμπαράσταση και την οικονομική ενίσχυση της ΔΟΕ, του Δήμου Αχαρνών και της δημοτικής ραδιοφωνίας Ανω Λιοσίων «Ξένιος FM». Μια ξεχωριστή διαμαρτυρία, που έντυσαν μουσικά οι μεγάλοι καλλιτέχνες και μουσικοί Δημήτρης Μητροπάνος, Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Λάρδης, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών αφιλοκερδώς.

«Ο νέος υπουργός Παιδείας, μας μίλησε για την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στα σχολεία, για ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε κάθε μαθητή, για σύνδεση με το Ιντερνετ κάθε σχολείου μέχρι το 2001, για σχολικές βιβλιοθήκες και πολλαπλό βιβλίο και εμείς καταλάβαμε, ομολογουμένως χωρίς δυσκολία, ότι μας εμπαίζει», τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Θαν. Ευθυμίου. Οπως εξήγησε δύο νηπιαγωγεία το 10ο και 18ο στεγάζονται στα παραπήγματα του καταυλισμού του Αγίου Πέτρου. Το 7ο Δημοτικό Σχολείο - αχούρι και το 7ο Νηπιαγωγείο στο οποίο λειτουργεί και τμήμα για νήπια με ειδικές ανάγκες. Το 19ο Δημοτικό Σχολείο πρώην άσυλο ανιάτων. Το 14ο Δημοτικό Σχολείο, το 15ο Νηπιαγωγείο, το 3ο, το 19ο και τα λοιπά «αποτελούν ντροπή για εκείνους που ψευδολογούν ασύστολα, για κείνους που κόπτονται δήθεν για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης», επισήμανε.

«Εμείς οι δάσκαλοι των παιδιών σας, που προερχόμαστε και οι ίδιοι από εργατικές οικογένειες, υποσχόμαστε ότι δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε και στα μελαγχολικά μάτια των μικρών μαθητών μας θα υποδεικνύουμε τον πραγματικό ένοχο, που τα αναγκάζει να φοιτούν σ' αυτά τα άθλια σχολεία του Δήμου μας», τόνισε, ενώ κάλεσε όλο το λαό του Μενιδίου να αγωνιστεί για ένα άλλο σχολείο, μια διαφορετική εκπαίδευση και παιδεία, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού. «Ολοι μαζί τώρα, πριν είναι πολύ αργά. Τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και μας χρειάζονται όλους», είπε χαρακτηριστικά.

Ερμηνεύοντας τη «Ρόζα» και το «Ναρκοπέδιο» ανέβηκε στη σκηνή ο Δημ. Μητροπάνος έχοντας μαζί του τον Θάνο Μικρούτσικο. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξεσηκώνοντας το πλήθος τραγουδώντας, έχοντας συντροφιά του τον Θ. Μικρούτσικο, σε παλιές επιτυχίες.

«Γνωρίζει το κράτος πολύ καλά, όπως και εμείς το ξέραμε, ότι και πριν από το σεισμό τα σχολεία είχαν ραγίσει από το εκπαιδευτικό του σύστημα, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε "δε θα πεθάνουμε κουφάλα νεκροθάφτη"», είπε κλείνοντας το μουσικό του πρόγραμμα ο Β. Παπακωνσταντίνου.

Με παρέα την κιθάρα του στη συνέχεια ο Γιάννης Λάρδης ερμήνευσε τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, αλλά και άλλα τραγούδια, που χάραξαν τη μουσική ιστορία του τόπου. «Παιδιά, καλή επιτυχία στους αγώνες σας και εμείς πάντα δίπλα σας», ήταν η ευχή και η υπόσχεση που δόθηκε από τον Γ. Λάρδη, κλείνοντας τη συναυλία.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ετοιμες για το «φιλέτο» στην υγεία

Ετοιμες να διεκδικήσουν το «φιλέτο» από τη διάλυση του ΕΣΥ είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες, όπως εκφράστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Interamerican , στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε για λογαριασμό της εταιρίας.

Ο πρόεδρος του ομίλου Interamerican, Δ. Κοντομηνάς, ήταν αποκαλυπτικός: Ευελπιστούμε, είπε, ότι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας να είναι εξυγιαντικά και να οδηγούν στην κατάργηση ορισμένων μονοπωλίων, ώστε να υπάρξει περισσότερος ανταγωνισμός. Μάλιστα τον ανταγωνισμό, όπως εξήγησαν οι παρουσιαστές της έρευνας, τον θέλουν όχι μόνο ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Με αφορμή την αναφορά ότι η Interamerican ειδοποιεί τους πελάτες της για να κάνουν το ετήσιο τσεκ-απ, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μια σοβαρή ασθένεια, θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες και εάν θα αυξηθεί το ασφάλιστο. Η απάντησε που δόθηκε ήταν η εξής: Τα συμβόλαια που γίνονται στηρίζονται στην ειλικρίνεια και εφόσον διαπιστωθεί ότι όταν ο πελάτης έκανε το συμβόλαιο δε γνώριζε ειλικρινώς ότι δεν είχε αυτή την ασθένεια, τότε θα συνεχίσουν να του παρέχουν υπηρεσίες.

Η έρευνα

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Πολιτικών και Οικονομικών Κοινωνικών Ερευνών για λογαριασμό της Interamerican - που δόθηκε ως «κοινωνική προσφορά» και στο υπουργείο Υγείας.

Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τη στρατηγική για τη διεύρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στο χώρο της δημόσιας υγείας με κύριο στοιχείο τη διαπίστωση για μεγαλύτερη ικανοποίηση από τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Η έρευνα έγινε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.400 ατόμων, ηλικίας 25 ετών και άνω.

Δόθηκαν τα εξής στοιχεία:

  • Το 25% του δείγματος δήλωσε ότι -εκτός απ' την κοινωνική ασφάλιση- έχει και ιδιωτική ασφάλιση. Χωρίς ασφάλιση είναι το 3,5%, ενώ σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του ΚΕΠΕ ήταν ανασφάλιστο το 5%.
  • Τρεις στους τέσσερις νοσηλεύτηκαν σε δημόσιο νοσοκομείο και ένας στους τέσσερις σε ιδιωτικό θεραπευτικό ίδρυμα.
  • Ο βαθμός ικανοποίησης -με άριστα το «δέκα»- ήταν 5,04 για το δημόσιο τομέα και 7,6 για τον ιδιωτικό τομέα.
  • Το 45% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν έχουν γιατρό που τους παρακολουθεί σε τακτική βάση, ενώ το 82% δήλωσε ότι απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς, στοιχεία που δείχνουν τα τεράστια κενά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Απεργούν οι συμβασιούχοι ΟΤΑ

Απεργούν αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ ΟΤΑ) - συμβασιούχοι, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται στο Δήμο Αθήνας - διεκδικώντας λύσεις για μια σειρά θεσμικά και οικονομικά αιτήματά τους, όπως: να τακτοποιηθούν οριστικά οι συμβασιούχοι. Να καταβληθεί άμεσα η εκλογική αποζημίωση και να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2000. Να αυξηθεί η εφάπαξ αποζημίωση και να υπαχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα κοιμητήρια και στο πράσινο στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Αύριο η συναυλία για την «Πετρόλα»

Μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας διοργανώνεται αύριο στην Ελευσίνα, με αφορμή τις νέες επεκτάσεις της «Πετρόλα», που σχεδιάζει μεθοδικά κι αθόρυβα τα τελευταία δύο χρόνια ο όμιλος Λάτση. Επεκτάσεις που ουσιαστικά αφορούν τη γιγάντωση της υπάρχουσας βιομηχανίας - μιλούν για δημιουργία 16 νέων μονάδων - δραστηριοτήτων επιπλέον των 16 υφισταμένων, στα 110 στρέμματα που σήμερα αποτελούν τη νεκρή ζώνη μεταξύ της «Πετρόλα» και της «Πυρκάλ». Η συναυλία θα δοθεί από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. στην παραλία Ελευσίνας (δίπλα στο Δημοτικό Αναψυκτήριο).

Πρώτο Φεστιβάλ της ΠΚΣ

Το πρώτο Φεστιβάλ της, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη η Πανσπουδαστική στο ΤΕΙ της Αθήνας, στον πευκώνα, στις 12.30 το μεσημέρι. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει παρεμβάσεις - ενημέρωση για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Mix», για τη θέση της ΠΚΣ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Επίσης η εκδήλωση θα έχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ερασιτεχνικά συγκροτήματα, έκθεση βιβλίου και σκίτσου.

Συγκέντρωση στη Νίκαια

Με κεντρικό σύνθημα «όχι στο ξεπούλημα του Δήμου», η «Δημοκρατική Ενότητα», καλεί το λαό της Νίκαιας σε συγκέντρωση, αύριο Πέμπτη, στις οχτώ το βράδυ, στην πλατεία Αγίου Νικολάου , προκειμένου να τον ενημερώσει για τις μεθοδεύσεις του δημάρχου να εκχωρήσει σε ξένο επιχειρηματικό όμιλο πληθώρα δημοτικών δραστηριοτήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ