ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
Σελ. /36
Απ' το κεφάλι βρωμάει το ψάρι

«Οι δασικές υπηρεσίες δε γνωρίζουν ποιες είναι οι δασικές εκτάσεις. Υπάρχει αδυναμία έγκαιρου εντοπισμού των αυθαιρέτων κατασκευών και των καταπατήσεων δασικών εκτάσεων που οφείλεται στην πολυνομία και το διάσπαρτο της νομοθεσίας, την έλλειψη δασικού προσωπικού, τεχνολογικής υποδομής και δασολογίου. Ακόμη και όταν εντοπιστούν αυθαίρετες κατασκευές, πράγμα που γίνεται συνήθως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, αυτές κατά κανόνα δεν κατεδαφίζονται. Οι λόγοι είναι πολλοί (γραφειοκρατία, κλπ.), κυρίως όμως οφείλονται στην απροθυμία της πολιτείας να αναλάβει "το κοινωνικό κόστος" της κατεδάφισης. Λόγο για τον οποίο δεν εισπράττονται και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα».

Το απόσπασμα είναι ένα ελαχιστότατο δείγμα από την ετήσια έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που παραδόθηκε προχτές στην υπουργό Εσωτερικών. Κι όπως διαβάσατε, είναι αρκούντως παραστατική και αντικειμενική. Και μπορεί να μην ονομάζει ευθέως τον μεγάλο ένοχο, αλλά γίνεται φανερό πως αυτός δεν είναι οι τεμπέληδες και χαραμοφάηδες δημόσιοι υπάλληλοι. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, λέει ο λαός μας και η παροιμία αυτή ταιριάζει γάντι και στην περίπτωση της δημόσιας διοίκησης.

Οι ψευτο-αντιθέσεις...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η Αριστερά έμαθε να αναλύει τον κόσμο με βάση τις αντιθέσεις και ανάλογα να πράττει. Στον καπιταλισμό βασική αντίθεση ήταν, είναι και θα είναι η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας. Στις μέρες μας μάλιστα ο βαθμός εκμετάλλευσης αυξάνεται, αφού το προϊόν της ανάπτυξης προστίθεται πολύ περισσότερο στην αμοιβή του κεφαλαίου απ' ό,τι στην αμοιβή της εργασίας». Αυτή είναι η εισαγωγή ενός άρθρου του Σπ. Καβουνίδη (μέχρι πρόσφατα μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ), που δημοσιεύεται στο χτεσινό «Βήμα». Και, μέχρι εδώ, μπορείς να πεις καλά.

Από κει και κάτω, όμως, επιχειρεί να πείσει ότι η κυρίαρχη αντίθεση στη σημερινή ελληνική κοινωνία είναι αυτή μεταξύ του εκσυγχρονισμού και του αναχρονισμού. Ακόμη κι αν αφήσουμε κατά μέρος τις αρκετές αυθαιρεσίες, διαστρεβλώσεις και επιδερμικές αναλύσεις, που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος, οι δύο αυτές έννοιες δεν έχουν σαφές πολιτικό και κοινωνικο - ταξικό περιεχόμενο και αναφορά. Αραγε, δε γνωρίζει, ότι υπάρχουν ένα σωρό τεχνολογικοί εκσυγχρονισμοί, που υλοποιούμενοι στον καπιταλισμό μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο την εκμετάλλευση και την καταλήστευση των εργαζομένων; Μήπως, δεν καταλαβαίνει, ότι καπιταλιστικοί εκσυγχρονισμοί, όπως οι προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις, οι αναδιαρθρώσεις, κλπ., ωφελούν αποκλειστικά και μόνο το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, υποβαθμίζουν παραπέρα τη διεθνή θέση της χώρας και κάνουν ακόμη μικρότερη την πίτα των λαϊκών εισοδημάτων; Από πού κι ως πού, έχουν προοδευτικό χαρακτήρα οι εκσυγχρονισμοί αυτοί;

Ας προσπαθήσει να το σκεφθεί λίγο βαθύτερα το ζήτημα...

... και η διέξοδος

Βέβαια, με όσα γράφουμε παραπάνω, δε σημαίνει, πως οι θέσεις του ΚΚΕ περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο στην αντίσταση και το αντιπάλεμα των όποιων καπιταλιστικών και αντιλαϊκών «εκσυγχρονισμών» και αναδιαρθρώσεων προωθεί σήμερα η κυβέρνηση, η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, κλπ.

«Ομως αυτό δεν αρκεί, σημειώνει σε άρθρο της στα προχθεσινά «Νέα» η Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στην αντίσταση αυτή και συνεχίζει: Είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, η νεολαία να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, για ν' ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος για τη χώρα μας, ο δρόμος της λαϊκής οικονομίας.

Πρόκειται για το μόνο ρεαλιστικό δρόμο που στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό, στην κρατική ιδιοκτησία των βασικών μέσων παραγωγής, στην προστασία της εγχώριας παραγωγής, στη συνεταιριστική παραγωγή, στο αποκλειστικά δημόσιο και ενιαίο σύστημα παιδείας, υγείας, ασφάλισης και πρόνοιας. Αυτός ο δρόμος που μπορεί να προωθήσει η λαϊκή εξουσία είναι η προοπτική για το λαό μας.»

Διαφορετικά, θα παγιδεύεται στις διάφορες ψευτο-αντιθέσεις και χωρίς να το καταλαβαίνει, θα γίνεται αντικείμενο όλο και μεγαλύτερης εκμετάλλευσης, χωρίς ποτέ να δει το φως στην άκρη του τούνελ.

Διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης

Associated Press

Μαζί με την αγελάδα του πήγε στη διαδήλωση ο Ιταλός - μάλλον αγρότης - της διπλανής φωτογραφίας, για να εκφράσει την αντίθεσή του ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και την τύχη που αυτή επιφυλάσσει στους εργαζομένους της πόλης και του χωριού. Η διαδήλωση έγινε προχτές στην Μπολόνια της Ιταλίας, με την ευκαιρία της εκεί συνεδρίασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και με θέμα το παρόν και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Και μπορεί, στη συγκεκριμένη φωτογραφία, το συμπαθές τετράποδο να παρελαύνει καμαρωτό και αγέρωχο, μπροστά από τις δυνάμεις καταστολής, αλλά λίγο μετά οι τελευταίες επέμβηκαν πολύ περισσότερο δραστικά και επιχείρησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, με γκλομπ και δακρυγόνα. Δεν ξέρουμε αν ήταν η πρώτη του σχετική εμπειρία, αλλά σίγουρα θα του μείνει αξέχαστη...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «ευρωατλαντική» βαρβαρότητα

Με ταχύτατους ρυθμούς η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζει το στρατό και την αστυνομία της. Τα θεμέλια τέθηκαν στη Σύνοδο του Ελσίνκι, το Δεκέμβρη του '99, τα «αρχιτεκτονικά» σχέδια θα οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο του Πόρτο (19 και 20 Ιούνη) και το «χτίσιμο» θα αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο του 2000, επί γαλλικής προεδρίας. Το 2003 προβλέπεται ότι θα είναι έτοιμο το Σώμα των 60.000 ανδρών, για να αναλάβει δράση ως δύναμη ταχείας επέμβασης, είτε για την καταστολή των λαϊκών κινημάτων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε για επεμβάσεις σε χώρες εκτός της ΕΕ. Ετσι συμπληρώνεται το αποτρόπαιο πρόσωπο της ΟΝΕ, της ανεργίας, της λιτότητας, της φτώχειας, της καταστροφής του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, της κατάργησης των θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων.

Προχτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάστηκε η εισήγηση επί της οποίας έγινε συζήτηση για το θέμα αυτό. «Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση. Μια δήλωση που αντανακλά το περιεχόμενο της εισήγησης. Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ικανότητα διαχείρισης από την Ευρωπαϊκή Ενωση των κρίσεων με στρατιωτικά και μη μέσα, υπενθυμίζοντας ότι η συλλογική άμυνα ανήκει στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ (...), ζητά ευχέρεια ταχείας αντίδρασης, η οποία θα συνοδεύεται από επαρκή δημοσιονομική προικοδότηση (...) κατάλληλα όργανα (...) τράπεζα δεδομένων για το δυναμικό των κρατών - μελών στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και της τήρησης της τάξης (...), δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης δημόσιας ασφάλειας, η οποία θα μπορεί να κινητοποιείται και να αναπτύσσεται αμέσως και η οποία θα είναι σε θέση να επεμβαίνει σε επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης για τις οποίες οι στρατιωτικές μονάδες δεν είναι κατάλληλες».

Οι απόψεις αυτές εκφράζουν ένα πλατύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων και επομένως κατά τεκμήριο απηχούν τις θέσεις των ιθυνόντων της ΕΕ.

Μια πολιτική βαθιά ταξική όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρειάζεται και τους μηχανισμούς που θα εξασφαλίζουν την ταξική κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου στο εσωτερικό της ΕΕ και θα εξυπηρετούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των επεμβάσεων, όπως στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

Ηπροοπτική, όπως διαγράφεται, είναι πραγματική εφιαλτική. Οι «αρχιτέκτονες» της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης μπορεί να αισθάνονται δυνατοί να επιβάλλουν ένα καθεστώς τρόμου μέσα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ζήτημα είναι, αν οι εργαζόμενοι στα κράτη - μέλη, οι λαοί της ΕΕ. θα δεχτούν ένα τέτοιο καθεστώς. Αν θα επιτρέψουν αυτή την ολοκληρωτική επαναφορά στη βαρβαρότητα.

Αποδεικνύεται, ακόμη, πόσο μακριά απ' την πραγματικότητα βρίσκονται απόψεις περί δήθεν δυνατότητας αλλαγών στην ΕΕ με φιλολαϊκό και φιλεργατικό χαρακτήρα. Απόψεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ψευδαισθήσεων για τον πραγματικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χωρίς αυταπάτες οι Ελληνες εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα πρέπει να οργανώσουν και να συντονίσουν την αντίδρασή τους σ' ένα μέτωπο που θα φράζει το δρόμο σε τέτοιες πολιτικές, θα συγκεντρώνει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, με στόχο την αντιμετώπιση της ευρωατλαντικής βαρβαρότητας με την προοπτική μιας λαϊκής εξουσίας.

Αλλοι αγώνες

Ε, λαέ μου,

με εικόνες

δεν ξεσφίγγουνε

οι «ζώνες»

και δεν πέφτει

η ανεργία

με καμία

Παναγία!

* * *

Ε, λαέ,

με αγιαστούρες,

δε θα λείψουνε

οι «κούρες»

και με ύμνους

προς τα πάνω

δε γλιτώνεις

απ' το Γιάννο!

* * *

Ε, λαέ,

με άγια χάρη,

δε θα φύγουνε

τα βάρη,

κι ο θεός

δε θα σε σώσει

η ΟΝΕ

σαν σε πλακώσει!

* * *

Ε, λαέ

άσ' τις εικόνες

κι άλλους

κίνησε αγώνες

με σταυρούς

και με «πατέρες»

δε σηκώνονται

παντιέρες!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ