ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
«Ανάπηρη» Πρόνοια

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ σε Ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες

Ιδρύματα της Μαγνησίας για άτομα με ειδικές ανάγκες, επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον βουλευτή Νίκο Γκατζή, τον Χάρη Χουρδάκη, μέλος του Τμήματος Πρόνοιας της ΚΕ και μέλη της ΝΕ Μαγνησίας του Κόμματος. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκε το Ειδικό Νηπιαγωγείο για νήπια με ειδικές ανάγκες, το Παράρτημα Μαγνησίας του ΕΛΕΠΑΠ για άτομα με πνευματική και σωματική αναπηρία, την «Παιδούπολη» όπου στεγάζονται παιδιά των φαναριών και ανήκει στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας, το Ιδρυμα «Ασπρες Πεταλούδες» για άτομα με ειδικές ανάγκες, τον αθλητικό σύλλογο «Αργοναύτες» για αθλητές - άτομα με ειδικές ανάγκες, που έχουν επιδείξει πολλές επιτυχίες στον αθλητισμό.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που συναντήθηκε με άτομα με ειδικές ανάγκες, με διοικήσεις Ιδρυμάτων, συλλόγους εργαζομένων και γονέων διαπίστωσε, για μια ακόμα φορά, το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα, λόγω των χαμηλών κρατικών κονδυλίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως επισημάνθηκε, οι επιχορηγήσεις καλύπτουν μόνο το 30% του προϋπολογισμού των Ιδρυμάτων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της λειτουργίας τους να βασίζεται στη φιλανθρωπία κι ένα άλλο μέρος να πληρώνουν τα ταμεία.

Η έλλειψη κρατικών κονδυλίων έχει ως αποτέλεσμα τα Ιδρύματα να στερούνται επιστημονικού προσωπικού για τη στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως για εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία, γυμναστική κ.ά. Επίσης, δάσκαλοι και καθηγητές τις απογευματινές ώρες δεν υπάρχουν, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό (τραυματιοφορείς, νοσοκόμοι κ.ά.).

Ελλιπής είναι και η κτιριακή υποδομή των Ιδρυμάτων. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Ιδρύματος «Ασπρες Πεταλούδες», όπου έχει κτιστεί νέα Πτέρυγα, αλλά δε λειτουργεί, λόγω ελλείψεως πιστώσεων για μηχανολογικό και άλλο εξοπλισμό, ενώ ο αθλητικός σύλλογος «Αργοναύτες» δεν έχει αίθουσα για τις συνεδριάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Στην «Παιδούπολη» υπάρχουν πάνω από 30 Αλβανάκια και Τσιγγανόπουλα, τα οποία, ενώ είναι όλα αναλφάβητα, ο χωρισμός τους για το αν θα παρακολουθήσουν Δημοτικό Σχολείο ή Γυμνάσιο, γίνεται με κριτήριο την ηλικία.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στα πλαίσια των συναντήσεων που είχε, επισήμανε ότι αυτά τα Ιδρύματα πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση της κράτους να παρέχει τα κονδύλια, ώστε να καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες και να παρέχεται η δυνατότητα να εντάσσονται ομαλά στην κοινωνία, με εργασία κ.λ.π. Τόνισε, δε, ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

«Ιδιωτικοποιούν» και τις παραλίες!

Κάρυστος. Μια μικρή κωμόπολη πέντε περίπου χιλιάδων κατοίκων στο νοτιότερο άκρο του Νομού Ευβοίας, στο ακρωτήρι του Κάβο-Ντόρο. Μια κωμόπολη που απέχει μόλις 21 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Ραφήνας.

Εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι της Καρύστου, παραμελημένοι από την πολιτεία (όπως άλλωστε και όλοι όσοι ζουν στην ελληνική επαρχία) προσπαθούν να ζήσουν από τις λίγες πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου τους. Εξορύσσουν πέτρα (τη γνωστή άλλωστε πλάκα Καρύστου), καλλιεργούν τη γη, καταφεύγουν στην αλιεία και προσπαθούν να αξιοποιήσουν τουριστικά τις υπέροχες παραλίες με τις οποίες προίκισε η φύση τον τόπο τους.

Κάθε χρόνο, ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων των Αθηνών, λόγω και της κοντινής απόστασης, επιλέγουν την περιοχή της Ν. Ευβοίας για να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους και να χαρούν τις όμορφες αμμουδιές της. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια με την ανοχή και ευθύνη των αρμοδίων αρχών, κάποιοι ιδιοκτήτες φράζοντας τα παράκτια οικόπεδά τους, κάνουν απροσπέλαστες αυτές τις ακτές από τους παραθερίζοντες εκεί. Μεθοδεύουν, έτσι, να ιδιοτικοποιήσουν και τις παραλίες και να γίνουν αποκλειστικοί χρήστες τους!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια από τις ομορφότερες παραλίες, στα ανατολικά της Καρύστου, προς το ακρωτήρι "Μπούρος", στη θέση "Κάβος". Ιδιοκτήτης οικοπέδου, απ' όπου έπρεπε να περάσει κάποιος λουόμενος για να προσεγγίσει την παραλία, όχι μόνο έκλεισε την είσοδο του μονοπατιού που διέσχιζε το οικόπεδό του, αλλά σήκωσε και τοίχο από πέτρες στο διπλανό ρέμα, αποκλείοντας κάθε πρόσβαση προς την παραλία! Κι όλα αυτά συνέβησαν χωρίς την παραμικρή παρέμβαση των αρμοδίων αρχών της περιοχής... Απλώς, όταν το πρόβλημα αναδείχτηκε σε τοπικό έντυπο, παρενέβη το Πολεοδομικό Γραφείο Καρύστου. Αλλά ο ιδιοκτήτης «δέχτηκε» να ελευθερώσει τη δίοδο προς την παραλία από το ποτάμι, ενώ παράλληλα, ενίσχυσε το φράκτη του οικοπέδου του με συρματόπλεγμα!

Δίπλα σ' αυτό το οικόπεδο έχει κτιστεί βίλα «οχυρωμένη» με τσιμεντένιο τοίχο που επίσης αποκλείει την πρόσβαση στην παραλία. Και αν συνεχιστεί, ανεξέλεγκτα, αυτή η εξέλιξη σε λίγο διάστημα το πρόβλημα θα γίνει αξεπέραστο. Ετσι, είναι ανάγκη, επιτέλους, Πολεοδομία και Δήμος Καρύστου, να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο που απειλεί να αποκλείσει την πρόσβαση σε κάθε σπιθαμή αμμουδιάς του όρμου της Καρύστου. Κι αυτό πρέπει να γίνει τώρα, πριν είναι αργά...

Φωτιά στις καπναποθήκες

Μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες τα ξημερώματα κατέστρεψε ολοσχερώς καπναποθήκες στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Κάηκαν 2.900 περίπου τόνοι καπνών, ενώ σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές στο «σκελετό» και τις σιδεριές δύο κτιρίων. Επίσης κινδύνεψαν από τη φωτιά γειτονικές κτηνοτροφικές μονάδες.

Οι καπναποθήκες ιδιοκτησίας Α. Ναλμπάντη είχαν ενοικιαστεί από τις εταιρίες ΑΤΤΙΚ ΑΕ, ΑΤΤΙΚ ΓΚΡΕΪΤ και «Γιουνάιτεντ ΛΑΪΦ». Είναι άγνωστο ποιες συνέπειες θα έχει αυτή η καταστροφή στους εργαζόμενους που απασχολούνται την εποχή αυτή στα διάφορα καπνομάγαζα των παραπάνω εταιριών. Στην κατάσβεση της φωτιάς που τα αίτια της ερευνώνται, συμμετείχαν 10 οχήματα και 30 άνδρες της Πυροσβεστικής.

Ανεστάλη η απεργία στους δήμους

Ανέστειλαν την απεργία που είχαν εξαγγείλει για σήμερα και αύριο, 15 και 16 Ιούνη, οι συμβασιούχοι στους Δήμους, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ ΟΤΑ). Η ΠΟΠ ΟΤΑ θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, όταν το υπουργείο Εσωτερικών δώσει οριστικές απαντήσεις στα οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους, καθώς μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο η «θετική αντιμετώπιση».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειοι

* Ο Δήμος Καισαριανής και το Τοπικό Παράρτηματης ΠΕΑΕΑ συνδιοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 18-6-2000 στις 10 π.μ. προς τιμή της επετείου της μάχης που δόθηκε τον Ιούνη του 1944 στη Μονή Καισαριανής από ομάδα ΕΛΑΣιτών, εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Στην εκδήλωση αυτή, τιμώνται όλοι οι πεσόντες Καισαριανιώτες πατριώτες αγωνιστές. Πούλμαν για τη Μονή - τόπο της εκδήλωσης - ξεκινούν από την πλατεία της πόλης στις 9.30 π.μ..

* Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, τελούν μνημόσυνο Πεσόντων και Θανόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, την Κυριακή 18-6-00 στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (γωνία Μπίμπιζα).

* Το Παράρτημα Αμφισσας, την Κυριακή 18-6-00 στις 11.30 π.μ., τελεί το καθιερωμένο ετήσιο Τρισάγιο, για όλους τους πεσόντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στην Αγία Τριάδα ΚΑΛΟΣΚΟΠΗΣ, που είναι ο τόπος εκτέλεσής τους. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινούν στις 6.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8234.296 και 8222.952.

ΚΗΔΕΙΑ

Πέθανε χτες Τετάρτη και κηδεύεται σήμερα Πέμπτη 15.6.2000 ο σ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ

ετών 54

από το Νεκροταφείο του Βύρωνα στις 4.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ