ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Και μόρια εκτός από το διαγωνισμό

Θα μετράνε και ο βαθμός πτυχίου, η προϋπηρεσία και τα μεταπτυχιακά, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Γ. Χουρμουζιάδης: Υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο τα πτυχία των πανεπιστημίων

Προσαυξήσεις στην τελική βαθμολογία όσων υποψήφιων εκπαιδευτικών λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στο οποίο υπάρχει και ρύθμιση για επιτυχόντες του προηγούμενου διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα προβλέπονται προσαυξήσεις (σε όσους έχουν συγκεντρώσει στο διαγωνισμό μέσο όρο βαθμολογίας 60 μονάδες, με άριστα το 100) ανάλογα με το βαθμό πτυχίου, την κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων και την προϋπηρεσία σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία. Η δε ισχύς των πινάκων διοριστέων εκπαιδευτικών του προηγούμενου διαγωνισμού παρατείνεται μέχρι 31 Δεκέμβρη 2000 και από τους εγγεγραμμένους στους πίνακες αυτούς καλύπτεται κατά σειρά επιτυχίας το 60% των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών που θα πληρωθούν κατά το έτος 2000.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για το διορισμό στους κλάδους Πληροφορικής δεν είναι απαραίτητη η κατοχή του παιδαγωγικού πτυχίου της ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ. Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω διατάξεις είχαν κατατεθεί ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά επειδή η ψήφισή της δεν μπορούσε να γίνει στα θερινά τμήματα μετατράπηκε σε νομοσχέδιο.

Υποβαθμίζονται τα πτυχία των πανεπιστημίων με τον τρόπο που γίνονται οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και είπε ότι η επετηρίδα είναι ένας αξιόπιστος κατάλογος διορισμού, συνδυαζόμενη με την αναβάθμιση των σπουδών στα πανεπιστήμια.

Σχολιάζοντας τις νέες ρυθμίσεις είπε ότι το κριτήριο του βαθμού πτυχίου θα οδηγήσει σε βαθμοθηρία μέσα στα ΑΕΙ, ενώ αναφερόμενος στην προϋπηρεσία αναρωτήθηκε πού θα τη βρει ένας επί χρόνια αδιόριστος εκπαιδευτικός. Οσο δε για το κριτήριο του διδακτορικού, τόνισε ότι πρόκειται για το πλέον ταξικό κριτήριο αφού μπορούν να το αποκτήσουν μόνοι όσοι δεν έχουν ανάγκη να δουλεύουν.

Τα πτυχία των πανεπιστημίων, κατέληξε ο Γ. Χουρμουζιάδης, είναι υπερπλήρη από άποψη περιεχομένου και με την αναβάθμιση των σχετικών τμημάτων των ΑΕΙ δεν ήταν αναγκαίες όλες αυτές οι συνεχόμενες εξετάσεις.

Θετικά βήματα στο νομοσχέδιο είδαν οι εισηγητές της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος και του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη. Ομως το καταψήφισαν, ο μεν πρώτος γιατί δε λύνει το θέμα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η δε εκπρόσωπος του ΣΥΝ επειδή κάνει «ελάχιστα μικρά βήματα» και δεν καθιερώνει την πλήρη μοριοποίηση του συστήματος διορισμών.

Κατά τη συνεδρίαση εντύπωση προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης ο οποίος είπε ότι «θα θυσιαστεί μία γενιά πειραματόζωων» με το σημερινό εξεταστικό σύστημα, ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας προέβλεψε ότι θα αναγκαστεί να καταργήσει συνολικά το υπάρχον σύστημα των εξετάσεων. Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του παριστάμενου πρώην υφυπουργού Παιδείας Γ. Ανθόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε «αντιμεταρρυθμιστικό» το λόγο του Χ. Καστανίδη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου αρκέστηκε να παρατηρήσει ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ «διαρκώς βελτιούμενος» θα αποδειχθεί ως κοινά αποδεκτή λύση.

Συντονίζουν τον αγώνα για την παιδεία

Παράσταση διαμαρτυρίας από φορείς της εκπαίδευσης και εργατικά σωματεία αύριο στο υπουργείο Παιδείας. Συλλαλητήριο στις 22 Ιούνη στην πλατεία Κάνιγγος

Σύσκεψη φορέων με σκοπό το συντονισμό του αγώνα για τα ζητήματα της παιδείας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκτός από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά, η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, το Συντονιστικό Σωματείων Πειραιά, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και τη συζήτηση και τις παρεμβάσεις που έγιναν, αναδεικνύονταν η αναγκαιότητα της αντίδρασης του λαϊκού παράγοντα στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αποτυπώνονταν η εικόνα που βιώνεται τις μέρες αυτές σε όλες τις λαϊκές οικογένειες με τον εξεταστικό, αντιπαιδαγωγικό, εξουθενωτικό μαραθώνιο, που αναδείχνει ανάγλυφα τα προβλήματα που δημιουργεί σε μαθητές, γονείς και καθηγητές η μετατροπή του σχολείου σε προθάλαμο για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Επίσης η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης με ελλείψεις σε υποδομές και έμψυχο δυναμικό, την ίδια στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί παραμένουν αδιόριστοι. Μετά την πλούσια συζήτηση αποφασίστηκαν συγκεκριμένα βήματα συντονισμού και αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Ετσι οι εκπρόσωποι των φορέων κατέληξαν ως πρώτο βήμα στη διοργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας. Θα ακολουθήσει μαζικό παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 22 Ιούνη στις 7.30 μμ στην πλατεία Κάνιγγος.

Επίσης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συνέντευξης Τύπου για τις 20 Ιούνη, ενημέρωσης για τις πρωτοβουλίες των φορέων που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν ακόμα πιο μαχητικά τις κινητοποιήσεις και από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ
Ζητά μεταφορικό μέσο για το δήμο και τα σχολεία

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Αν προτίθεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα του Δήμου Βελεστίνου για την παραχώρηση ενός μέσου μεταφοράς για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων, ρωτούν τους υπουργούς Μεταφορών, Παιδείας και Εσωτερικών με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Γιάννης Πατάκης.

Ο Δήμος Βελεστίνου, ο μεγαλύτερος γεωγραφικός δήμος της Μαγνησίας, με 11 πρώην κοινότητες και οικισμούς, μερικοί από τους οποίους απέχουν από την έδρα του δήμου δεκάδες χιλιόμετρα, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στη μετακίνηση των κατοίκων από και προς το Βελεστίνο.

Οπως επισημαίνουν οι δύο βουλευτές ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα μετακίνησης των μαθητών που φοιτούν στο Γυμνάσιο, Λύκειο και ΤΕΕ Βελεστίνου, οι οποίοι ταλαιπωρούνται αφάνταστα, αφού δεν εξυπηρετούνται από τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας.

Η Δημοτική Αρχή - σημειώνουν οι δύο κομμουνιστές βουλευτές - δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να αποκτήσει δικό της μεταφορικό μέσο για την εξυπηρέτηση των μαθητών. Αίτημα των κατοίκων και του Δήμου Βελεστίνου είναι να τους προμηθεύσει η κυβέρνηση ένα - έστω μικρό - λεωφορείο για τον παραπάνω σκοπό, αλλά και για τη μεταφορά - σε καθημερινή βάση - των ηλικιωμένων κατοίκων στο Κέντρο Υγείας της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Βελεστίνου δεν είναι ο μοναδικός που αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα, αλλά η πλειοψηφία των δήμων που προέκυψαν μετά τον «Καποδίστρια», χωρίς δυστυχώς να υπάρξει καμία μέριμνα από τη μεριά της κυβέρνησης για τη λύση τους.

ΤΕΕ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Απαιτούν χώρο στέγασης

Στεγάζεται σε μισθωμένη πολυκατοικία και η αυλή που έχουν οι μαθητές είναι τα μπαλκόνια της πολυκατοικίας. Ο λόγος για το ΤΕΕ Ζωγράφου, το οποίο στεγάζεται εκεί 16 χρόνια περίπου. Μπορεί βέβαια η σχολική χρονιά να τελειώνει, αλλά όχι και τα προβλήματα για τους μαθητές.

Ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας είχε ξεκινήσει διαδικασία έξωσης την οποία και πέτυχε. Βέβαια, η παράταση που πήρε το σχολείο, μια παράταση έξι μηνών, λήγει στις 30 Ιούνη του 2000. Αυτό το εξάμηνο ο ΟΣΚ είχε υποσχεθεί ότι θα το αξιοποιήσει για την ανέγερση πραγματικού σχολικού κτιρίου για τους μαθητές του ΤΕΕ. Ο χώρος και οι μελέτες είναι έτοιμες, αλλά η χρηματοδότηση του έργου ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

«Ενα σχολείο υποβαθμισμένο και κτιριακά για τα παιδιά των εργατικών οικογενειών. Ενα σχολείο, σωστό μαθητοστάσιο. Υπόδειγμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αλά ΠΑΣΟΚ. Στο ρυθμό της ΟΝΕ. Σχολείο ντροπής για τις εκπαιδευτικές ανάγκες», τονίζει σε ανακοίνωση η Οργάνωση Ζωγράφου της ΚΝΕ.

Επισημαίνει δε ότι η δημοτική διοίκηση λέει ότι αλληλογραφεί με τον ΟΣΚ, «αλλά η υπόθεση, όπως καταλαβαίνετε, βρίσκεται στα ταχυδρομεία». Καταγγέλλει επίσης, την κυβερνητική και δημοτική αδιαφορία και απαιτεί την άμεση επίλυση του προβλήματος στέγασης του ΤΕΕ με τη δρομολόγηση ανέγερσης κτιρίου από τον ΟΣΚ. «Η ΚΝΕ θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της κάθε προσπάθεια ενεργοποίησης και αγωνιστικής κινητοποίησης των μαθητών του ΤΕΕ και όλων των εκπαιδευτικών φορέων», καταλήγει στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ο οργανισμός κατέθεσε μήνυση σε βάρος συγκεκριμένου υπαλλήλου του και κατά παντός υπευθύνου για υπεξαίρεση ποσού περίπου 70 εκατ. δρχ - που αποκαλύφθηκε χθες - από λογαριασμό της μισθοδοσίας. Ο υπάλληλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχτηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ